ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Εγγύς Ανατολή

Φθινόπωρο - Ο Imad al-Din Zengi, Σελτζούκος κυβερνήτης (atabeg) της Μοσούλης, επιτίθεται στις δυνάμεις των Αρτουκίδων με επικεφαλής τον Kara Arslan - ο οποίος έχει συνάψει συμμαχία με τον Joscelin II, κόμη της Έδεσσας. Προς υποστήριξη της συμμαχίας, ο Joscelin βγαίνει από την Έδεσσα με έναν στρατό σταυροφόρων μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, για να διακόψει τις επικοινωνίες του Zengi με το Χαλέπι. Ο Zengi ενημερώνεται από μουσουλμάνους παρατηρητές στο Harran για τις κινήσεις του Joscelin. Στέλνει ένα απόσπασμα να στήσει ενέδρα στους Σταυροφόρους και φτάνει στην Έδεσσα με τον κύριο στρατό του στα τέλη Νοεμβρίου.[1]
24 Δεκεμβρίου – Πολιορκία της Έδεσσας: Σελτζουκικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Imad al-Din Zengi κατακτούν την πόλη-φρούριο της Έδεσσας μετά από πολιορκία τεσσάρων εβδομάδων. Χιλιάδες κάτοικοι σφαγιάζονται — μόνο οι μουσουλμάνοι γλιτώνουν. Οι γυναίκες και τα παιδιά πωλούνται σε σκλάβους.[2] Χωρίς τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει το Zengi, ο Joscelin II αποσύρεται στο φρούριο του στο Turbessel. Εκεί, ζητά ενισχύσεις από τους Βυζαντινούς και τη βασίλισσα Αντιβασιλέα Μελισένδη της Ιερουσαλήμ.

Ευρώπη

Άνοιξη – Ιταλο-νορμανδικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Roger II της Σικελίας εισβάλλουν στα παπικά κράτη για να αναγκάσουν τον Πάπα Lucius II να αποδεχθεί την ανακωχή του, αλλά ο πατρίκιος Giordano Pierleoni, αδελφός του αείμνηστου Αντίππα Anacletus II, οδηγεί τον ρωμαϊκό πληθυσμό να ανακηρύξει μια συνταγματική δημοκρατία ελεύθερη της παπικής εξουσίας όσον αφορά την αστική διακυβέρνηση. Ο Πιερλεόνι αναλαμβάνει την παπική πρωτεύουσα και ιδρύει την Κομμούνα της Ρώμης στο στυλ της παλιάς Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.
Καλοκαίρι - Ο Geoffrey V (η Έκθεση) ολοκληρώνει την κατάκτηση της Νορμανδίας, η οποία τίθεται υπό τον έλεγχο των Angevin. Σε αντάλλαγμα για να αναγνωριστεί ως Δούκας της Νορμανδίας από τον βασιλιά Λουδοβίκο Ζ' της Γαλλίας, ο Γοδεφρείδος παραδίδει τη βοήθεια της κομητείας του Βεξίν -μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Νορμανδών- στον Λουδοβίκο.
Η πόλη Montauban στη νότια Γαλλία ιδρύεται από τον κόμη Alfonso Jordan της Τουλούζης.
Η πόλη της Λιουμπλιάνα (σημερινή Σλοβενία) αναφέρεται για πρώτη φορά σε ιστορικά αρχεία.[3]

Αγγλία

Φθινόπωρο - Ο Geoffrey de Mandeville, 1ος κόμης του Έσσεξ, τραυματίζεται θανάσιμα από ένα αδέσποτο βέλος που δέχθηκε σε μια αψιμαχία. Επειδή είναι παράνομος, αρνούνται την ταφή του στο μοναστήρι που έχει ιδρύσει, το Walden Abbey. Το σώμα του Τζέφρι γίνεται τελικά αποδεκτό από την κοινότητα των Ναϊτών Ιπποτών για ταφή στην Εκκλησία του Ναού στο Λονδίνο.

Αφρική

Ο Καταλανός μισθοφόρος Reverter de La Guardia, ο κύριος διοικητής των Αλμοραβιδών στο Maghrid al-Aqsa, ό.π. Η εξάλειψή του ανοίγει τις περιοχές στα στρατεύματα των Αλμοχάντ.[4]

Ανά θέμα
θρησκεία

8 Μαρτίου - Ο Πάπας Σελεστίνος Β' πεθαίνει στη Ρώμη μετά από 5μηνη θητεία. Τον διαδέχεται ο Λούσιος Β' ως ο 166ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.
22 Μαρτίου - Το πρώτο παράδειγμα αντισημιτικής συκοφαντίας αίματος καταγράφεται στην Αγγλία, σε σχέση με τη δολοφονία του Γουίλιαμ του Νόργουιτς.
11 Ιουνίου - Η Βασιλική του Αγίου Ντενίς κοντά στο Παρίσι ολοκληρώνεται και καθαγιάζεται παρουσία του Λουδοβίκου Ζ' - ως η πρώτη γοτθική εκκλησία.
Το Priory της Lesmahagow στη Σκωτία ιδρύθηκε μετά από τον Ιωάννη, επίσκοπο της Γλασκώβης, και τον βασιλιά Δαβίδ Α' παραχώρησε εδάφη στη Lesmahagow.
Το πρώτο οχυρό των Ναϊτών Ιπποτών ιδρύεται στο Βασίλειο της Λεόν και της Καστίλλης.[5]

γεννήσεις

11 Αυγούστου - Sinjong, Κορεάτης ηγεμόνας του Goryeo (π. 1204)
Li Fengniang, Κινεζική αυτοκράτειρα της δυναστείας Song (π. 1200)
Μαρία Κομνηνή, βασίλισσα της Ουγγαρίας και της Κροατίας (π. 1190)
Ματσουντόνο Μοτοφούσα, Ιάπωνας ευγενής (π. 1230)
Minamoto no Tomonaga, Ιάπωνας σαμουράι (π. 1160)
Taira no Tadanori, Ιάπωνας στρατιωτικός ηγέτης (π. 1184)

θάνατοι

8 Μαρτίου - Celestine II, πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
22 Μαρτίου – Γουλιέλμος του Νόριτς, Άγγλος άγιος παιδί (γεν. 1132)
23 Μαΐου – Πετρονίλα της Λωρραίνης, κόμισσα της Ολλανδίας (γεν. 1082)
12 Ιουνίου – Al-Zamakhshari, Πέρσης φιλόσοφος (γεν. 1075)
17 Ιουλίου – Abu Mansur Mauhub al-Jawaliqi, Άραβας φιλόλογος (γεν. 1074)
27 Ιουλίου - Σαλομέα του Μπεργκ, Ύπατη Δούκισσα της Πολωνίας (γεν. 1099)
10 Οκτωβρίου – Αλφόνσο της Κάπουα, Ιταλο-Νορμανδός ευγενής (γεν. 1120)
24 Δεκεμβρίου - Ούγος Β' (ή Ουγκό), αρχιεπίσκοπος Έδεσσας
Σεπτέμβριος — Τζέφρι ντε Μαντέβιλ, Άγγλος ευγενής
Abu Tahir Marwazi, Πέρσης φιλόσοφος και επιστήμονας
Berenguer Raymond (ή Ramon), Γάλλος ευγενής (γεν. 1115)
Ματθαίος Έδεσσας (ή Ματθαίος), Αρμένιος ιστορικός
Rahere (ή Raherius), Νορμανδός ιερέας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Reverter de La Guardia, υποκόμης της Βαρκελώνης (ή 1142)
Zhu Bian, Κινέζος διπλωμάτης, ποιητής και συγγραφέας (γεν. 1085)

◄ | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1140 | 1141 | 1142 | 1143 | 1144 | 1145 | 1146 | 1147 | 1148 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License