ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

8 Απριλίου - Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Β' (Κομνηνός) πεθαίνει από δηλητηριασμένο βέλος ενώ κυνηγούσε αγριογούρουνο στο όρος Ταύρος στην Κιλικία. Τον διαδέχεται ο 24χρονος γιος του Manuel I, ο οποίος επιλέγεται ως διάδοχός του, έναντι του μεγαλύτερου επιζώντος αδελφού του Ισαάκ. Ο Μανουήλ στέλνει τον Ιωάννη Αξούχο, τον αρχιστράτηγο του (μέγας δομέστικος), στην Κωνσταντινούπολη μπροστά του – με εντολή να συλληφθεί ο Ισαάκ στο Μεγάλο Παλάτι.[1]

Εγγύς Ανατολή

13 Νοεμβρίου - Ο βασιλιάς Φουλκ της Ιερουσαλήμ πεθαίνει μετά από ένα κυνηγετικό ατύχημα στην Άκρα. Τον διαδέχεται ο 13χρονος γιος του Baldwin III - ο οποίος στέφεται συγκυβερνήτης μαζί με τη μητέρα του, βασίλισσα Melisende την ημέρα των Χριστουγέννων. Λόγω της πολιτικής κατάστασης τα Σταυροφορικά κράτη της Τρίπολης, της Αντιόχειας και της Έδεσσας διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας απαιτεί την επιστροφή της Κιλικίας στο πριγκιπάτο του και εισβάλλει στην επαρχία.[2]

Ευρώπη

Άνοιξη – Ο βασιλιάς Conrad III δίνει τη Βαυαρία στον ετεροθαλή αδερφό του Henry II (Jasomirgott). Η σύζυγός του, Γερτρούδη (κόρη του αείμνηστου αυτοκράτορα Lothair III) πέθανε στη γέννα στο μοναστήρι Klosterneuburg στην Κάτω Αυστρία στις 18 Απριλίου.
5 Οκτωβρίου - Συνθήκη της Ζαμόρα: Το Βασίλειο της Πορτογαλίας αναγνωρίζεται από τον βασιλιά Αλφόνσο Ζ' (τον αυτοκράτορα) της Λεόν και της Καστίλλης παρουσία του ξαδέλφου του, Βασιλιά Αφόνσο Α' της Πορτογαλίας και παπικών εκπροσώπων.
Ο Αδόλφος Β', κόμης του Schauenburg και του Holstein, ιδρύει το Lübeck - το οποίο αργότερα γίνεται μια από τις κορυφαίες χανσεατικές πόλεις. Διαιρεί τα κατακτημένα σλαβικά εδάφη, ως μέρος της προς ανατολάς επέκτασης στη Γερμανία.
Ο Geoffrey V (ο Ωραίος) γίνεται δούκας της Νορμανδίας, μετά την είδηση ​​του θανάτου του πατέρα του Fulk. Ασφαλίζει όλη τη Νορμανδία δυτικά και νότια του ποταμού Σηκουάνα.

Αγγλία

1 Ιουλίου - Μάχη του Wilton: Ο κόμης Robert of Gloucester (παράνομος γιος του αείμνηστου βασιλιά Henry I) νικά τις αγγλικές δυνάμεις του βασιλιά Stephen κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Wilton Abbey. Στο σκοτάδι, ο Στίβεν δραπετεύει, ενώ ο διαχειριστής του Γουίλιαμ Μάρτελ μάχεται με μια οπισθοφυλακή για να καθυστερήσει τους διώκτες.
Φθινόπωρο - Ο Stephen συλλαμβάνει τον Geoffrey de Mandeville, 1ο κόμη του Essex, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Βασιλικής Αυλής στο St Albans. Κατηγορείται για προδοσία εναντίον του Στέφανου, αλλά του δίνεται πίσω η ελευθερία σε αντάλλαγμα για την παράδοση του τίτλου και των κάστρων του. Ο Geoffrey γίνεται παράνομος και οχυρώνει το Ramsey Abbey, όπου στήνει το αρχηγείο του για να λεηλατήσει την ύπαιθρο του Ely.

Αφρική

Οι Νορμανδοί επιδρομείς καταλαμβάνουν την Τζιτζέλ (σημερινή Αλγερία).[3] Μια επιδρομή των Νορμανδών στη Θέουτα αποτυγχάνει,[4] αλλά την ίδια στιγμή οι Νορμανδοί οδηγούν μια επιτυχημένη επίθεση εναντίον του Σφαξ.[5]

Ανά θέμα
θρησκεία

23 Σεπτεμβρίου - Ο Πάπας Ιννοκέντιος Β' πεθαίνει στη Ρώμη μετά από 13 χρόνια ποντίφικα. Τον διαδέχεται ο Σελεστίνος Β' ως ο 165ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.

λογοτεχνία

Ο Robert of Ketton κάνει την πρώτη ευρωπαϊκή μετάφραση του Κορανίου για τον Πέτρο τον Σεβασμιότατο, ψευδοπροφήτη Lex Mahumet, στα λατινικά.

γεννήσεις

31 Ιουλίου - Nijō, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (π. 1165)
Balian of Ibelin, Γάλλος ευγενής (π. 1193)
Βεατρίκη Α΄, Αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (π. 1184)
Fujiwara no Motozane, Ιάπωνας ποιητής waka (π. 1166)
Jigten Sumgön, ιδρυτής του Drikung Kagyu (π. 1217)
Konoe Motozane, Ιάπωνας ευγενής (π. 1166)
Mu'in al-Din Chishti, Πέρσης ιεροκήρυκας (π. 1236)
Φίλιππος Α' (ή Αλσατία), κόμης της Φλάνδρας (π. 1191)

θάνατοι

12 Ιανουαρίου – Λέων Κωνσταντινουπόλεως, Βυζαντινός πατριάρχης
26 Ιανουαρίου – Αλί ιμπν Γιουσούφ, ηγεμόνας των Αλμοραβιδών (γεν. 1084)
6 Φεβρουαρίου - Ούγος Β' της Βουργουνδίας, Γάλλος ευγενής (γεν. 1084)
8 Απριλίου – Ιωάννης Β’ (Κομνηνός), Βυζαντινός αυτοκράτορας (γεν. 1087)
18 Απριλίου - Γερτρούδη, Γερμανίδα δούκισσα και αντιβασιλέας (γεν. 1115)
24 Ιουνίου – Ερμεσίντε, Γαλλίδα ευγενής (γεν. 1080)
2 Αυγούστου - Muño Alfonso, στρατιωτικός ηγέτης της Γαλικίας
23 Σεπτεμβρίου - Ιννοκέντιος Β', πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
24 Σεπτεμβρίου - Agnes, κόρη του Ερρίκου Δ' (γεν. 1072)
13 Νοεμβρίου - Φουλκ (ο νεότερος), βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
24 Δεκεμβρίου - Miles of Gloucester, Άγγλος ευγενής
Αλέξανδρος του Τελέζε, Ιταλός χρονικογράφος και ηγούμενος
Gilla Aenghus Ua Chlumháin, Ιρλανδή ποιήτρια και συγγραφέας
Kogyo-Daishi, Ιάπωνας βουδιστής ιερέας (γεν. 1095)
William of Malmesbury, Άγγλος μοναχός και ιστορικός
Yelu Dashi, ιδρυτής των Qara Khitai (γεν. 1094)

◄ | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1139 | 1140 | 1141 | 1142 | 1143 | 1144 | 1145 | 1146 | 1147 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License