ART

 

.

Ουγκάντα

Kampala

Η Καμπάλα (Kampala) είναι πόλη και πρωτεύουσα της Ουγκάντας στην Αφρική. Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 1.208.544 κατοίκους στην απογραφή του 2002. Βρίσκεται στο ομώνυμο διαμέρισμα σε γεωγραφικό πλάτος 0° 19΄ βόρειο και γεωγραφικό μήκος 32° 35΄ ανατολικό. Το μέσο υψόμετρό της είναι 1.190 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ονομασία και ιστορία

Πριν τον ερχομό των Ευρωπαίων (Βρετανών), ο βασιλιάς των Μπουγκάντα, ο Kabaka, είχε επιλέξει την περιοχή της μελλοντικής πόλεως ως ένα από τα αγαπημένα του κυνηγετικά πεδία. Η περιοχή αποτελείται από πολλούς λόφους και πλούσιους υγρότοπους στις όχθες της λίμνης Βικτόρια. Επρόκειτο για ιδανικό τόπο για διάφορα είδη αντιλόπης, και ιδιαίτερα το ίμπαλα (Aepyceros melampus). Μάλιστα, όταν έφθασαν εδώ οι Βρετανοί, απεκάλεσαν την περιοχή «Λόφοι του Ίμπαλα».

Η γλώσσα των Μπουγκάντα, η λουγκάντα, υιοθέτησε πολλές λέξεις από την αλληλεπίδραση με τους Βρετανούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λέξη impala (που και οι Βρετανοί την είχαν πάρει από τους Ζουλού) έδωσε στους Μπουγκάντα τη μετάφραση Kasozi ka Empala = Λόφος του Ίμπαλα (ka = του, empala = ίμπαλα). Στην ομιλούμενη λουγκάντα τα ka και empala προφέρονταν μαζί ως μία λέξη: Kaampala. Από αυτό προέρχεται και η σημερινή ονομασία της πόλης Καμπάλα.

Η πόλη μεγάλωσε ως η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μπουγκάντα, από την οποία σώζωνται αρκετά οικοδομήματα, όπως οι Τάφοι Κασούμπι (κτισμένοι το 1881), το κοινοβούλιο, το δικαστήριο, κ.ά.. Η Καμπάλα καταστράφηκε μερικώς κατά τον πόλεμο Ουγκάντας-Τανζανίας και ανοικοδομήθηκε.

Χαρακτηριστικά

Η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Μακερέρε, ένα από τα κυριότερα της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής βρίσκεται στην περιοχή του Λόφου Μακερέρε. Η Καμπάλα είναι επίσης η έδρα της Τράπεζας Αναπτύξεως Ανατολικής Αφρικής (East African Development Bank).

Η Καμπάλα, όπως και η Ρώμη ή η Κωνσταντινούπολη, λέγεται πως είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές:


* Ο πρώτος λόφος από πλευράς ιστορικής σημασίας είναι ο Kasubi, όπου και οι Τάφοι Κασούμπι των προηγούμενων Kabaka (βασιλιάδων).

* Ο δεύτερος είναι ο Mengo, όπου βρίσκεται το ανάκτορο και η έδρα του Δικαστηρίου των Buganda.

* Ο τρίτος είναι ο Kibuli, όπου βρίσκεται το ομώνυμο τζαμί. Το ισλάμ έφθασε στην Ουγκάντα πριν από τους πρώτους Χριστιανούς ιεραποστόλους.

* Ο τέταρτος είναι ο Namirembe, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των Προτεσταντών. Προτεστάντες ήταν οι πρώτοι ιεραπόστολοι που έφθασαν εδώ.

* Ο πέμπτος είναι ο Rubaga, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των Ρωμαιοκαθολικών και κατά το παρελθόν τα αρχηγεία των Λευκών Πατέρων.

Kampala street

* Ο έκτος είναι ο Nsambya, όπου ήταν η έδρα της ιεραποστολής Mill Hill. Σήμερα υπάρχει εκεί το νοσοκομείο Nsambya.

* Ο έβδομος λόφος, ο μικρός λόφος της Καμπάλα, ο Λόφος του Ίμπαλα, διαθέτει τα ερείπια του κάστρου του Lugard. Αυτά καταστράφηκαν περισσότερο το 2003, όταν το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο (UMSC) ξανάρχισε την κατασκευή ενός τζαμιού 15.000 ατόμων. Το τζαμί είχε θεμελιωθεί επί προέδρου Αμίν, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.


Η πόλη απλώθηκε και στον λόφο Nakasero, όπου το διοικητικό κέντρο και τα ακριβά προάστια. Στον λόφο Mulago υπάρχει το ομώνυμο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο ολόκληρης της Ουγκάντας. Υπάρχει επίσης ο λόφος Makerere με το πανεπιστήμιο. Ο υψηλότερος είναι ο λόφος Kololo, όπου και το Μουσείο της Ουγκάντας. Επομένως υπάρχουν τουλάχιστον 11 σημαντικοί λόφοι στην Καμπάλα. Με άλλους 8 μικρότερης σημασίας φθάνουμε στους 19.

Αξιοθέατα στην πόλη είναι οι Καταρράκτες Ssezibwa, το Εθνικό Θέατρο, η Αγορά του Αγίου Balikuddembe (πρώην Owino) και η Αγορά Nakasero. Υπάρχει και καζίνο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Εντέμπε βρίσκεται σε απόσταση 35 km από το κέντρο, ενώ ο λιμένας Πορτ Μπελ στη Λίμνη Βικτόρια απέχει 10 χιλιόμετρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* UGPulse.com: «Ο Παλμός της Ουγκάντας» - Φωτογραφίες της ημέρας από την Καμπάλα

* Kampala Online - Ιστοτόπος για την Καμπάλα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License