ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

11 Ιανουαρίου - Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπουν τα εδαφικά τους δικαιώματα στην Κίνα.
14 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας κατά την οποία ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συζητούν τη στρατηγική και μελετούν την επόμενη φάση του πολέμου.
15 Ιανουαρίου - Εγκαινιάζεται το Πεντάγωνο των Η.Π.Α. στο Άρλινγκτον, Βιρτζίνια.
19 Ιανουαρίου - Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο Στρόμπολι.
23 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Όγδοη Στρατιά του Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ καταλαμβάνει την Τρίπολη (Λιβύη) από τα γερμανο-ιταλικά στρατεύματα.
24 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ολοκληρώνουν τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας.
27 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Βιλχελμσχάφεν στη Γερμανία.
31 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανός στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους παραδίδεται στους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, ακολουθούμενος δύο ημέρες αργότερα από το υπόλοιπο της Έκτης Στρατιάς του, δίνοντας τέλος σε μία από τις πιο άγριες μάχες του πολέμου.

Φεβρουάριος

2 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τερματίζεται η μάχη του Στάλινγκραντ καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα αποδέχονται την παράδοση των 91.000 εναπομείναντων ανδρών των δυνάμεων του Άξονα.
4 Φεβρουαρίου - Εκτελείται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ.
7 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό ολοκληρώνει την εκκένωση των αυτοκρατορικών ιαπωνικών στρατευμάτων από το Γκουανταλκανάλ, δίνοντας τέλος στις προσπάθειες των Ιαπώνων να ανακαταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις.
9 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι αρχές των συμμαχικών δυνάμεων ανακηρύσσουν το Γκουανταλκανάλ ασφαλές αφού η αυτοκρατορική Ιαπωνία απομάκρυνε τις υπόλοιπες δυνάμεις της από το νησί, τερματίζοντας τη μάχη του Γκουανταλκανάλ.
10 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Προσπαθώντας να προκαλέσει την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ, ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός δεσμεύει γερμανικά στρατεύματα και Ισπανούς εθελοντές στη μάχη του Κράσνι Μπορ.
14 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Απελευθερώνεται το Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία.
14 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη στη Σιντί Μπουζίντ. Ο γερμανικός στρατός ξεκινά συντονισμένη επίθεση εναντίον των συμμαχικών θέσεων στην Τυνησία.
16-17 Φεβρουαρίου - Σφαγή του Δομένικου: Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν το Δομένικο και εκτελούν 150 κατοίκους του.
18 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί συλλαμβάνουν τα μέλη του Λευκού Ρόδου.
18 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς εκφωνεί λόγο στο Σπορτσπαλάτς.
22 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Εκτελούνται στη Ναζιστική Γερμανία οι Σόφι Σολ, Χανς Σολ και Κρίστοφ Προμπστ, μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Λευκό Ρόδο.
23 Φεβρουαρίου - Εθνική Αντίσταση (Ελλάδα): Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων.
28 Φεβρουαρίου - Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο Ολύμπια υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη.

Μάρτιος

13 Μαρτίου - Ολοκαύτωμα: Οι γερμανικές δυνάμεις προβαίνουν σε εκκαθάριση του εβραϊκού γκέτο της Κρακοβίας.
15 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τρίτη μάχη του Χαρκόβου. Οι Γερμανοί ανακαταλαμβάνουν το Χάρκοβο από τα σοβιετικά στρατεύματα.
27 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει ναυμαχία στις Αλεούτιες νήσους όταν οι δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού παρεμποδίζουν τους Ιάπωνες να ενισχύσουν μία φρουρά στο Κίσκα.

Απρίλιος

13 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη μαζικών ταφών Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου που σκοτώθηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις στη σφαγή του Κατύν, προκαλώντας διπλωματική ρήξη μεταξύ της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής κυβέρνησης και της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αρνείται την ευθύνη.
18 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σκοτώνεται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.
19 Απριλίου - Ο Ελβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν παίρνει εσκεμμένα LSD για πρώτη φορά.
19 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στο γκέτο προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.
26 Απριλίου - Ξεσπάνε ταραχές στην Ουψάλα της Σουηδίας.
30 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Κιμάς. Βρετανικό υποβρύχιο βγαίνει στην επιφάνεια της Μεσογείου στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και εναποθέτει ένα νεκρό άντρα με ψεύτικα σχέδια εισβολής και ντυμένο ως Βρετανό στρατιωτικό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.

Μάιος

7 Μαΐου - Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) επιτίθεται στο αρχηγείο του Γεώργιου Παπαϊωάννου στο Θέρμο.
13 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά και τα ιταλικά στρατεύματα στη Βόρεια Αφρική παραδίδονται στις συμμαχικές δυνάμεις.
16 Μαΐου - Ολοκαύτωμα: Τερματίζεται η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.
17 Μαΐου - Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος «Ραδιοφωνικός Κανονισμός».
30 Μαΐου - Ολοκαύτωμα: Ο Γιόζεφ Μένγκελε αρχίζει την υπηρεσία του ως ιατρός αξιωματικός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Ιούνιος

2 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ελληνικό αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα επιτίθεται μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό Τζέρβις εναντίον ιταλικής νηοπομπής έξω από τις ακτές της Καλαβρίας.

Ιούλιος

5 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκινούν μαζική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη του Κουρσκ, γνωστή και ως Επιχείρηση Ακρόπολη.
12 Ιουλίου - Μάχη της Πρόχοροφκα: Οι γερμανικές και οι σοβιετικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίες όλων των εποχών.
14 Ιουλίου - Αρχίζει η μάχη του Μακρυνόρους. Η αντιστασιακή οργάνωση του ΕΔΕΣ επιτίθεται σε κονβόϊ της ιταλικής μεραρχίας Μπρένερo και σε τμήματα της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις.
19 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Περισσότερα από 500 συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίσουν τη Ρώμη, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες.
22 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ιταλική πόλη Παλέρμο.
22 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο κατά της απόφασης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. 30 διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.
24 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα. Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.
25 Ιουλίου - Ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο φασίστας πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 1925, συλλαμβάνεται μετά την απόσυρση της υποστήριξής του από το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο. Ο "Ντούτσε" αντικαθίσταται από τον Πιέτρο Μπαντόλιο.

Αύγουστος

16 Αυγούστου - Σφαγή του Κομμένου: Οι Γερμανοί σφαγιάζουν 317 κατοίκους στο Κομμένο Άρτας.
27 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπορικός βομβαρδισμός από τους Γερμανούς ισοπεδώνει το χωριό Βορίζια στην Κρήτη.

Σεπτέμβριος

6 Σεπτεμβρίου - Εκτροχιάζεται τρένο στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια), σκοτώνοντας 79 άτομα και τραυματίζοντας 117 άλλους.
8 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοινώνει δημοσίως την ανακωχή των συμμάχων με την Ιταλία.
9 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο Σαλέρνο και τον Τάραντα.
11 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την Κορσική και το Κοσσυφοπέδιο.
11 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει από τους Ναζί η εκκαθάριση του γκέτο στο Μινσκ.
12 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Δρυς. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, δικτάτορας της Ιταλίας, διασώζεται από τον κατ' οίκον περιορισμό στο Γκραν Σάσσο στο Αμπρούτσο, από Γερμανούς καταδρομείς υπό τον Ότο Σκορτσένυ.
14 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αντιποίνων έχοντας ως στόχο ελληνικά χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 500 άτομα.
16 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η γερμανική 10η Στρατιά αναφέρει ότι δεν μπορεί να αναχαιτίσει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο.
19 Σεπτεμβρίου - Οι Γερμανοί προβαίνουν σε σφαγές και λεηλασίες στις Καρυές Λακωνίας.
23 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιδρύεται το ναζιστικό κράτος-μαριονέτα γνωστό ως Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία.
26 Σεπτεμβρίου - Γερμανικά αεροπλάνα βυθίζουν στο Λακκί της Λέρου το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15).
29 Σεπτεμβρίου - Οι Γερμανοί εκτελούν, καθ' υπόδειξη των Τσάμηδων, 49 Έλληνες προκρίτους στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Οκτώβριος

5 Οκτωβρίου - Ενενήντα οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου, εκτελούνται από ιαπωνικές δυνάμεις στη νήσο Ουέηκ.
8 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η παραστρατιωτική ομάδα του Φριτς Σούμπερτ εκτελεί Έλληνες πολίτες στον Καλλικράτη Χανίων στην Κρήτη.
13 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται με τις συμμαχικές δυνάμεις και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
16 Οκτωβρίου - Ολοκαύτωμα: Οι Γερμανοί πραγματοποιούν επιδρομή στο γκέτο της Ρώμης.

Νοέμβριος

6 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει εκ νέου το Κίεβο. Πριν την υποχώρηση, οι Γερμανοί καταστρέφουν τα περισσότερα αρχαία κτίσματα της πόλης.
18 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Βερολίνου. 440 αεροπλάνα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) βομβαρδίζουν το Βερολίνο. Η RAF χάνει εννέα αεροπλάνα.
20 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η μάχη της Ταράουα. Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην ατόλλη Ταράουα στα νησιά Γκίλμπερτ κάτω από τα βαριά πυρά των ιαπωνικών όπλων και πολυβόλων στην ακτή.
22 Νοεμβρίου - Ο Λίβανος αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
22-26 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Καΐρου ("Εξάντας"). Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο πρωθυπουργόςτου Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο πρόεδρος της εθνικής κυβέρνησης της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ συναντιούνται στο Κάιρο της Αιγύπτου για να συζητήσουν τρόπους για να νικήσουν την Ιαπωνία.
23 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις ατόλλες Ταράουα και Μπουταριτάρι.
25 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επανιδρύεται το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
26 Νοεμβρίου - Γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους.
28 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διάσκεψη της Τεχεράνης. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο πρωθυπουργόςτου Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν συναντώνται στην Τεχεράνη για να συζητήσουν την στρατηγική του πολέμου.

Δεκέμβριος

2 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μία γερμανική βομβιστική επιδρομή στο λιμάνι του Μπάρι βυθίζει πολλά εμπορικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού SS Τζον Χάρβεϊ, το οποίο μετέφερε απόθεμα αερίου μουστάρδας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
13 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σφαγή των Καλαβρύτων. Η κατοχική 117η Μεραρχία Καταδρομών της Βέρμαχτ εκτελεί όλους τους ενήλικες άρρενες στα Καλάβρυτα και στη συνέχεια πυρπολεί την πόλη.
17 Δεκεμβρίου - Με την κατάργηση του νόμου του 1882 και τη θέσπιση νέου νόμου, όλοι οι Κινέζοι επιτρέπεται και πάλι να γίνουν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
18 Δεκεμβρίου - Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους στη Δράκεια Μαγνησίας.
26 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία στο Βόρειο Ακρωτήριο. Το γερμανικό πολεμικό πλοίο Σάρνχορστ βυθίζεται ανοικτά του Βόρειου Ακρωτηρίου στη Νορβηγία μετά από ναυμαχία εναντίον σημαντικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1943

1 Ιανουαρίου - Τζίμι Χαρτ, Αμερικανός μάνατζερ πάλης
7 Ιανουαρίου - Σαντάκο Σασάκι, Ιαπωνέζα σύμβολο των αθώων θυμάτων πολέμου
13 Ιανουαρίου - Ειρήνη Μάρρα, Ελληνίδα συγγραφέας
17 Ιανουαρίου - Ρενέ Πρεβάλ, Αϊτινός πολιτικός
19 Ιανουαρίου - Τζάνις Τζόπλιν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
20 Ιανουαρίου - Αρμάντο Γκεμπούζα, πρόεδρος της Μοζαμβίκης
21 Ιανουαρίου - Δημήτρης Πουλικάκος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός
23 Ιανουαρίου - Σόλομον Μαμαλόνι, πρωθυπουργός των νήσων Σολομώντα
24 Ιανουαρίου - Σάρον Τέιτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
25 Ιανουαρίου - Τόμπι Χούπερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
4 Φεβρουαρίου - Σβετλάνα Μπαμπάνινα, Ρωσίδα κολυμβήτρια
9 Φεβρουαρίου - Τζόζεφ Στίγκλιτς, Αμερικανός οικονομολόγος
12 Φεβρουαρίου - Μάνφρεντ Σέφερ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
14 Φεβρουαρίου - Ινιάκι Ασκούνα, Ισπανός πολιτικός
20 Φεβρουαρίου - Αντόνιο Ινόκι, Ιάπωνας παλαιστής
22 Φεβρουαρίου - Χορστ Κέλερ, Γερμανός πολιτικός
24 Φεβρουαρίου - Πάμπλο Μιλανές, Κουβανός τραγουδοποιός
25 Φεβρουαρίου - Γιώργος Δέδες, Έλληνας ποδοσφαιριστής
25 Φεβρουαρίου - Τζωρτζ Χάρισον, Άγγλος μουσικός (The Beatles)
4 Μαρτίου - Λούτσιο Ντάλλα, Ιταλός τραγουδοποιός
4 Μαρτίου - Φραγκίσκος Σούρπης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
9 Μαρτίου - Μπόμπι Φίσερ, Αμερικανός σκακιστής
15 Μαρτίου - Φρανκ Βίγκαντ, Γερμανός κολυμβητής
15 Μαρτίου - Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Καναδός σκηνοθέτης
17 Μαρτίου - Μπακίλι Μουλούζι, πρόεδρος του Μαλάουι
19 Μαρτίου - Μάριο Μόντι, Ιταλός πολιτικός
29 Μαρτίου - Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας συνθέτης
8 Απριλίου - Μπάρμπαρα Γκέμπελ, Γερμανίδα κολυμβήτρια
11 Απριλίου - Χάρλεϊ Ρέις, Αμερικανός παλαιστής
14 Απριλίου - Φουάτ Σινιόρα, Λιβανέζος πολιτικός
22 Απριλίου - Χρήστος Ζερεφός, Έλληνας φυσικός
24 Απριλίου - Ντέιβιντ Μορέλ, Καναδός συγγραφέας
29 Απριλίου - Γιάννης Καλατζής, Έλληνας τραγουδιστής
29 Απριλίου - Ίαν Κέρσοου, Άγγλος ιστορικός
29 Απριλίου - Ιλκέρ Μπασμπούγ, Τούρκος στρατιωτικός
30 Απριλίου - Φρέντερικ Τσιλούμπα, πρόεδρος της Ζάμπια
10 Μαΐου - Λιου Τσάο-σιουάν, πρωθυπουργός της Ταϊβάν
14 Μαΐου - Τζακ Μπρους, Σκωτσέζος μουσικός
14 Μαΐου - Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, Ισλανδός πολιτικός
17 Μαΐου - Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια
18 Μαΐου - Τζίμι Σνούκα, παλαιστής από τα Φίτζι
22 Μαΐου - Κουρτ Μπεντλίν, Γερμανός δεκαθλητής
22 Μαΐου - Μπέτι Ουίλιαμς, Βορειοϊρλανδή ακτιβίστρια
23 Μαΐου - Πίτερ Κενιλορέα, πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα
14 Ιουνίου -Πιέτ Κάιζερ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
15 Ιουνίου -Τζόνι Χαλιντέι, Γάλλος τραγουδιστής
18 Ιουνίου - Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια
21 Ιουνίου - Μπράιαν Στέρνμπεργκ, Αμερικανός αθλητής
23 Ιουνίου - Αλμπέρ Πιντά, πρωθυπουργός της Ανδόρας
8 Ιουλίου - Ρικάρδο Παβόνι, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής
15 Ιουλίου - Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός
23 Ιουλίου - Τάνυα Ράινχαρτ, Ισραηλινή γλωσσολόγος
26 Ιουλίου - Μικ Τζάγκερ, Άγγλος τραγουδιστής
27 Ιουλίου - Τζον Μπάτον, Άγγλος οδηγός αγώνων
28 Ιουλίου - Ρίτσαρντ Ράιτ, Άγγλος μουσικός (Pink Floyd)
7 Αυγούστου - Γρηγόρης Αγανιάν, Έλληνας ποδοσφαιριστής
8 Αυγούστου - Έσμα Ρετζέποβα, Ρομά τραγουδίστρια
11 Αυγούστου - Περβέζ Μουσάραφ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός
15 Αυγούστου - Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
17 Αυγούστου - Παναγιώτης Κονδύλης, Έλληνας συγγραφέας
17 Αυγούστου - Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αμερικανός ηθοποιός
22 Αυγούστου - Ναχάς Άνγκουλα, πρωθυπουργός της Ναμίμπια
23 Αυγούστου - Ντόναλντ Καλπόκας, πρωθυπουργός του Βανουάτου
26 Αυγούστου - Ταντέους Ναλέπα, Πολωνός συνθέτης
26 Αυγούστου - Δάκης, Έλληνας τραγουδιστής
28 Αυγούστου - Σουραγιούτ Τσουλανόντ, Ταϊλανδός πολιτικός
30 Αυγούστου - Λάκης Χαλκιάς, Έλληνας τραγουδιστής
6 Σεπτεμβρίου - Ρότζερ Γουώτερς, Άγγλος μουσικός (Pink Floyd)
16 Σεπτεμβρίου - Όσκαρ Λαφοντέν, Γερμανός πολιτικός
23 Σεπτεμβρίου - Χούλιο Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής
24 Σεπτεμβρίου - Αντόνιο Ταμπούκι, Ιταλός συγγραφέας
29 Σεπτεμβρίου - Λεχ Βαλέσα, Πολωνός πολιτικός
1 Οκτωβρίου - Ζαν-Ζακ Ανό, Γάλλος σκηνοθέτης
3 Οκτωβρίου - Γιότζι Γιαμαμότο, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας
12 Οκτωβρίου - Κώστας Τσάκωνας, Έλληνας ηθοποιός
19 Οκτωβρίου - Τάκης Οικονομόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
20 Οκτωβρίου - Ντούνια Βέιζοβιτς, Κροάτισσα υψίφωνος
22 Οκτωβρίου - Κατρίν Ντενέβ, Γαλλίδα ηθοποιός
24 Οκτωβρίου - Τεοντόρ Στολόγιαν, Ρουμάνος πολιτικός
31 Οκτωβρίου - Αριστοτέλης Παυλίδης, Έλληνας πολιτικός
7 Νοεμβρίου - Σίλβια Καρτράιτ, Νεοζηλανδή πολιτικός
7 Νοεμβρίου - Τζόνι Μίτσελ, Καναδή μουσικός
12 Νοεμβρίου - Μπράιαν Χάιλαντ, Αμερικανός τραγουδιστής
22 Νοεμβρίου - Μπίλυ Τζιν Κινγκ, Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια
23 Νοεμβρίου - Άντριου Γκούντμαν, Αμερικανός ακτιβιστής
23 Νοεμβρίου - Ντενί Σασού Νγκουέσσο, Κονγκολέζος πολιτικός
24 Νοεμβρίου - Κουνίβο Νακαμούρα, πρόεδρος του Παλάου
5 Δεκεμβρίου - Εβά Ζολύ, Γαλλίδα πολιτικός
5 Δεκεμβρίου - Νικολάε Βακαρόιου, Ρουμάνος πολιτικός
8 Δεκεμβρίου - Τζιμ Μόρισον, Αμερικανός τραγουδιστής (The Doors)
11 Δεκεμβρίου - Τζον Κέρρυ, Αμερικανός πολιτικός
12 Δεκεμβρίου - Βασίλης Αλεξάκης, Έλληνας συγγραφέας
18 Δεκεμβρίου - Κιθ Ρίτσαρντς, Άγγλος κιθαρίστας (The Rolling Stones)
19 Δεκεμβρίου - Τζίμι Μακέι, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
24 Δεκεμβρίου - Τάρια Χάλονεν, Φινλανδή πολιτικός
27 Δεκεμβρίου - Σαμ Χιντς, Γουιανέζος πολιτικός
31 Δεκεμβρίου - Γιαγοβί Αγκμπογιμπό, Τογκολέζος πολιτικός
31 Δεκεμβρίου - Μπεν Κίνγκσλεϊ, Άγγλος ηθοποιός
Κωνσταντίνος Αιλιανός, Έλληνας διπλωμάτης
Απόστολος Ανδρεουλάκος, Έλληνας πολιτικός
Σήφης Βαλυράκης, Έλληνας πολιτικός
Ελένη Βρεττάκου, Ελληνίδα αθλήτρια
Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων Καλαφάτης
Νικόλαος Κατούντας, Έλληνας στρατιωτικός
Άλκη Κατσικαδέλλη, Ελληνίδα αθλήτρια
Γιάννης Κοντός, Έλληνας συγγραφέας
Άγγελος Κρεμμύδας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Φώντας Λάδης, Έλληνας συγγραφέας
Γεράσιμος Μποζίκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας αγωνιστής
Εζεντίν Σαλίμ, Ιρακινός πολιτικός
Πίο Τουία, πολιτικός από το Τοκελάου
Γιάννης Φελέκης, Έλληνας συνδικαλιστής

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1943

4 Ιανουαρίου - Γεώργιος Ιβάνοφ, Πολωνός αθλητής και αγωνιστής
7 Ιανουαρίου - Νίκολα Τέσλα, Σέρβος ηλεκτρολόγος μηχανικός και εφευρέτης
14 Ιανουαρίου - Κώστας Μπέζος, Έλληνας τραγουδοποιός
14 Ιανουαρίου - Ιωάννης Τσιγάντες, Έλληνας στρατιωτικός
21 Ιανουαρίου - Κωνσταντίνος Δαβάκης, Έλληνας στρατιωτικός
4 Φεβρουαρίου - Κώστας Περρίκος, Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός
14 Φεβρουαρίου - Ντάβιντ Χίλμπερτ, Γερμανός μαθηματικός
18 Φεβρουαρίου - Ρόμπερτ Ράναλφ Μάρετ, Βρετανός εθνολόγος
22 Φεβρουαρίου - Σόφι Σολ, Γερμανίδα αντιστασιακή
23 Φεβρουαρίου - Αιμίλιος Ξανθόπουλος, Έλληνας πολιτικός
27 Φεβρουαρίου - Κωστής Παλαμάς, Έλληνας συγγραφέας
5 Μαρτίου - Εδμόνδος Τορόν, Έλληνας αντιστασιακός
12 Μαρτίου - Γκούσταβ Βίγκελαντ, Νορβηγός γλύπτης
20 Μαρτίου - Χάινριχ Τσίμερ, Γερμανός ινδολόγος
28 Μαρτίου - Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης και πιανίστας
31 Μαρτίου - Πάβελ Μιλιουκόφ, Ρώσος πολιτικός
18 Απριλίου - Ισορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος
2 Μαΐου - Βίκτορ Λούτσε, Γερμανός στρατιωτικός
6 Ιουνίου - Παντελής Πουλιόπουλος, Έλληνας πολιτικός
10 Ιουνίου - Αμπντέλ Αζίζ, σουλτάνος του Μαρόκου
26 Ιουνίου - Καρλ Λαντστάινερ, Αυστριακός βιολόγος και ιατρός
27 Ιουνίου - Βαγγέλης Παπάζογλου, Έλληνας τραγουδοποιός
14 Ιουλίου - Λουτζ Λονγκ, Γερμανός αθλητής
1 Αυγούστου - Λύντια Λιτβιάκ, Σοβιετική πιλότος
24 Αυγούστου - Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος
28 Αυγούστου - Μπορίς Γ', βασιλιάς της Βουλγαρίας
14 Σεπτεμβρίου - Βασίλης Λάσκος, Έλληνας στρατιωτικός
26 Σεπτεμβρίου - Γεώργιος Μπλέσσας, Έλληνας στρατιωτικός
7 Οκτωβρίου - Χριστόφορος, πρίγκιπας της Έσσης
9 Οκτωβρίου - Πιέτερ Ζέεμαν, Ολλανδός φυσικός
19 Οκτωβρίου - Καμίλ Κλοντέλ, Γαλλίδα γλύπτρια
28 Οκτωβρίου - Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Έλληνας γλύπτης και αθλητής
31 Οκτωβρίου - Μαξ Ράινχαρντ, Αυστριακός σκηνοθέτης
6 Νοεμβρίου - Δημήτριος Γιαννακόπουλος, Έλληνας αντιστασιακός
17 Νοεμβρίου - Βασίλειος Σαχίνης, Έλληνας αγωνιστής
5 Δεκεμβρίου - Γιάννης Αγγελόπουλος, Έλληνας βαρύτονος
26 Δεκεμβρίου - Δημήτρης Γληνός, Έλληνας εκπαιδευτικός και συγγραφέας
Μανουήλ Γεδεών, Έλληνας λόγιος
Κωνσταντίνος Νίδερ, Έλληνας στρατιωτικός
Ματθαίος Παπαθεοδούλου, Έλληνας ζωγράφος
Μήτσος Παπανικολάου, Έλληνας ποιητής

1943 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | 1944 | 1945 | 1946 | 1947 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License