.
Η Μαρία Γκουλέγκινα (Maria Guleghina) είναι σοπράνο της όπερας γεννημένη στην Οδησσό της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με ειδίκευση στο ιταλικό ρεπερτόριο.
Βιογραφία
Η Μαρία Γκουλέγκινα γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας (τότε ανήκε στην Σοβιετική Ένωση), από Αρμένιο πατέρα και Ουκρανή μητέρα, όπου σπούδασε φωνητικά στο μουσικό ωδείο με τον Εβγκένι Νικολάγιεβιτς Ιβάνοφ. Παρέμεινε υπό την καθοδήγηση του και μετά την αποφοίτηση της.
Καριέρα
Η Γκουλέγκινα έκανε το ντεμπούτο της το 1985 ως Γιολάντα στην Κρατική Όπερα στο Μινσκ (Λευκορωσία) λίγο πριν εγκαταλείψει την ΕΣΣΔ για να συνεχίσει μια διεθνή σταδιοδρομία.
Το διεθνές της ντεμπούτο έλαβε χώρα το 1987 ως Αμέλια στην παραγωγή Un ballo in maschera στη Λα Σκάλα. Έπαιξε κορυφαίους ρόλους στο I due Foscari, Manon Lescaut και Tosca και σύντομα προσλήφθηκε στη Βιέννη, το Μόναχο, το Αμβούργο, το Λονδίνο και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές όπερες. Έκανε το ντεμπούτο της στην Παρισινή Όπερα το 1995.
Το αμερικανικό ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε στην Μητροπολιτική Όπερα τον Ιανουάριο του 1991, όπου τραγούδησε τη Μανταλένα στο Αντρέα Σενιέ. Έχει εμφανιστεί επίσης στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και την Λυρική Όπερα του Σικάγου, παίζοντας ρόλους στις όπερες Ερνάνι, Σιμόν Μποκανέγκρα, Καβαλλερία ρουστικάνα, Φεντόρα. Αργότερα έπαιξε άλλους απαιτητικούς ρόλους, όπως η Ονταμπέλλα στην Ατίλα (όπερα) και η Λαίδη Μάκβεθ στο Μάκβεθ (όπερα), στο συνεχώς αυξανόμενο ρεπερτόριό της. Επίσης, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1992, ως Λίζα στην Βασίλισσα των Σπάδων του Τσαϊκόφσκι.
Η Γκουλέγκινα έχει εμφανιστεί στην Ιαπωνία πολλές φορές (δύο φορές ως μέρος των περιοδειών της Λα Σκάλα στην Ιαπωνία) και έχει θαυμαστές εκεί. Θεωρείται από τους περισσότερους ως μία από τις κορυφαίες δραματικές σοπράνο της γενιάς της. Θαυμάζεται σε μεγάλο βαθμό για τη ζεστή και πλούσια φωνή της, την ισχυρή σκηνική της παρουσία και την απόλυτη δραματική δέσμευση για τους ρόλους της στη σκηνή. Τραγούδησε στην κορυφή ενός παγοθραυστικού που την έφερε στο στάδιο του Φιστ, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.
Μετά από 10 χρόνια απουσίας, η Γκουλέγκινα επέστρεψε στη Βασιλική Όπερα (Κόβεντ Γκάρντεν) για να παρουσιάσει την Τόσκα (Φεβρουάριος, 2016). Επέστρεψε επίσης στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας ως Έμπολι στο έπος Ντον Κάρλο του Βέρντι.
Η Γκουλέγκινα έχει λάβει πολλά βραβεία και άλλες διακρίσεις, είναι μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής καθώς και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της ΟΥΝΙΣΕΦ.
Φιλανθρωπικό έργο
Είναι μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.[2]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
Πηγές
Mancini, R.· Rouveroux, J-J. (1995). Le guide de l'opéra, les indispensables de la musique. Fayard. ISBN 2-213-59567-4.
Παραπομπές
(Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1114131. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2016.
«Honorary Board». IPC.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License