ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μετά από πρόσκληση του Μπενεβέντο, ο πρόσφατα ανακαινισμένος βυζαντινός στόλος εμφανίζεται στα νερά ανοιχτά του Οτράντο. Με εντολή του αυτοκράτορα Βασιλείου Α', οι Βυζαντινοί πλέουν στην Αδριατική Θάλασσα και ανακαταλαμβάνουν μέρος της νότιας Ιταλίας. Η πόλη του Μπάρι καταλαμβάνεται στο όνομα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αντί να το κρατήσει για τον «σύμμαχό» του Adelchis του Μπενεβέντο, ο Βασίλειος το κάνει πρωτεύουσα του νέου βυζαντινού θέματος της Λογγοβάρδιας.[1][2]

Ευρώπη

28 Αυγούστου - Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Γερμανός πεθαίνει στη Φρανκφούρτη, ενώ προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον του αδελφού του Κάρολο Β' ("ο Φαλακρός"), ηγεμόνας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Βασίλειο των Ανατολικών Φράγκων χωρίζεται στους τρεις γιους του: ο Carloman δέχεται τη Βαυαρία και αυτοπροσδιορίζεται ως «Βασιλιάς της Βαυαρίας». Ο Λουδοβίκος ο νεότερος λαμβάνει τη Σαξονία (με τη Φραγκονία και τη Θουριγγία), και ο Κάρολος ο Χοντρός λαμβάνει τη Σουηβία (με τη Ραέτια).
8 Οκτωβρίου - Μάχη του Άντερναχ: Φραγκικές δυνάμεις, με αρχηγό τον Λουδοβίκο τον νεότερο, αποτρέπουν μια δυτικοφράγκικη εισβολή και νικούν τον Κάρολο Β' στο Άντερναχ. Η Ρηνανία παραμένει μέρος του Ανατολικού Φραγκικού Βασιλείου.

Βρετανία

Ο Great Heathen Army, με επικεφαλής τον Guthrum, καταλαμβάνει το φρούριο Wareham (Dorset) και συναντιέται από έναν στρατό Βίκινγκ (3.500 άνδρες) από τη θάλασσα, ο οποίος αποβιβάζεται στο Poole Harbour. Ο βασιλιάς Άλφρεντ ο Μέγας παγιδεύει τους Βίκινγκς και απαιτεί ομήρους σε αντάλλαγμα μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι Δανοί διχάζουν τις δυνάμεις τους. Οι μισοί καταφεύγουν στο Έξετερ, όπου πολιορκούν την πόλη ενώ οι άλλοι μισοί δραπετεύουν με τα πλοία τους, αλλά χάνονται σε μια καταιγίδα κοντά στο Swanage.[3]
Ο ηγέτης των Βίκινγκ Χάλφνταν Ράγκναρσον ιδρύει επίσημα το δανικό βασίλειο της Υόρκης, μετά την απομάκρυνση του βασιλιά μαριονέτα Ρίτσιγκε της Νορθούμπρια, και γίνεται ο πρώτος μονάρχης.

Αραβική Αυτοκρατορία

8 Απριλίου - Μάχη του Dayr al-'Aqul: Οι δυνάμεις των Αβασιδών, υπό την ηγεσία του Al-Muwaffaq, σταμάτησαν μια εισβολή των Σαφαριδών στον ποταμό Τίγρη. Ο Εμίρης Ya'qub ibn al-Layth προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου των Αβασιδών, τη Βαγδάτη, αλλά αναγκάζεται, με τον στρατό του, να υποχωρήσει.

Αυτοκράτορας Yōzei (869–949)
Ιαπωνία

Ο αυτοκράτορας Seiwa παραιτείται από τον θρόνο, υπέρ του 7χρονου γιου του Yōzei. Ο Seiwa γίνεται βουδιστής ιερέας. διορίζει τον Fujiwara no Mototsune ως αντιβασιλέα (sesshō), ο οποίος βοηθά το παιδί αυτοκράτορα.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ιούνιος – Σύνοδος Ποντίων: Ο Κάρολος Β' συγκαλεί σύνοδο, στο οποίο διαβάζεται μια παπική σύντομη από τον Πάπα Ιωάννη Η'. Διορίζει τον Ansegisus ως παπικό κληρονόμο και πρωτεύοντα επί της Γαλατίας, στο Δυτικό Φραγκικό Βασίλειο.
Ο Ιωάννης Η' ταξιδεύει σε όλη την Καμπανία, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει συμμαχία μεταξύ των νότιων ιταλικών κρατών (τις πόλεις Σαλέρνο, Κάπουα, Νάπολη, Γκαέτα και Αμάλφι) ενάντια στις μουσουλμανικές επιδρομές.

Γεννήσεις

Ευτύχιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας (π. 940)
Ερρίκος ο Φάουλερ, βασιλιάς της Γερμανίας (π. 936)
Ιωάννης της Ρίλας, Βούλγαρος ερημίτης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Lu Wenji, Κινέζος καγκελάριος (π. 951)
Toda, βασίλισσα της Παμπλόνα (π. 958)

Θάνατοι

31 Ιανουαρίου – Χέμμα του Άλτντορφ, φράγκικη βασίλισσα
28 Αυγούστου - Λουδοβίκος ο Γερμανός, βασιλιάς του Ανατολικού Φραγκικού Βασιλείου
Βαγκράτ Α΄, πρίγκιπας της Ιβηρίας (Γεωργία)
Bodo, Φράγκος διάκονος
Conrad I, Φράγκος ευγενής
Conrad II, Φράγκος ευγενής
Domagoj, δούκας (knyaz) της Κροατίας
Donatus of Fiesole, Ιρλανδός επίσκοπος
Gurvand, δούκας («βασιλιάς») της Βρετάνης
Χειρικός της Οσέρ, Φράγκος θεολόγος και συγγραφέας (γ. 841)
Hessel Hermana, κυβερνήτης της Φριζίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Pascweten, δούκας («βασιλιάς») της Βρετάνης
Pyinbya, βασιλιάς της Βιρμανίας (γ. 817)
Ραγκανάρ, Φράγκος ευγενής
Wulfad, Φράγκος αρχιεπίσκοπος

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 872 | 873 | 874 | 875 | 876 | 877 | 878 | 879 | 880 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License