ART

 

EVENTS

Η Κάρολιν Πόρκο (Αγγλ. Carolyn Porco - γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1953 στη Νέα Υόρκη) είναι Αμερικανίδα αστρονόμος ιταλικής καταγωγής, γνωστή για το έργο της στην εξερεύνηση του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος, που αρχίζει με το έργο της απεικόνισης με τις αποστολές Βόγιατζερ 1 και 2 στον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, το 1980. Διευθύνει την ομάδα απεικόνισης της αποστολής Cassini, που επί του παρόντος Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Είναι επίσης ένας επιστήμονας απεικόνισης για την αποστολή του New Horizons, που ξεκίνησε με στόχο τον Πλούτωνα στις 19 Ιανουαρίου 2006. Είναι ειδικός στην έρευνα πλανητικών δακτυλίων και στον δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο.

Carolyn porco

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πάνω από 100 επιστημονικών εργασιών σε θέματα που κυμαίνονται από τη φασματοσκοπία του Ουρανού και του Ποσειδώνα, το διαστρικό μέσο, τη φωτομετρία των δακτυλίων, τις αλληλεπιδράσεις των πλανητικών δακτυλίων με τους δορυφόρους, τις προσομοιώσεις σε υπολογιστή των πλανητικών δακτυλίων, το θερμικό ισοζύγιο των πόλων του Τρίτωνα, τη ροή θερμότητας στο εσωτερικό του Δία και μια σειρά από αποτελέσματα για την ατμόσφαιρα, τους δορυφόρους και τους δακτυλίους του Κρόνου από το πείραμα απεικόνισης του Cassini.

Η Πόρκο ήταν υπεύθυνη για τον επιτάφιο και την πρόταση για να τιμήσει τον πλανητικό γεωλόγο Γιουτζήν Σουμέικερ στέλνοντας την αποτεφρωμένη σορό του στο φεγγάρι με το διαστημικό σκάφος Lunar Prospector το 1998.

Ο αστεροειδής 7231 Πόρκο έχει πάρει το όνομά του προς τιμή της.

Ανακοινώσεις ανακαλύψεων δορυφόρων
Κατά τη διάρκεια της αποστολής Κασσίνι, η Πόρκο και η ομάδα της ανακάλυψαν επτά δορυφόρους του Κρόνου: τη Μεθώνη και την Παλλήνη (το 2004), τον Πολυδεύκη (επίσης το 2004), τον Δάφνι (το 2005), την Ανθή (το 2007), τον Αιγαίωντα (το 2008), και ένα μικρό δορυφόρο στον εξωτερικό δακτύλιο B, τον S/2009 S 1 (το 2009). Τέλος, το 2010 ανακοίνωσε την ύπαρξη των δορυφόρων Μπλεριό, Έρχαρτ και Σάντος-Ντουμόν.

Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License