Ο Τζακ Μπρεμ (Jack W. Brehm) γεννήθηκε το 1928 στην Άϊοβα των Η.Π.Α. και πέθανε στις 9 Αυγούστου του 2009.[1]
Σπουδές
Μετά το λύκειο έγινε δεκτός στο Harvard αλλά δεν κατάφερε να το παρακολουθήσει. Ζήτησε άδεια να καταταγεί πρώτα στο Ναυτικό και μετά να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο. Πράγματι μετά απο δυο χρόνια θητείας στο ναυτικό επέστρεψε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Harvard. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών του έγινε δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα όπου μόλις είχε ξεκινήσει να εργαζεται ο Leon Festinger .
Διδακτικό Έργο
Το 1955 ο Τζακ Μπρεμ μαζί με την πρώτη του γυναίκα ξεκίνησε να εργάζεται στο Yale. Μετά από τρία χρόνια μετακόμισε στο πανεπιστήμιο του Duke όπου και έμεινε μέχρι το 1975.
Το 1975 με την Σάρον Μπρεμ (δεύτερη γυναίκα του) ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας όπου και έμεινε μέχρι την σύνταξή του.
Έργο
Ο Τζακ Μπρεμ εισήγαγε την Θεωρία της ψυχολογικής αναδραστικότητας η οποία και επιχειρεί "να άρει ορισμένες ασάφειες ή/και αντιφάσεις του γενεσιουργού θεωρητικού της υπόβαθρου, της θεωρίας της γνωστικής ασυμφωνίας"[2]
Η Θεωρία της ψυχολογικής αναδραστικότητας εμφανίστηκε πρώτη φορά στο 1966[3]
Παραπομπές
«PsycNET». psycnet.apa.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2019.
Στάμος Παπαστάμου και συνεργάτες (2008). Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία (Δεύτερος Τόμος). Αθήνα. σελ. 371. ISBN 9789608977235.
JACK W. BREHM AND ANN HIMELICK COLE. «EFFECT OF A FAVOR WHICH REDUCES FREEDOM». Journal of Personality and Social Psychology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-05-02.
Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License