ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Κάρολος Β' ("ο Φαλακρός") ξεκινάει για την Ιταλία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ριτσίλδη και αρκετούς βασικούς υποτελείς του. Δίνει διαταγές για εκστρατεία, αλλά ο Δούκας Μπόσο (ο κουνιάδος του) αρνείται να πάει στο στρατό. Την ίδια στιγμή ο Κάρλομαν, γιος του Λουδοβίκου του Γερμανού, διέσχισε τις Άλπεις στην ανατολική Λομβαρδία επικεφαλής φραγκικού στρατού. Ο Κάρολος στέλνει τον Ριχίλδη πίσω στη Γαλατία, για τη στέψη ως αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και με διαταγές για ενισχύσεις. Ωστόσο, η φραγκική αριστοκρατία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις επιθέσεις των Βίκινγκς στη χώρα τους, παρά για τον πόλεμο με τους Σαρακηνούς στη νότια Ιταλία. Ο Πάπας Ιωάννης Η' δέχεται τον Κάρολο στο Βερτσέλι, όπου ζητά βοήθεια ενάντια στις επιθέσεις των Σαρακηνών στη νότια Ιταλία. Συνάπτει συμμαχία με τα ιταλικά κράτη στο Traetto.
Αύγουστος – Πολιορκία των Συρακουσών: Οι Αγλαβίδες αρχίζουν τις επιδρομές στα βυζαντινά εδάφη, στα ανατολικά του νησιού της Σικελίας. Πολιορκούν τις Συρακούσες, και αποκλείουν την πόλη-φρούριο από θάλασσα και ξηρά.[1]
6 Οκτωβρίου - Ο Κάρολος Β' πεθαίνει καθώς διέσχιζε το πέρασμα του Mont Cenis στο Brides-les-Bains, καθ' οδόν για την επιστροφή στη Γαλατία. Τον διαδέχεται ο γιος του Λουδοβίκος ο Σταμέρης, βασιλιάς της Ακουιτανίας, ο οποίος γίνεται ηγεμόνας του Βασιλείου των Δυτικών Φράγκων. Ο Κάρλομαν, αναγκασμένος από μια επιδημία που ξεσπά στο στρατό του, επιστρέφει στη Γερμανία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Λούις καταστρώνει σχέδια να λάβει τον όρκο της πίστης από τους υπηκόους του, αλλά μαθαίνει ότι οι μεγιστάνες του αρνούνται να υπακούσει και συσπειρώνονται γύρω από τον Μπόσο. Οι επαναστάτες υποστηρίζονται από τη θετή του μητέρα Ριτσίλντα και, ως ένδειξη δυσαρέσκειάς τους, λεηλατούν τη χώρα. Ο Χίνκμαρ, αρχιεπίσκοπος της Ρεμς, μεσολαβεί και οι επαναστάτες συμφωνούν σε μια διευθέτηση. Οι μεγιστάνες, των οποίων τα δικαιώματα ο Λούις υπόσχεται να αναγνωρίσει, υποβάλλουν όλοι τις υποθέσεις τους.
8 Δεκεμβρίου - Ο Λουδοβίκος ο τραυλός στέφεται από τον Hincmar ως βασιλιάς (όχι αυτοκράτορας) του Δυτικού Φραγκικού Βασιλείου, στην εκκλησία της Compiègne. Ο αυτοκρατορικός θρόνος θα παραμείνει κενός μέχρι το 881.

Βρετανία

Φθινόπωρο – Ο Βασιλιάς Άλφρεντ ο Μέγας σηκώνει μεγάλη δύναμη και βαδίζει στο στρατόπεδο των Βίκινγκ στην πόλη του Έξετερ. Ο στρατός του πολιορκεί τον Μεγάλο Καλοκαιρινό Στρατό, με επικεφαλής τον Γκούθρουμ, και αναγκάζει τους Βίκινγκς να παραδοθούν. Καταφεύγουν βόρεια στο Gloucester, και εγκαθίστανται στα Five Boroughs (σύγχρονο East Midlands).
Μάχη του Strangford Lough: Ο βασιλιάς Halfdan I φεύγει για την Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει το Βασίλειο του Δουβλίνου από τον αντίπαλό του Bárid mac Ímair. Σκοτώνεται στη μάχη στο Strangford Lough και ακολουθεί μια πιθανή μεσοβασιλεία στο York.
Ο Ceolwulf II εγκαθίσταται ως βασιλιάς μαριονέτας της Mercia. Τα δυτικά του βασιλείου υπάγονται στην κυριαρχία του Ceolwulf, ενώ στα ανατολικά τα Five Boroughs ξεκινούν ως οχυρωμένα δανικά burhs.[2]
Οι Βίκινγκς εισβάλλουν στην Ουαλία για άλλη μια φορά και ο βασιλιάς Rhodri ap Merfyn ("ο Μεγάλος") των Gwynedd, Powys και Seisyllwg αναγκάζεται να καταφύγει στην Ιρλανδία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' σκοτώνεται πολεμώντας τους Βίκινγκς επιδρομείς, στο "Black Cave" στο Φάιφ.[3] Τον διαδέχεται ο αδελφός του Áed mac Cináeda ως ηγεμόνας της Άλμπα (Σκωτία).

Ασία

Ο βασιλιάς Jayavarman III πεθαίνει μετά από 42 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο ξάδερφός του Indravarman I, ως ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Χμερ (σημερινή Καμπότζη).

Ανά θέμα
Θρησκεία

23 Οκτωβρίου – Ο Φώτιος Α΄ επανέρχεται ως πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, μετά το θάνατο του Ιγνατίου.

Γεννήσεις

31 Ιανουαρίου - Wang Kon, ιδρυτής του Goryeo (π. 943)
10 Σεπτεμβρίου – Ευτύχιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας (π. 940)
Ælfthryth, Αγγλίδα πριγκίπισσα και κόμισσα της Φλάνδρας (π. 929)
Fujiwara no Kanesuke, Ιάπωνας ευγενής (π. 933)
Liu, Κινεζική αυτοκράτειρα του Qi (π. 943)
Luo Shaowei, Κινέζος πολέμαρχος (π. 910)
Pi Guangye, Κινέζος καγκελάριος (π. 943)
Rudesind I, επίσκοπος του Mondoñedo (π. 907)
Wang Rong, Κινέζος πολέμαρχος (π. 921)

Θάνατοι

5 Αυγούστου – Ubayd Allah ibn Yahya ibn Khaqan, βεζίρης των Αββασίδων
6 Οκτωβρίου – Κάρολος ο Φαλακρός, αυτοκράτορας της Αγίας Ρώμης (γ. 823)[4]
23 Οκτωβρίου – Ιγνάτιος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Andrew the Scot, Ιρλανδός αρχιδιάκονος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Bernard II, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Carloman, Φράγκος ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Κωνσταντίνος Α΄, βασιλιάς της Άλμπα (Σκωτία)
Ένγκελραμ, Φράγκος θαλαμοφύλακας
Gérard II, Φράγκος ευγενής (ή 879)
Halfdan Ragnarsson, ηγέτης των Βίκινγκ και «βασιλιάς» της Northumbria
Jayavarman III, βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Χμερ (Καμπότζη)
Johannes Scotus Eriugena, Ιρλανδός θεολόγος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Musa ibn Bugha al-Kabir, στρατηγός των Αββασίδων
Ōe no Otondo, Ιάπωνας μελετητής (γεν. 811)
Savaric I, επίσκοπος Mondoñedo (γεν. 866)
Wang Ying, ηγέτης των Κινέζων ανταρτών

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 873 | 874 | 875 | 876 | 877 | 878 | 879 | 880 | 881 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License