ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Θάνατος του Πτολεμαίου Ε'. Τον διαδέχεται ο ανήλικος γιος του Πτολεμαίος Στ', με αντιβασίλισσα την Κλεοπάτρα Α'.

Ελλάδα

Μετά από τρία χρόνια ίντριγκας εναντίον του μικρότερου αδελφού του Δημητρίου, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας του ότι επιθυμούσε τη διαδοχή του μακεδονικού θρόνου και ότι ήταν σύμμαχος της Ρώμης, ο Περσέας πείθει τον πατέρα του, βασιλιά Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας, να εκτελέσει τον Δημήτριο.

Αθλητισμός

* Ονησίκριτος ( Σαλαμίνα ), Στάδιον
* Επιθέρσης ( Ερυθραία (Μικρά Ασία) ), Πυγμαχία

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Η Ρώμη ολοκληρώνει την υποταγή της σε όλη την Ιταλία με την ήττα των Λιγουριών σε μια μάχη κοντά στη σύγχρονη Γένοβα. Η Ρώμη απελαύνει 40.000 Λιγουριάνους σε άλλες περιοχές της Δημοκρατίας.
Η Λούκα γίνεται ρωμαϊκή αποικία.

Αίγυπτος

Ο Πτολεμαίος ΣΤ' ο Φιλομήτωρ, 6 ετών, κυβερνά ως αντιβασιλέας με τη μητέρα του, Κλεοπάτρα Α', η οποία, αν και κόρη Σελευκίδη βασιλιά, δεν παίρνει το μέρος του βασιλιά Σέλευκου Δ' και διατηρεί φιλικούς όρους με τη Ρώμη.
Μετά το θάνατο του Αριστοφάνη του Βυζαντίου, ο Αρίσταρχος ο Σαμοθράκης γίνεται βιβλιοθηκάριος στην Αλεξάνδρεια.

Βακτριανία

Ο Δημήτριος Α' ξεκινά την εισβολή του στο σημερινό Πακιστάν, μετά την προηγούμενη καταστροφή της δυναστείας των Μαυριανών από τον στρατηγό Pushyamitra Shunga.
Ο Απολλόδοτος Α', στρατηγός με τον Δημήτριο Α' της Βακτριανής, γίνεται βασιλιάς των δυτικών και νότιων τμημάτων του ινδοελληνικού βασιλείου, από την Ταξίλα στο Παντζάμπ μέχρι τις περιοχές της Σιντ και πιθανώς του Γκουτζαράτ. Διατηρεί την πίστη του στον Δημήτριο Α'.

Κίνα

26 Σεπτεμβρίου — Διαταραχή της φυλής Lü. Μετά τον θάνατο της αυτοκράτειρας Lü, η οποία ήταν de facto ηγεμόνας της δυναστείας των Χαν, η φυλή Lü ανατρέπεται και σφαγιάζεται από τους αυτοκρατορικούς πρίγκιπες Liu Zhang και Liu Xiang, τον στρατηγό Zhou Bo και τον πρωθυπουργό Chen Ping.
Φοβούμενοι αντίποινα σε περίπτωση που ο νεαρός αυτοκράτορας Χουσάο και τα αδέρφια του ενηλικιωθούν, οι συνωμότες αρνούνται ότι ο αυτοκράτορας Χούι ήταν ο πατέρας του Χουσάο και των αδελφών του. Ανατρέπουν τον αυτοκράτορα και παρά την αυτοκρατορική καταγωγή του Liu Xiang ως γιου του μεγαλύτερου γιου του Gaozu του Han, τελικά συμφωνούν να ανυψώσουν τον μεγαλύτερο γιο του Gaozu, τον αυτοκράτορα Wen, στο θρόνο. Μετά την έξωση από το παλάτι, ο Χουσάο εκτελείται αργότερα μέσα στο έτος.
Ο αυτοκράτορας Wen τιμά τους συγγενείς και τους προγόνους του Zhao Tuo, του γεννημένου στην Κίνα ηγεμόνα του Nanyue (στο σημερινό Βιετνάμ και στη νότια Κίνα). Ως αποτέλεσμα, ο Nanyue επιστρέφει στη δυναστεία των Han ως υποτελής, αν και ο Zhao Tuo συνεχίζει να αυτοαποκαλείται αυτοκράτορας στο δικό του βασίλειο.


Γεννήσεις

Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Έλληνας λόγιος και γραμματικός (π. περίπου 120 π.Χ.)
Decimus Junius Brutus Callaicus, Ρωμαίος πρόξενος (π. 113 π.Χ.)
Viriathus, Λουζιτανός οπλαρχηγός και στρατηγός (π. 139 π.Χ.)

Θάνατοι

18 Αυγούστου — Αυτοκράτειρα Dowager Lü, de facto ηγεμόνας της κινεζικής δυναστείας Han και σύζυγος του αυτοκράτορα Gao (γεν. 241 π.Χ.)
Ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, Έλληνας λόγιος, κριτικός και γραμματικός, ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του στην ομηρική φιλολογία, αλλά και για το έργο του σε άλλους κλασικούς συγγραφείς όπως ο Πίνδαρος και ο Ησίοδος. Μετά από πρώιμες σπουδές κάτω από κορυφαίους μελετητές στην Αλεξάνδρεια, ήταν επικεφαλής βιβλιοθηκάριος από το 195 περίπου π.Χ. (γ. 257 π.Χ.)
Λιου Χονγκ, τέταρτος αυτοκράτορας της κινεζικής δυναστείας Χαν (γεν. 190 π.Χ.)
Lucius Valerius Flaccus, Ρωμαίος πολιτικός, πρόξενος το 195 π.Χ., λογοκριτής το 183 π.Χ. και συνάδελφος του Κάτωνα του Πρεσβύτερου
Πτολεμαίος Ε' Επιφανής, βασιλιάς της Αιγύπτου (γ. 210 π.Χ.)[1]

◄ | 3ος αιώνας π.Χ. | 2ος αιώνας π.Χ. | 1ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 183 π.Χ. | 182 π.Χ. | 181 π.Χ. | 180 π.Χ. | 179 π.Χ. | 178 π.Χ. | 177 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License