ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Εγγύς Ανατολή

10 Απριλίου - Ένας στρατός σταυροφόρων με επικεφαλής τον βασιλιά Βαλδουίνο Δ' (τον Λεπρό) δέχεται ενέδρα από μουσουλμανικές δυνάμεις σε μια στενή κοιλάδα στο δάσος του Μπάνιας. Ο Baldwin είναι σε θέση να απελευθερώσει τις δυνάμεις του μόνο χάρη στον ηρωισμό του Humphrey II, άρχοντα του Toron, ο οποίος κρατά τους Μουσουλμάνους με τη σωματοφύλακά του μέχρι να δραπετεύσει ο Baldwin και ο στρατός του. Ο Χάμφρεϊ υφίσταται θανάσιμες πληγές και πεθαίνει στις 22 Απριλίου.[1] Τον διαδέχεται ο 13χρονος εγγονός του Humphrey IV.
10 Ιουνίου - Μάχη του Marj Ayyun: Ένας στρατός σταυροφόρων (περίπου 10.000 άνδρες) με επικεφαλής τον Βαλδουίνο Δ' ηττάται από τις μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Saladin κοντά στον ποταμό Litani (σύγχρονος Λίβανος). Οι Ναΐτες Ιππότες συμμετέχουν στη μάχη, αλλά οδηγούνται πίσω σε σύγχυση. Ο Μπάλντουιν γλιτώνει για λίγο να αιχμαλωτιστεί στη διαδρομή. Μεταξύ των κρατουμένων του Saladin είναι ο Odo de St. Amand, Μέγας Διδάσκαλος των Ναϊτών και ο Λόρδος Baldwin του Ibelin.[2]
30 Αυγούστου - Πολιορκία του Jacob's Ford: Μουσουλμανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Saladin κατακτούν και καταστρέφουν το ημιτελές Κάστρο του Chastellet στο Jacob's Ford, σκοτώνοντας 80 ιππότες και αιχμαλωτίζοντας 700 αμάχους.[3]

Ευρώπη

18 Ιουνίου - Μάχη του Kalvskinnet: Νορβηγικές δυνάμεις με επικεφαλής τον βασιλιά Sverre Sigurdsson νικούν και σκοτώνουν τον κόμη Erling Skakke, έξω από το Nidaros στη Νορβηγία. Η μάχη αλλάζει το ρεύμα των εμφυλίων πολέμων.
24 Ιουνίου - Ο Ερρίκος ο Λέων, δούκας της Σαξονίας, τίθεται υπό την απαγόρευση της αυτοκρατορίας όταν αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον του αυτοκράτορα Φρειδερίκο Α' (Μπαρμπαρόσα) για να απαντήσει στις κατηγορίες για κακοδιακυβέρνηση.[4]
Καλοκαίρι - Ο Afonso I (ο Πορθητής) αναγνωρίζεται ως βασιλιάς της Πορτογαλίας από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ' - φέρνοντας στην Πορτογαλία την προστασία της Καθολικής Εκκλησίας ενάντια στη μοναρχία της Λεόν.
Ο Mieszko III (ο Παλαιός), δούκας της Πολωνίας, ταξιδεύει στη Γερμανία και ζητά από τον Frederick III να του προσφέρει βοήθεια για την αποκατάσταση του πολωνικού θρόνου. Αλλά ο Φρειδερίκος απαιτεί πληρωμή 10.000 αργύρου.
1 Νοεμβρίου - Ο 14χρονος Φίλιππος Β' στέφεται στο Rheims από τον Αρχιεπίσκοπο των Λευκών Χεριών Γουίλιαμ. Γίνεται από κοινού ηγεμόνας της Γαλλίας, μαζί με τον πατέρα του, βασιλιά Λουδοβίκο Ζ'.
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Α' (το Λιοντάρι) ιδρύει δύο κάστρα στο Beauly Firth και το Cromarty Firth στη βόρεια Σκωτία. Κατά την επιστροφή του, η πόλη του Αμπερντίν ναυλώνεται από τον Γουίλιαμ.[5]

Αγγλία

Καλοκαίρι - Ο Richard de Luci (ή Lucy), Ύπατος Σερίφης του Essex, παραιτείται από το δικαστικό του αξίωμα. Εισέρχεται στο Αβαείο Lesnes (κοντά στο Λονδίνο) που ίδρυσε στο Κεντ, ως μετάνοια για τη συμμετοχή του στα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Thomas Becket (βλ. 1170). Ο Ρίτσαρντ πέθανε εκεί στις 14 Ιουλίου.

Αφρική

17 Σεπτεμβρίου - Μια μεγάλη επίθεση, από τον στρατό των Αλμοχάντ με επικεφαλής τον Γιουσούφ Α' στη νότια Πορτογαλία, στοχεύει στην ανακατάκτηση του Αλεντέχο.[6] Πιο βόρεια, ένας στόλος των Almohad πλέει για να επιτεθεί στη Λισαβόνα, αλλά αποκρούεται από τους Πορτογάλους, κοντά στο ακρωτήριο Espichel.[6] Ο πορτογαλικός στόλος καταφέρνει αργότερα να εισέλθει στο λιμάνι της Θέουτα και να καταστρέψει μια σειρά από μουσουλμανικά πλοία. Είναι η αρχή μιας τετραετούς ναυτικής σύγκρουσης μεταξύ των Almohads και των Πορτογάλων.

Ασία

Ο Taira no Kiyomori, Ιάπωνας στρατιωτικός ηγέτης, περιορίζει τον πρώην αυτοκράτορα Go-Shirakawa στο σπίτι του, αφού ανακάλυψε ότι προσπάθησε να κατάσχει τα κτήματα των νεκρών παιδιών του Kiyomori.

Μεσοαμερική

Η πόλη των Μάγια, Chichen Itza, λεηλατείται και καίγεται από τον Hunac Ceel, κυβερνήτη των Mayapan (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
θρησκεία

Μάρτιος - Τρίτη Σύνοδος του Λατερανού: Ο Αλέξανδρος Γ' καταδικάζει τους Βαλδένσιους και τους Καθαρούς ως αιρετικούς. Θεσμοθετεί μια αναμόρφωση της ιερατικής ζωής και δημιουργεί τα πρώτα «γκέτο» για τους Εβραίους. Προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σχίσματα, ο πάπας πρέπει να λάβει ⅔ από τις ψήφους των καρδιναλίων για να εκλεγεί.
17 Σεπτεμβρίου - Η Hildegard of Bingen, Γερμανίδα ηγουμένη και πολυμαθής, πεθαίνει στο Rupertsberg. Έχοντας ιδρύσει δύο μοναστήρια, έχει γράψει επίσης θεολογικά, βοτανικά και ιατρικά κείμενα.
Η Σχολή του Γουέστμινστερ ιδρύθηκε από Βενεδικτίνους μοναχούς του Αβαείου του Γουέστμινστερ (με παπική εντολή) στην Αγγλία.
Ιδρύεται η σχολή Drigung Kagyu του βουδισμού Kagyu (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

γεννήσεις

4 Απριλίου - Fariduddin Ganjshakar, Ινδός ιεροκήρυκας (π. 1266)
13 Μαΐου - Theobald III, κόμης της Σαμπάνιας (π. 1201)
17 Μαΐου - Ogasawara Nagatsune, Ιάπωνας πολεμιστής (π. 1247)
Κωνσταντία της Αραγωνίας, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκράτειρας (π. 1222)
Donatus of Ripacandida, Ιταλός μοναχός και άγιος (π. 1198)
Ιωάννης του Ιμπελίν, αστυφύλακας και άρχοντας της Βηρυτού (π. 1236)
Konoe Iezane, Ιάπωνας ευγενής και μοναχός (π. 1243)
Σεραπίων του Αλγερίου, Άγγλος ιερέας και μάρτυρας (π. 1240)
Snorri Sturluson, Ισλανδός ιστορικός και ποιητής (π. 1241)
Γουλιέλμος Δ' (Τάλβας), Νορμανδός ευγενής (π. 1221)
Γιακούτ αλ-Χαμάουι, Άραβας γεωγράφος και συγγραφέας (π. 1229)

θάνατοι

25 Φεβρουαρίου - Adelelm, Άγγλος Λόρδος Ύπατος Ταμίας
22 Απριλίου - Χάμφρεϋ Β', αστυφύλακας και άρχοντας του Τορόν (γεν. 1117)[7]
18 Ιουνίου – Έρλινγκ Σκάκκε, Νορβηγός ευγενής (γεν. 1115)
14 Ιουλίου - Richard de Luci, Norman High Sheriff (γεν. 1089)
27 Ιουλίου - Mudzaffar Shah I, ηγεμόνας του σουλτανάτου Kedah
9 Αυγούστου - Roger of Worcester, Άγγλος επίσκοπος (γεν. 1118)
20 Αυγούστου - Γουίλιαμ λε Γκρος (λα Γκρας), Άγγλος ευγενής
2 Σεπτεμβρίου - Taira no Shigemori, Ιάπωνας ευγενής (γεν. 1138)
17 Σεπτεμβρίου – Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, Γερμανίδα ηγουμένη (γεν. 1098)
9 Οκτωβρίου - Odo de St Amand, Γάλλος Μέγας Μάγιστρος (γεν. 1110)
18 Οκτωβρίου - Jeong Jung-bu, Κορεάτης στρατιωτικός ηγέτης (γεν. 1106)
25 Δεκεμβρίου - Roger de Bailleul, Γάλλος μοναχός και ηγούμενος
Fujiwara no Atsuyori (ή Dōin), Ιάπωνας ποιητής waka (γεν. 1090)
Guihomar IV (ή Guidomar), Βρετόνος ευγενής (γεν. 1130)
Reginald de Warenne (ή Rainald), Νορμανδός ευγενής
Urraca της Καστίλλης (Alfonso), βασίλισσα της Ναβάρρας (γεν. 1133)

◄ | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1174 | 1175 | 1176 | 1177 | 1178 | 1179 | 1180 | 1181 | 1182 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License