ART

EVENTS

O Φρανκ Ρόζενμπλατ (Frank Rosenblatt, 11 Ιουλίου 1928 – 11 Ιουλίου 1971) ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, γνωστός κυρίως για το έργο του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στο New Rochelle της Νέας Υόρκης και ήταν γιος του Δρ. Φρανκ και της Κάθριν Ρόζενμπλατ. Μετά την αποφοίτησή του από το The Bronx High School of Science το 1946, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cornell, όπου απέκτησε A.B. το 1950 και διδακτορικό το 1956.

Στη συνέχεια πήγε στο αεροναυτικό εργαστήριο Cornell στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ήταν διαδοχικά ερευνητικός ψυχολόγος, ανώτερος ψυχολόγος και επικεφαλής του τομέα των γνωστικών συστημάτων. Αυτός είναι επίσης ο τόπος όπου διεξήγαγε τις πρώτες εργασίες για τα perceptrons, τα οποία κορυφώθηκαν με την ανάπτυξη και την κατασκευή του Mark I Perceptron το 1960. Αυτός ήταν ουσιαστικά ο πρώτος υπολογιστής που θα μπορούσε να μάθει νέες δεξιότητες με δοκιμές και λάθη, χρησιμοποιώντας έναν τύπο νευρωνικού δικτύου που προσομοιώνει τις ανθρώπινες σκέψεις.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ρόζενμπλατ ήταν εξαιρετικά ευρέα. Το 1959 πήγε στην πανεπιστημιούπολη Cornell's Ithaca ως διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Cognitive Systems και επίσης ως λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας. Το 1966 εντάχθηκε στο Τμήμα Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς στο νεοσυσταθέν Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, ως αναπληρωτής καθηγητής. Επίσης, το 1966, γοητεύτηκε με τη μεταφορά της μαθησιακής συμπεριφοράς από εκπαιδευμένους σε αρχικούς αρουραίους με την έγχυση εκχυλισμάτων εγκεφάλου, ένα θέμα στο οποίο θα δημοσιεύσει ευρέως τα επόμενα χρόνια.

Το 1970 έγινε αντιπρόσωπος πεδίου για το μεταπτυχιακό πεδίο Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς και το 1971 μοιράστηκε την προεδρία του Τμήματος Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς. Ο Φρανκ Ρόζενμπλατ πέθανε τον Ιούλιο του 1971 στα 43 γενέθλιά του, σε ένα ατύχημα με βάρκα στο Chesapeake Bay.

Εγκυκλοπαίδεια Ψυχολογίας

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License