Ο Μίλτον Λασέλ Χιούμασον (Milton Lasell Humason, 19 Αυγούστου 1891 – 18 Ιουνίου 1972) ήταν Αμερικανός αστρονόμος. Γεννήθηκε στο Ντοτζ Σέντερ της Μινεσότα.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Μίλτον Χιούμασον εγκατέλειψε το σχολείο κι έτσι η εκπαίδευσή του σταμάτησε στα 14 χρόνια του. Επειδή του άρεσαν τα βουνά, πήγε να εργασθεί ως ημιονηγός (οδηγός μουλαριών) από αυτούς που προσλήφθηκαν για να μεταφέρουν τα υλικά κατασκευής και τον εξοπλισμό για την κατασκευή του Αστεροσκοπείου του όρους Γουίλσον — μόνο για το κύριο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου λόγω μεγάλου βάρους χρησιμοποιήθηκε ένα από τα πρώτα πρωτόγονα φορτηγά αυτοκίνητα της εποχής. Το 1917 ο Χιούμασον διορίσθηκε ως προσωπικό καθαριότητας στο ίδιο αστεροσκοπείο. Από περιέργεια για το υλικό που είχε βοηθήσει να μεταφερθεί στο βουνό, προσφέρθηκε εθελοντικά ως νυκτερινός βοηθός εκεί. Η επιδεξιότητά του και ο ήσυχος χαρακτήρας του τον κατέστησαν σύντομα τον καλύτερο βοηθό. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του το 1919, ο Τζορτζ Χέιλ τον διόρισε μέλος του επιστημονικού προσωπικού του αστεροσκοπείου. Αυτό ήταν κάτι το πολύ ασυνήθιστο, ακόμα για και εκείνη την εποχή, καθώς ο Χιούμασον δεν είχε μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ούτε καν απολυτήριο γυμνασίου. Σύντομα ωστόσο απέδειξε ότι η κρίση του Χέιλ ήταν σωστή, καθώς πραγματοποίησε αρκετές παρατηρησιακές ανακαλύψεις. Απέκτησε φήμη ως προσεκτικός παρατηρητής, λαμβάνοντας φωτογραφίες και δύσκολα φασματογραφήματα αμυδρών γαλαξιών, που διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φυσικής κοσμολογίας όταν βοήθησε τον Έντγουιν Χαμπλ να διατυπώσει τον ομώνυμο νόμο. Οι δυο τους εργάσθηκαν μαζί για πολλά χρόνια. Το 1950 ο Χιούμασον πήρε ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Λούνδης.[2] Ο Χιούμασον συνταξιοδοτήθηκε τυπικά το 1957, ωστόσο συνέχισε τις αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακαλύπτοντας τον Κομήτη C/1961 R1 (Χιούμασον), αξιοσημείωτο για τη μεγάλη απόσταση περιηλίου του.
Από καθαρή ατυχία ο Χιούμασον δεν ανακάλυψε τον Πλούτωνα, ένδεκα χρόνια πριν τον Κλάιντ Τόμπω, οπότε είχε λάβει 4 φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο νάνος πλανήτης ως σημείο.[3] Οι 4 φωτογραφίες λήφθηκαν σε τρεις διαφορετικές νύκτες, οπότε αν τις πρόσεχε περισσότερο θα μπορούσε να διαπιστώσει μία μικρή κίνηση του πλανήτη σε σχέση με τους μακρινούς αστέρες, κάτι που θα πρόδιδε ότι ήταν σώμα του Ηλιακού Συστήματος.
Ο Μίλτον Χιούμασον απεβίωσε στο Μεντοσίνο της Καλιφόρνια, σε ηλικία 80 ετών.
Στη δημοφιλή σειρά ντοκιμαντέρ Cosmos: A Personal Voyage του αστρονόμου Καρλ Σαγκάν, η ζωή και το έργο του Μ. Χιούμασον παρουσιάζονται σε κάποια έκταση στο δέκατο επεισόδιο («Η άκρη τού για πάντα»).
Ονομάσθηκαν προς τιμή του
Ο μικρός κρατήρας Χιούμασον στην ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης
Οι «αστέρες Χιούμασον-Τσβίκυ» (Humason-Zwicky stars)[4]
Παραπομπές
(Αγγλικά) SNAC. w6736tbq. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Trimble, Virginia: «H0: The Incredible Shrinking Constant, 1925-1975», Publications of the Astronomical Society of the Pacific, τόμος 108, σσ. 1073-1082. (σελ. 1076)
Nicholson, Seth B.; Mayall, Nicholas U. (Ιανουάριος 1931). «Positions, Orbit, and Mass of Pluto». Astrophysical Journal 73: 1. doi:10.1086/143288. Bibcode: 1931ApJ....73....1N.
Hockey, Thomas (2009). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing. ISBN 978-0-387-31022-0. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012.
Πηγές
Ventrudo, Brian (19 Μαΐου 2010). «How a janitor at the Mount Wilson Observatory measured the size of the universe». The Christian Science Monitor
Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License