Ευρώπη
Άνοιξη – Ο βασιλιάς Βερενγκάρ Α΄ της Ιταλίας κανονίζει ανακωχή με τους Ούγγρους, με την καταβολή φόρου. Ο Μεγάλος Πρίγκιπας Αρπάντ αποσύρεται από την Ιταλία και αρχίζει τις επιδρομές στη Βαυαρία.
Ο Λουδοβίκος Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ξεκινά μια άλλη απόπειρα εισβολής στην Ιταλία. Ένα φραγκικό εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής τον Adalbert I της Ivrea καταλαμβάνει την Παβία και ο Berengar I αποσύρεται στη Βερόνα.
21 Ιουλίου - Ο Berengar I και ένας μισθωτός ουγγρικός στρατός νικούν τη φράγκικη δύναμη στη Βερόνα. Παίρνουν τον Λουδοβίκο Γ' αιχμάλωτο και ο Μπερένγκαρ τον τυφλώνει επειδή παραβίασε τον όρκο του.
Ο Λουδοβίκος Γ' επιστρέφει στην Προβηγκία. Ανίκανος να κυβερνήσει σωστά, παραχωρεί την κυβέρνηση της Κάτω Βουργουνδίας στον ξάδερφό του Χιού, κόμη της Αρλ.[1]
Ο Σάντσο Α' διαδέχεται τον Φορτούν Α' ως βασιλιάς της Παμπλόνας και δημιουργεί ένα βασκικό βασίλειο με κέντρο τη Ναβάρα (σημερινή Ισπανία).
Βρετανία
Ο Cadell ap Rhodri, βασιλιάς του Seisyllwg (Ουαλία), κάνει τον 25χρονο γιο του Hywel ap Cadell κυβερνήτη του Dyfed, έχοντας κατακτήσει αυτήν την περιοχή. Ο Rhodri ap Hyfaidd, ονομαστικά βασιλιάς του Dyfed, πιάνεται και εκτελείται στο Arwystli.
Σκανδιναβοί άποικοι υπό τον Βίκινγκς πολέμαρχο Ingimundr, επαναστατούν ενάντια στους Mercians και προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Chester. Είναι χτυπημένοι.
Αραβική Αυτοκρατορία
Καλοκαίρι - Ο Χαλίφης Αλ-Μουκτάφι στέλνει έναν στρατό των Αβασιδών (10.000 άνδρες) με επικεφαλής τον Μοχάμεντ ιμπν Σουλεϊμάν για να αποκαταστήσει τον έλεγχο στη Συρία και την Αίγυπτο. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από τη θάλασσα από στόλο από τις παραμεθόριες περιοχές της Κιλικίας υπό τον Δαμιανό της Ταρσού. Οδηγεί τα πλοία του στον ποταμό Νείλο, κάνει επιδρομές στην ακτή και αναχαιτίζει τις προμήθειες για τους Τουλουνίδες.[2]
Ο Ahmad ibn Kayghalagh, στρατιωτικός αξιωματικός των Αββασίδων, διορίζεται κυβερνήτης των επαρχιών της Δαμασκού και της Ιορδανίας. Αποστέλλεται να αντιμετωπίσει μια εξέγερση υπέρ των Τουλουνιδών υπό τον Μοχάμεντ ιμπν Αλί αλ-Χαλαντζί. Ο τελευταίος καταφέρνει να καταλάβει το Φουστάτ και κηρύσσει την αποκατάσταση των Τουλουνιδών, ενώ ο τοπικός διοικητής των Αββασίδων αποσύρεται στην Αλεξάνδρεια.[3][4]
Ασία
Η Κίνα χάνει τον έλεγχο του Annam (Βόρειο Βιετνάμ). Το αξιόλογο χωριό Khuc Thua Du ηγείται μιας εξέγερσης ενάντια στη δυναστεία των Τανγκ. Η κινεζική φρουρά στο Tong Binh (σύγχρονο Ανόι) καταστρέφεται. Ο Khuc Thua Du ανακηρύσσει την Annam αυτόνομη.
Ο Abaoji, ένας ηγέτης της φυλής των Khitan, οδηγεί 70.000 ιππείς στο Shanxi (Βόρεια Κίνα) για να δημιουργήσει μια «αδελφότητα» με τον Li Keyong, έναν κυβερνήτη Shatuo (jiedushi) της δυναστείας Tang.
Ο αυτοκράτορας Daigo της Ιαπωνίας διατάζει την επιλογή τεσσάρων ποιητών της αυλής, με επικεφαλής τον Ki no Tsurayuki, για να συντάξουν το Kokin Wakashū, μια πρώιμη ανθολογία της ποίησης Waka.
Ανά θέμα
Θρησκεία
Ο Ναούμ του Πρεσλάβ, ένας Βούλγαρος ιεραπόστολος, ιδρύει ένα μοναστήρι στις όχθες της λίμνης Οχρίδας (σημερινή Βόρεια Μακεδονία), που αργότερα έλαβε το όνομά του.
Γεννήσεις
Abu al-Misk Kafur, μουσουλμάνος βεζίρης (π. 968)
Al-Mustakfi, Αββασίδης χαλίφης (π. 949)
Κωνσταντίνος Ζ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας (π. 959)
Fulk II, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Godfrey, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θάνατοι
17 Μαρτίου – Λι Γιου, πρίγκιπας του Ντε, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ
5 Ιουλίου
Cui Yuan, Κινέζος καγκελάριος
Ντούγκου Σουν, Κινέζος καγκελάριος
Λου Γι, Κινέζος καγκελάριος (γ. 847)
Πέι Σου, Κινέζος καγκελάριος (γ. 841)
Wang Pu, Κινέζος καγκελάριος
Ντου Χονγκ, Κινέζος πολέμαρχος
Gai Yu, Κινέζος πολέμαρχος
Πέι Ζι, Κινέζος καγκελάριος
Tribhuvana Mahadevi III, Ινδή βασίλισσα
Rhodri ap Hyfaidd, βασιλιάς του Dyfed
Yang Xingmi, Κινέζος κυβερνήτης (γ. 852)
◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας ► ◄◄ | ◄ | 901 | 902 | 903 | 904 | 905 | 906 | 907 | 908 | 909 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License