ART

 

EVENTS

Ο Φρανκ Μπάρτλεμαν (Frank Bartleman, 14 Δεκεμβρίου 1871 - 23 Αυγούστου 1936), ήταν ο χρονικογράφος και ιστορικός της έκχυσης του Αγίου Πνεύματος στην οδό Αζούζα 312, στο Λος Άντζελες, το 1906 (γεγονός ορόσημο για τους Πεντηκοστιανούς).

Βιογραφία

Ο Φρανκ Μπάρτλεμαν γεννήθηκε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια κοντά στο Κάρβεσβιλ της Πενσυλβάνια από πατέρα Ρωμαιοκαθολικό, και μητέρα Κουάκερη.

Όντας ασθενικός, αφού τελείωσε το δημοτικό ασχολήθηκε για λίγο στη φάρμα του πατέρα του, αλλά αντιμετωπίζοντας δυσκολία με τη βαριά αγροτική ζωή, σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το σπίτι του.

Στις 15 Οκτωβρίου 1893, βρισκόμενος στην Φιλαδέλφεια, αναγεννήθηκε και πίστεψε στο Θεό, από τη μαρτυρία Βαπτιστών. Αν και ο Βαπτιστής ποιμένας, του πρότεινε να πληρώσει τα έξοδα για να σπουδάσει σε Βιβλικό κολέγιο με την προοπτική μιας επαγγελματικής καριέρας ιεροκήρυκα, ο 22χρονος Μπάρτλεμαν του δήλωσε ότι «προτιμά την φτώχεια και την υπηρεσία στους δρόμους παρά την άνεση των μισθωτών». Από το 1897 και μετά ακολούθησε ομάδες της Γουεσλεηανής Αγιαστικής Κίνησης, και έκανε παρέα με μαύρους σοκάροντας τους λευκούς «αναγεννημένους». Επιπλέον δίδασκε με έμφαση την «θεία θεραπεία».

Στις 2 Μαΐου 1900, παντρεύτηκε την Βουλγαρικής καταγωγής Άννα Λαντ, που είχε υιοθετηθεί και μεγαλώσει από Μεθοδιστές ιεραποστόλους που δρούσαν στη Βουλγαρία, και ήταν υπεύθυνη σε ένα ίδρυμα παραστρατημένων κοριτσιών.

Ο Φρανκ Μπάρτλεμαν αρνήθηκε την προσφορά του πεθερού του να γίνει μισθωτός ποιμένας σε μια Μεθοδιστική εκκλησία λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί "είναι (πνευματικά) νεκροί και συμβιβασμένοι". Απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το πρώτο του παιδί, η Εσθήρ, πέθανε σε ηλικία τριών ετών, μόλις είχαν μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Αυτή την εποχή (1906-1909) έγινε η έκχυση στην οδό Αζούζα, την οποία εξιστορεί στο γνωστό «Χρονικό» του. Το «Χρονικό» το συνέταξε στα 1909. Παράλληλα έγραψε πέντε ακόμη βιβλία, ενώ τύπωσε 100 φυλλάδια που τα μοίραζε κατά χιλιάδες και έγραψε 550 άρθρα-ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν σε Αγιαστικά και αργότερα Πεντηκοστιανά περιοδικά.

Μετά το 1910 ο Μπάρτλεμαν ταξίδευε αδιάκοπα, κηρύττοντας σε όλες σχεδόν τις ΗΠΑ, και δύο φορές (1911 και 1913) κατά τη διάρκεια μεγάλων περιοδειών, επισκέφθηκε Αποστολικές κοινότητες, σε πολλές άλλες χώρες.

Αργότερα, ήλθε σε οξεία σύγκρουση με την Ευαγγελική πτέρυγα του Πεντηκοστιανισμού, κριτικάροντας τον εθνικισμό τους και την ύπαρξη της Αμερικανικής σημαίας πάνω στους άμβωνες, ενώ κατέκρινε εξίσου τον Μαρξισμό και τον Καπιταλισμό (που πολλοί θεωρούσαν σαν το σύστημα του Θεού). Έμεινε ανένδοτος στην άρνηση του για συμμετοχή στον «πυρετό» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλώνοντας ότι «Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν μπορεί να είναι "μέρος του κόσμου". Τους πολέμους τους κάνει ο κόσμος και αυτός ας βρει υποστηρικτές να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους.».

Τέλος ζήτησε την ανοχή των άλλων Πεντηκοστιανών σ’ όσους βάπτιζαν μόνο στο όνομα του Ιησού (Jesus Only).

Πέθανε στις 23 Αυγούστου 1936 και θάφτηκε στο Μπούρμπανκ της Καλιφόρνια.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License