Ο Σπύρο Θίοντορ Άγκνιου (Spiro Agnew, 9 Νοεμβρίου 1918 - 17 Σεπτεμβρίου 1996) ήταν ο 39ος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην Ελλάδα ήταν γνωστός με το όνομα Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, από Έλληνα πατέρα και αμερικανίδα μητέρα και στο θρήσκευμα ήταν προτεστάντης. Είναι ο μόνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικών αδικημάτων.
Βιογραφία
Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Οι γονείς του κατάγονται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Για την ακρίβεια ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα (πιθανώς ισπανικής καταγωγής). Στο θρήσκευμα ήταν επισκοπιανός και όχι ορθόδοξος. Η σταδιοδρομία του γενικά ήταν αρκετά σημαντική. Στρατιώτης με τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και έλαβε και παράσημα ανδρείας.[1] Μετά τον πόλεμο απέκτησε πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης (στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Μέριλαντ υπάρχει ειδική αίθουσα αφιερωμένη στην σταδιοδρομία του[2]). Κατόπιν ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν για τρία χρόνια Κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ με σημαντικό έργο (φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή νομοθεσία κατά της μόλυνσης, αντιρατσιστική νομοθεσία). Μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στενός συνεργάτης του μετέπειτα Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, τελικά το 1969 έγινε ο 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Προεδρίας Ρ. Νίξον. Στις 10 Οκτωβρίου 1973 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει, ενώ μετά από συμφωνία η επίσημη κατηγορία περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κατηγορία την οποία δεν αντέκρουσε.[3] Στην θέση του ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.
Η συμβολή του στην νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ρίτσαρντ Νίξον και της Αντιπροεδρίας από τον ίδιο, στις εκλογές του 1969 ήταν καθοριστική. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία όργωσε όλη την Αμερική. Ήταν δεινός ρήτορας και κατάφερνε να κατατροπώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι είχε ακραίες θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, ειδικότερα στο μεγάλο θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την παραίτησή του δεν αναμίχθηκε στην πολιτική αλλά ακολούθησε επαγγελματικό και ιδιωτικό βίο. Πέθανε το 1996.
Παραπομπές
Spiro T. Agnew, US Senate
Spiro Agnew, The 30th Anniversary of His Resignation As Vice President, University of Maryland
Η μη αντίκρουση (no contest) στο αμερικανικό νομικό σύστημα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στην κατηγορία, χωρίς να δηλώνει δηλαδή ευθέως ούτε ένοχος, ούτε αθώος. Πρακτικά όμως ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής.
Πηγές
Φωτεινή Τομαή, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1971 Η επίσκεψη του Αγκνιου στην Ελλάδα Πώς ο τότε αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε το «πιο άχρηστο ταξίδι» στη γη των προγόνων του[1]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Άφιξη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου στο Αεροδρόμιο Ελληνικού (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Επίσημη επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρου Άγκνιου στην Αθήνα (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρου Άγκνιου στους Γαργαλιάνους, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά και στη Ρόδο (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου στην Ακρόπολη (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License