ART

EVENTS

Ο Σάμιουελ Άρτσερ Κινγκ (αγγλικά: Samuel Archer King‎, 9 Απριλίου 1828, Τάινικουμ (Πενσυλβάνια) – 3 Νοεμβρίου 1914, Φιλαδέλφεια) ήταν πρωτοπόρος στον τομέα των αεροστάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Samuel Archer King


Πρώιμο ενδιαφέρον

Όταν ήταν μικρός του άρεσε να σκαρφαλώνει σε υψηλά σημεία ώστε να βλέπει την θέα διάφορων τοπίων. Λίγο μετά από την ενηλικίωσή του, κατασκεύασε ένα αερόστατο. Η πρώτη του απογείωση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1851 στη Φιλαδέλφεια. Όμως, λόγω έλλειψης αερίου, είχε μερική επιτυχία, προτού πέσει σε δέντρα και παρασυρθεί στον ποταμό Σκούλκιλ. Η δεύτερη προσπάθεια του, είχε μεγαλύτερη επιτυχία πετώντας από την Φιλαδέλφεια στο Νιου Τζέρσεϊ.[1]
Επιστημονική σταδιοδρομία

Στη συνέχεια πραγματοποίησε πολλές αποστολές σε διάφορες τοποθεσίες της Πενσυλβάνια και του Νιου Τζέρσεϊ. Το 1855 πραγματοποίησε πολλές απογειώσεις από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, και στις 16 Ιουνίου 1856 απογειώθηκε από το Γουίλκς-Μπέαρ της Πενσυλβάνια, αλλά κατά την κάθοδο του έπεσε στο έδαφος, χάνοντας τις αισθήσεις του. Την περίοδο μεταξύ 1856 και 1857 πραγματοποίησε απογειώσεις από το Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ και άλλες τοποθεσίες της Νέας Αγγλίας και στις 15 Αυγούστου απογειώθηκε από το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ με το αερόστατο "Queen of the Air", το οποίο αργότερα έγινε γνωστό για τις πτήσεις του πάνω από τη Βοστώνη. Ως επιβάτης στο αερόστατο αυτό, ο Τζέιμς Γουάλας Μπλακ, έβγαλε τις πρώτες αεροφωτογραφίες πόλης στον κόσμο, το 1860.[2]

Σε μια απογείωση του την 1η Σεπτεμβρίου 1858, πειραματίστηκε με τη χρήση ενός σχοινιού έλξης ως οδηγό. Κατά την εκκίνηση, έριξε ένα σχοινί βάρους 34 κιλών (75 λίβρες) στο έδαφος. Καθώς το αερόστατο θερμάνθηκε σταδιακά από τον ήλιο, η ισχύς του αυξανόταν χωρίς να χρειαστεί να ρίξει τα έρμα. Όταν ολοκλήρωσε απόσταση 8 χιλιομέτρων (5 μίλια), το σχοινί άρχισε να ανυψώνεται μέχρι τη στιγμή που έφτασε σε υψόμετρο 3.200 μέτρων (2 μίλια). Μετά από 48 χιλιόμετρα (30 μίλια), το σχοινί έλξης κόπηκε και το ταξίδι συνεχίστηκε για περίπου ίση απόσταση παραπέρα. Το σχοινί αυτό χρησίμευε στην σταθεροποίηση του υψομέτρου πλεύσης.[2]

Τον Ιούνιο του 1859 απογειώθηκε από το Τσαρλστάουν της Μασαχουσέτης και προσγειώθηκε στο Μπέλμοντ και στις 4 Ιουλίου ακολούθησε απογείωση από τη Βοστώνη. Σε άλλη περίσταση ανέβηκε από το πάρκο Μπόστον Κόμον, μαζί με συνοδεία και προσγειώθηκε στο Μέλροουζ, από όπου προμηθεύθηκε ένα μακρύ σχοινί, και προσέφερε σε μερικούς από τους επιβάτες μια πανοραμική θέα του χωριού υπό το φως του φεγγαριού. Ενώ το αερόστατο, με συνεπιβάτες πέντε νεαρές γυναίκες, ήταν στον αέρα, το σκοινί κόπηκε και το αερόστατο άρχισε να παρασύρεται, αλλά μετά από λίγα χιλιόμετρα η προσγείωση έγινε με ασφάλεια.

Στις 4 Ιουλίου 1868, απογειώθηκε από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μαζί με πέντε άτομα. Η εκκίνηση ήταν εξαιρετική, αλλά το αερόστατο παρασύρθηκε πάνω από τη λίμνη Ήρι, όπου, πάνω στις προσπάθειες να το πλοηγήσει, μέσω της εκμετάλλευσης των ρευμάτων του αέρα, ώστε να προσγειωθεί, το καλάθι του αεροστάτου χτύπησε δύο φορές στην επιφάνεια του νερού. Ο Κινγκ προσγειώθηκε και στη συνέχεια ξεκίνησε ένα ταξίδι που τελικά ολοκληρώθηκε στην κορυφή των Όρεων Αλιγκέινι αργά τη νύχτα. Καθώς το αερόστατο χτύπησε, η άγκυρα κόπηκε, αλλά το αερόστατο ανέκαμψε, περνώντας πάνω από ένα ψηλό πεύκο, του οποίου τα υψηλότερα κλαδιά έπιασαν την άγκυρα. Το σχοινί ήταν σχετικά μικρό, και οι επιβαίνοντες δεν ήταν σε θέση να φτάσουν στο έδαφος. Η νύχτα ήταν σκοτεινή και η φύση της επιφάνειας κάτω από αυτούς άγνωστη, και έτσι κατέληξαν να παραμείνουν όλη τη νύχτα στο δέντρο. Όταν ξημέρωσε, το σχοινί αγκύρωσης χαλάρωσε και το αερόστατο προσγειώθηκε με απόλυτη ασφάλεια.

Στις 19 Οκτωβρίου 1869, ο Κινγκ απογειώθηκε από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης με το μεγάλο αερόστατο του "Hyperion", παρουσία περίπου 50.000 ατόμων, μεταφέροντας επτά επιβάτες. Ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός, ο άνεμος ήταν ισχυρός, υπήρχαν απειλητικά σύννεφα στον ουρανό, ενώ χιόνιζε κατά περιόδους. Τεσσεράμισι λεπτά μετά την απογείωση, αν και το αέριο είχε αποδεσμευτεί από τη βαλβίδα, εισήλθαν σε ένα νέφος χιονιού. Το αερόστατο κινούνταν 64 χλμ/ώρα (40 μίλια/ώρα). Σύντομα νύχτωσε και το αερόστατο βρισκόταν εν μέσω χιονοθύελλας. Το βάρος του χιονιού που μαζεύτηκε στην κορυφή του αεροστάτου το οδήγησε στο έδαφος και πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση σε ανοιχτό πεδίο. Αλλά η άγκυρα δεν κρατήθηκε στο έδαφος, και το αερόστατο αναπήδησε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου, παρασυρόμενο προς την άλλη πλευρά. Εκεί η άγκυρα κρατήθηκε για λίγο, το αέριο αποδεσμεύθηκε από τη βαλβίδα, αλλά, δύο από τους επιβαίνοντες έπεσαν από το καλάθι, και το αερόστατο το οποίο είχε ελαφρύνει, αναπήδησε σε λόφο και έπεσε σε ένα δέντρο. Το κάλυμμα τότε σχίστηκε και το αέριο αποδεσμεύθηκε στην ατμόσφαιρα. Το αερόστατο είχε προσγειωθεί κοντά στην περιοχή Καζενόβια.

Κατά την διάρκεια των επακόλουθων απογειώσεων του στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ο Κίνγκ αντιμετώπισε πολλές περίεργες εμπειρίες. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια θεάματα. Τον Φεβρουάριο του 1870, απογειώθηκε από την Αουγκούστα της Τζόρτζια και μετά από πτήση 209 χιλιομέτρων (130 μίλια) έπεσε από το αερόστατο σε ύψος 18 μέτρων.[3] Τον Ιούλιο του 1872, απογειώθηκε από το Μπόστον Κόμον, και παρασύρθηκε στην θάλασσα. Άρχισε την κάθοδο και έδεσε το σχοινί έλξης στο κατάρτι ενός ιστιοφόρου. Το αερόστατο ρυμούλκησε το σκάφος προς την ακτή και προσγειώθηκε.
Επιστημονικό ενδιαφέρον
Στερεοσκοπική άποψη του αεροστάτου του Κινγκ το 1874

Ο Κινγκ υποστήριζε πάντοτε πως η μελέτη της μετεωρολογίας πρέπει να γίνεται με την χρήση αεροστάτων. Για το σκοπό αυτό, το φθινόπωρο του 1872, πραγματοποίησε πολλές πειραματικές πτήσεις μαζί με αξιωματικούς της Υπηρεσίας Σήμανσης των Ηνωμένων Πολιτειών και τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της υπηρεσίας.[4] Όταν επιχειρήθηκε η πτήση του αεροστάτου της New York Daily Graphic, ζητήθηκε η βοήθεια του Κινγκ. Μετά από τις προσπάθειες και τη βοήθεια του, η πτήση μπόρεσε να γίνει.[5] Μια σημαντική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 1874, με το αερόστατο "Buffalo" του Κινγκ, το οποίο έλαβε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη. Η εκκίνηση έγινε το απόγευμα, το αερόστατο κινήθηκε νότια κατά τη διάρκεια της νύχτας και, ακολουθώντας την πορεία του ποταμού Σασκγουεχάνα μέχρι το επόμενο πρωί, όταν βρέθηκε στο Χέιβρ ντε Γκρέις του Μέριλαντ. Καθώς ο ήλιος ανέτειλε πέρασε από μεγάλο μέρος της Πενσυλβάνια, του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια, του Ντέλαγουερ και του Νιου Τζέρσεϊ όπου και προσγειώθηκε.[6]

Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους πραγματοποιήθηκε πτήση από το Κλίβελαντ. Αρχικά το αερόστατο κινήθηκε δυτικά, αλλά ενώ το υψόμετρο πλεύσης του αυξανόταν, έπλεε πάνω από την λίμνη Ήρι για οκτώ ώρες μέχρι να φτάσει στην πόλη Μπάφαλο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε κάθοδο σε χαμηλότερο ρεύμα αέρα, και παρασύρθηκε προς το Κλίβελαντ κατά μήκος των ακτών του Καναδά φτάνοντας στο Πουάν ω Πελ. Πραγματοποίησε κάθοδο στην κατάλληλη στιγμή ώστε να μην παρασυρθεί προς την λίμνη Χάρον, αλλά οι αλλαγές του ρεύματος ανύψωσαν και πάλι το αερόστατο και τον μετέφερε προς την λίμνη, προτού προσγειωθεί στο Μίσιγκαν, ταξιδεύοντας για πάνω από 800 χιλιόμετρα (500 μίλια).[3] Σε πτήση που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 1875 με το "Buffalo", είχε ως συνεπιβάτη του έναν φωτογράφο, ο οποίος φωτογράφισε τα σύννεφα περνώντας κοντά από αρκετά καταιγιδοφόρα νέφη.

Τον Απρίλιο του 1877, πραγματοποίησε αρκετές σύντομες πτήσεις από το Νάσβιλ του Τενεσί, μαζί με παρατηρητές της Υπηρεσίας Σήμανσης των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 1887, απογειώθηκε από το Πάρκο Φαίρμαουντ της Φιλαδέλφεια, με το αερόστατο "Great Northwest", μαζί με τον Χένρι Χέιζεν της Υπηρεσίας Σήμανσης των ΗΠΑ. Μετά από τέσσερις ώρες πτήσης στα περίχωρα της πόλης προσγειώθηκαν στο Μάναγιουνκ.[7][8]

Ο Κινγκ πρωτοπόρησε στην επιστημονική μελέτη των μέσω της αεροπλοΐας και στην φωτογράφιση αντικειμένων και πόλεων από τον αέρα.[9]
Δημοσιότητα

Το πρώιμο ενδιαφέρον του Κινγκ στα αερόστατα προξένησε και το ενδιαφέρον των υπόλοιπων. Έτσι οι απογειώσεις αεροστάτων έγιναν εκδηλώσεις που συγκέντρωναν πλήθος κόσμου. Κατά την διάρκεια των εορτασμών της εκατονταετηρίδας των Ηνωμένων Πολιτειών του 1876, ο Κινγκ πραγματοποίησε αρκετές πτήσεις στην περιοχή της Φιλαδέλφεια. Τα επόμενα χρόνια, η δημοσιότητα που δημιούργησε ο Κινγκ αλλά και άλλοι αεροναυτικοί μέσω των επιδείξεών τους, οδήγησε σε αύξηση του γενικού ενδιαφέροντος προς την αεροπλοΐα.

Ο Κινγκ πραγματοποίησε απογειώσεις σε σχεδόν όλες τις πόλεις των Ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 450 πτήσεις, σε όλες τις πολιτείες ανατολικά του ποταμού Μισσισσιπή, και σε αρκετές δυτικά αυτού. Ήταν νυμφευμένος με την Μάργκαρετ Ρόμπερτς και είχαν δύο παιδιά. Πέθανε το 1914 σε ηλικία 86 ετών ως ο γηραιότερος αεροναυτικός του κόσμου.[10]
Δημοσιεύσεις

The Balloon: Noteworthy Aerial Voyages from the Discovery of the Balloon to the Present Time, with a Narrative of the Aeronautic Experiences of Mr. Samuel A. King (1879)
“How to cross the Atlantic in a Balloon,” Century Magazine, October, 1901.

Παραπομπές

The Balloon. USA: The American Aeronautic Society of New York. 1879, σελ. 1.
Trimble, William F. (1982). High Frontier: A History of Aeronautics in Pennsylvania. Pittsburgh: University of Pittsburgh Pre, σελ. 15. ISBN 9780822974260.
The National Cyclopaedia of American Biography. USA: University Microfilms. 1967, σελ. 137.
Raines, Edgar F. (2000). Eyes of Artillery: The Origins of Modern U.S. Army Aviation in World War II. USA: Government Printing Office, σελ. 7.
Flying. USA: Flying Association at the office of the Aero Club of America. 1914, σελ. 358.
Crouch, Tom D. (1983). The eagle aloft: two centuries of the balloon in America. Washington: Smithsonian Institution Press, σελ. 704. ISBN 9780874743463.
Scott's Monthly Stamp Journal. USA: Scott Publishing Company. 1980, σελ. 16.
Silcox, Harry C. (1993). Jennings' Philadelphia: The Life of Philadelphia Photographer William Nicholson Jennings (1860-1946). USA: Brighton Press, σελ. 23.
Rines, George Edwin, επιμ. (1920). "King, Samuel Archer". Encyclopedia Americana.

David R. Griffiths (1999). "King, Samuel Archer". American National Biography. New York: Oxford University Press.

Βιβλιογραφία

Wilson, James Grant; Fiske, John, επιμ. (1892). "King, Samuel Archer". Appletons' Cyclopædia of American Biography. New York: D. Appleton.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License