Ο Καρλ Κήναν Σίφερτ (Carl Keenan Seyfert, Κλίβελαντ, 11 Φεβρουαρίου 1911 – Νάσβιλ, 13 Ιουνίου 1960) ήταν Αμερικανός αστρονόμος. Είναι περισσότερο γνωστός από την κατηγορία ενεργών γαλαξιών που φέρει το όνομά του (Γαλαξίες Σίφερτ).
Βιογραφία
Ο Σίφερτ μεγάλωσε στο Κλίβελαντ του Οχάιο και στη συνέχεια έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1929. Εκεί πήρε το πτυχίο, το μάστερ (1933) και το διδακτορικό (1936) του στην Αστρονομία. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Μελέτες των εξωτερικών γαλαξιών» (Studies of the External Galaxies), με θέμα τους δείκτες χρώματος και τα φαινόμενα μεγέθη γαλαξιών, και την εκπόνησε υπό την επίβλεψη του Χάρλοου Σάπλεϊ.
Το 1936 άρχισε να εργάζεται στο νέο τότε Αστεροσκοπείο Μακντόναλντ στο Τέξας, όπου βοήθησε στην έναρξη των παρατηρήσεων. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1940, ερευνώντας με τον Ντάνιελ Πόπερ (Daniel M. Popper) τις ιδιότητες αμυδρών αστέρων τύπου B και συνεχίζοντας τη μελέτη των δεικτών χρώματος των σπειροειδών γαλαξιών.
Από το 1940 ως το 1942 ήταν στο Αστεροσκοπείο του Όρους Γουίλσον στην Καλιφόρνια ερευνώντας τους ενεργούς γαλαξίες που φέρουν σήμερα το όνομά του. Το 1942 επέστρεψε στη γενέτειρά του, στο Case Institute, όπου δίδαξε αστρονομική ναυτιλία σε στρατιωτικό προσωπικό για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εκτέλεσε και ερευνητικές αστρονομικές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του ινστιτούτου, το Warner and Swasey Observatory.
Το 1946 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί. Τότε σε αυτό το πανεπιστήμιο διδασκόταν πολύ λίγη Αστρονομία και υπήρχε μόνο ένα μικρό αστεροσκοπείο με διοπτρικό τηλεσκόπιο 6 ιντσών (15 cm). Ο Σίφερτ αφιερώθηκε στο να βελτιώσει τη διδασκαλία της Αστρονομίας και να συγκεντρώσει χρήματα για την κατασκευή ενός νέου αστεροσκοπείου. Μέσα σε λίγα χρόνια, είχε εξασφαλίσει σημαντική κοινωνική στήριξη από τους κατοίκους του Νάσβιλ και το νέο «Αστεροσκοπείο Dyer» με κατοπτρικό τηλεσκόπιο 24 ιντσών (60 cm) εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο 1953. Ο Σίφερτ έγινε διευθυντής του νέου αστεροσκοπείου, μία θέση που διατήρησε ως τον θάνατό του.
Ο Καρλ Σίφερτ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Νάσβιλ, σε ηλικία 49 ετών.
Ερευνητικό έργο
Ο Σίφερτ ερεύνησε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων αστρικής και γαλαξιακής αστρονομίας, καθώς και θέματα παρατηρησιακών μεθόδων και οργάνων. Ως προς την κατηγορία ενεργών γαλαξιών που φέρει το όνομά του, το 1943 δημοσίευσε μία ερευνητική εργασία επί των φασματικών γραμμών εκπομπής υψηλού βαθμού ιονισμού στο φως που προερχόταν από τα κέντρα κάποιων σπειροειδών γαλαξιών με λαμπρούς πυρήνες (Seyfert, Carl K.: "Nuclear Emission in Spiral Nebulae". Astrophysical Journal, τόμος 97, σ.28-40, Ιανουάριος 1943). Αυτές οι γραμμές εκπομπής ήταν χαρακτηριστικά διαπλατυσμένες. Το κυριότερο παράδειγμα ήταν ο γαλαξίας Μεσιέ 77 (NGC 1068).
Κατά την παραμονή του στο Case Institute, ο Σίφερτ και ο Νασάου τράβηξαν τις πρώτες καλές έγχρωμες φωτογραφίες νεφελωμάτων και αστρικών φασμάτων.
Ονομάσθηκαν προς τιμή του
Η ομώνυμη κατηγορία γαλαξιών.
Η λεγόμενη «Εξάδα του Σίφερτ» (Seyfert's Sextet), μια ομάδα γαλαξιών (όπως η Τοπική Ομάδα) την οποία περιέγραψε το 1951.
Ο κρατήρας Σίφερτ στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης, με διάμετρο 110 km.
Το τηλεσκόπιο των 24 ιντσών του Αστεροσκοπείου Dyer.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Σύντομη βιογραφία
Σύντομη βιογραφία και φωτογραφία (στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt)
Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License