.
Ο Τζον Τζέιμς Οντιμπόν (John James Audubon, Jean-Jacques Audubon, 26 Απριλίου 1785 – 27 Ιανουαρίου 1851) ήταν Γαλλο-Αμερικανός ορνιθολόγος, φυσιοδίφης και ζωγράφος. Ήταν αξιοσημείωτος εξαιτίας των εκτεταμένων μελετών του, με οποίες επεδίωξε να καταγράψει όλα τα είδη πουλιών της Αμερικής, καθώς και για τις λεπτομερείς απεικονίσεις που φιλοτέχνησε απεικονίζοντας τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Το κύριο έργο του, ένα έγχρωμο βιβλίο με τίτλο «Τα Πουλιά της Αμερικής» (The Birds of America) (1827–1839) θεωρείται ένα από τα καλύτερα ορνιθολογικά έργα που ολοκληρώθηκαν. Αναγνώρισε 25 νέα είδη.
Maryland Marmot, Woodchuck, or Groundhog
Townsend's Rocky Mountain Hare
Richardson's Columbian Squirrel
Hudson's Bay Squirrel - Chickaree Red Squirrel
Prairie Dog. Prairie Marmot Squirrel
Severn River Flying Squirrel - Rocky Mountain Flying Squirrel
Townsend's Arvicola, Sharp-nosed Arvicola
American Souslik, Oregon Meadow Mouse, Texan Meadow Mouse,
Fremont's Squirrel - Sooty Squirrel
Southern Pouched Rat, DeKay's Shrew, Long-nosed Shrew, Silvery Shrew-Mole
Weasel-like Squirrel - Large Louisiana Black Squirrel
Col. Albert's Squirrel, California Grey Squirrel,
Harris' Marmot Squirrel, California Meadow Mouse
O Ζαν-Ζακ Οντιμπόν γεννήθηκε στο Λε Καΰ (Les Cayes) στη Γαλλική αποικία Σαιν Ντομίνγκ (σημερινή Αϊτή). Ο πατέρας του είχε συμμετάσχει στη πλευρά των Αμερικανών στην Αμερικανική Επανάσταση. Το 1791 έφυγε στη Γαλλία και μεγάλωσε κοντά στη Ναντ. Γύρισε στην Αμερική το 1803, στο αγρόκτημα που είχε ο πατέρας του, κοντά στη Φιλαδέλφεια και άλλαξε το όνομά του σε Τζον Τζέιμς Οντιμπόν. Εκείνη τη περίοδο αρχίζει να μελετά τα πουλιά. Το 1808 παντρεύτηκε την Λούσυ Μπέικγουελ, μια δυναμική γυναίκα που τον υποστήριξε στη ζωή του. Άρχισε μια επιχείρηση, αρχικά στο Λούισβιλ, Κεντάκι, αλλά μετακινήθηκαν σε μια λιγότερο ανταγωνιστική πόλη το 1810. Παράλληλα ζωγράφιζε πουλιά. Το 1812 έλαβε την αμερικανική ιθαγένεια και εγκατέλειψε τη γαλλική.[1] Οι επιχειρήσεις πήγαιναν καλά, αλλά το 1819 πτώχευσε. Το 1820 άρχισε να συμμετέχει σε ορνιθολογικές αποστολές, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε.
Το 1826 έδειξε τη δουλειά του σε εύπορους Βρετανούς και με τα χρήματα που συγκέντρωσε άρχισε να εκδίδει το έργο του «Τα Πουλιά της Αμερικής». Αυτό το μνημειώδες έργο αποτελείται από 435 ζωγραφισμένες στο χέρι, φυσικού μεγέθους εκτυπώσεις 497 ειδών πουλιών, οι οποίες εκτυπώθηκαν σε σελίδες με διαστάσεις 99×66 εκατοστά.[2] Το έργο του ολοκληρώθηκε το 1839. Σήμερα «Τα Πουλιά της Αμερικής» είναι το ακριβότερο βιβλίο στον κόσμο. Σε μια δημοπρασία του 2000 ένα αντίτυπο πωλήθηκε για 8,8 εκατ. δολάρια (6,8 εκατ. ευρώ). Ο Οντιμπόν κυνηγούσε και σκότωνε τα πουλιά και στη συνέχεια τα κρεμούσε από σύρματα και τα ζωγράφιζε.[3] Το 1839, μετά την έκδοση του έργου του, γύρισε στην οικογένειά του. Πέθανε το 1851 στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη. Ήταν ο δεύτερος Αμερικανός πολίτης που έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μετά τον Βενιαμίν Φραγκλίνο.
Παραπομπές
Rhodes, 2004, p. 105
Rhodes, 2004, p. 403
Μανώλης Πιµπλής (10 Σεπτεμβρίου 2010) Σκότωσε όλα τα πουλιά για το πιο ακριβό βιβλίο Τα Νέα. Ανακτήθηκε 6 Νοεμβρίου 2013
Πηγές
Rhodes, Richard (2004). John James Audubon: The Making of an American. Νέα Υόρκη: Alfred A. Knopf. ISBN 0-375-41412-6
Με ένα μουσκέτο και ένα πινέλο! Έθνος - Κυνήγι (18 Μαρτίου 2010)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Τα πουλιά της Αμερικής, οι 435 εικόνες σε υψηλή ανάλυση, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License