ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Ρωσο-Βυζαντινός Πόλεμος: Ο Βαράγγιος πρίγκιπας Όλεγκ του Νόβγκοροντ ηγείται των Ρωσιών του Κιέβου σε μια εκστρατεία κατά της Κωνσταντινούπολης, που συνήφθη με τη Ρωσο-Βυζαντινή Συνθήκη (στην οποία αναφέρεται για πρώτη φορά η πόλη Τσερνιχίφ στην Ουκρανία). Πολιορκεί τη βυζαντινή πρωτεύουσα με περίπου 2.000 πλοία (βάρκες πιρόγας) και εξασφαλίζει εμπορικά δικαιώματα από το κορυφαίο εμπορικό κέντρο του κόσμου.

Ευρώπη

4–6 Ιουλίου – Μάχη του Πρέσμπουργκ: Στο «Brezalauspurc» (πιθανώς η σύγχρονη Μπρατισλάβα στη Σλοβακία), ο προελαύνοντας στρατός της Ανατολικής Φράγκης (60.000 άνδρες) εξοντώνεται από τους Ούγγρους με επικεφαλής τον Μέγα Πρίγκιπα Árpád. Ο δούκας Luitpold και ο αρχιεπίσκοπος Dietmar I σκοτώνονται μαζί με 19 δούκες, 2 επίσκοποι και 3 ηγούμενους. Το Ανατολικό Φραγκικό Βασίλειο χάνει τον έλεγχο της Πορείας της Παννονίας.
Καλοκαίρι – Οι Ούγγροι εισβάλλουν στη Βαυαρία, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, καταλαμβάνουν πολλές πόλεις και, στο δρόμο για το σπίτι τους, νικώντας έναν βαυαρικό στρατό στο Lengenfeld. Τα σύνορα Ουγγαρίας-Βαυαρίας είναι στερεωμένα στον ποταμό Enns.[1]

Βρετανία

Η Lady Æthelflæd της Mercia ενισχύει τον Τσέστερ ενάντια στις επιθέσεις των Βίκινγκ. Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος ιδρύει το Αβαείο του Ρόμσεϊ (Χάμσαϊρ).

Αραβική Αυτοκρατορία

Ο Εμίρης Ισμαΐλ ιμπν Αχμάντ πεθαίνει μετά από 15ετή βασιλεία κατά την οποία έχει επεκτείνει τα σύνορά του στο Ταμπαριστάν και το Χορασάν. Καθιερώνει την ανεξαρτησία του σε όλο το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας του από την πρωτεύουσά του τη Μπουχάρα. Ο Ισμαΐλ διαδέχεται ο γιος του Αχμάντ Σαμανί ως ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Σαμανιδών.

Κίνα

Η περίοδος των Πέντε Δυναστειών και των Δέκα Βασιλείων ξεκινά στην Κίνα.
27 Φεβρουαρίου - Ο Abaoji, ηγεμόνας (khagan) της συνομοσπονδίας των Khitans, αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας και ιδρύει τη δυναστεία Liao, σκοτώνοντας τους περισσότερους από τους άλλους ηγέτες των Khitan. Καταλαμβάνει εδάφη κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των επαρχιών Hebei και Shanxi.
12 Μαΐου
Το βραχύβιο Βασίλειο Qi ιδρύεται από τον πολέμαρχο Li Maozhen (Πρίγκιπα του Qi).[2] Η εξουσία του επικεντρώνεται στην επαρχία Shaanxi, στη βορειοδυτική Κίνα. Η δυναστεία των Τανγκ τελειώνει μετά από 289 χρόνια καθώς ο αυτοκράτορας Άι αναγκάζεται να παραιτηθεί από τον καγκελάριο Zhu Quanzhong.
Το βραχύβιο Βασίλειο Wu ιδρύθηκε από τον Yang Wo (Πρίγκιπας του Hongnong) στο Jiangdu (Νότια Κεντρική Κίνα). Αρνείται να αναγνωρίσει τον κανόνα του Zhu Quanzhong.[3]
1 Ιουνίου - Ο Zhu Quanzhong (Zhu Wen) σφετερίζεται τον θρόνο και αυτοανακηρύσσεται ο πρώτος αυτοκράτορας του Later Liang. Η Κίνα ελέγχεται από διαδοχικά βραχύβια βασίλεια (μέχρι το 960).
8 Ιουνίου - Το βασίλειο Τσου ιδρύεται από τον πολέμαρχο Μα Γιν (Πρίγκιπας του Τσου) στην Τσανγκσά. Οι σημερινές επαρχίες Χουνάν και Γκουανγκσί (Νότια Κίνα) βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.[4]
3 Νοεμβρίου - Το πρώην βασίλειο Shu ιδρύεται από τον πολέμαρχο Wang Jian (Πρίγκιπας του Shu) στο Chengdu. Η εξουσία του επικεντρώνεται στην επαρχία Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.
1 Δεκεμβρίου - Το βασίλειο Wuyue ιδρύεται από τον πολέμαρχο Qian Liu στο Hangzhou. Αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς, η εξουσία του επικεντρώνεται στην επαρχία Τζιανγκσού (Ανατολική Κίνα).

Ανά θέμα
Θρησκεία

1 Φεβρουαρίου – Ο Νικόλαος Α΄ Μυστικός καθαιρείται ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, (έχοντας ρήξη με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄) και αντικαθίσταται από τον Ευθύμιο Α΄ Σύνκελο.

Γεννήσεις

26 Νοεμβρίου - Ρούντεσιντ, επίσκοπος της Γαλικίας (π. 977)
Bertha of Swabia, Φράγκικη βασίλισσα (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Parantaka I, ηγεμόνας του Βασιλείου Chola (Ινδία)
Robert of Vermandois, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wenceslaus I, δούκας της Βοημίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Θάνατοι

2 Μαΐου - Μπόρις Α', ηγεμόνας (knyaz) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας
4η Ιουλίου
Dietmar I, αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ
Luitpold, μαργάφος της Βαυαρίας
Άλαν Α΄, δούκας («βασιλιάς») της Βρετάνης
Árpád, Μέγας Πρίγκιπας των Ούγγρων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Χέρμπερτ Α', Φράγκος ευγενής
Isma'il ibn Ahmad, εμίρης της αυτοκρατορίας των Σαμανιδών
Radelchis II, Λομβαρδός πρίγκιπας
Rudesind I, επίσκοπος Dumium (Ισπανία)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 903 | 904 | 905 | 906 | 907 | 908 | 909 | 910 | 911 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License