ART

EVENTS

Ο Μπινγκ Κρόσμπι (Harry Lillis "Bing" Crosby, Jr, 2 Μαΐου 1903 - 14 Οκτωβρίου 1977) ήταν Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής[1] βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία του 1944 Ο Δρόμος της Αγάπης (Going My Way).

Bing Crosby, 1942

Ο Κρόσμπι ήταν γνωστός για τη χαρακτηριστική του μπασοβαρύτονη φωνή του που τον κατέστησε έναν από τους εμπορικότερους τραγουδιστές του εικοστού αιώνα με πωλήσεις που υπερβαίνουν τους 500 εκατομμύρια δίσκους[2]. Από το 1934 εως και το 1954 ο Κρόσμπι κυριαρχούσε τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και στο χώρο του κινηματογράφου[3]. Η πρώιμη καριέρα του συνέπεσε με την πρόοδο στο χώρο της ηχογράφησης, πράγμα που του επέτρεψε να αναπτύξει ένα ήρεμο και προσωπικό στυλ που επηρέασε μεταγενέστερούς του τραγουδιστές όπως ο Πέρι Κόμο, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ντιν Μάρτιν. Το περιοδικό Yank έγραψε ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Κρόσμπι επηρέασε και αναπτέρωσε το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών στο μέτωπο περισσότερο από κάθε άλλο άτομο και ότι κατά την περίοδο της ακμής του το 1948, δημοσκοπήσεις τον τοποθετούσαν στην πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο θαυμαστές εν ζωή προσωπικότητες (ξεπερνώντας τον μπειζμπολίστα Τζάκι Ρόμπινσον και τον Πάπα Πίο ΙΒ')[4][5]. Την ίδια περίδο το περιοδικό Music Digest υπολόγισε ότι οι μισές από τις 80.000 εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές ώρες ήταν αφιερωμένες σε τραγούδια του Κρόσμπι[5].

Ο Μπινγκ Κρόσμπι αποτελούσε κινηματογραφικό δίδυμο με τον Μπομπ Χόουπ, με τον οποίο γύρισε 17 ταινίες και με τον οποίο ήταν δεμένος με μακροχρόνια φιλία. Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν οι: Ο Δρόμος της Αγάπης (Going My Way, 1944), Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας (The Bells of St. Mary's, 1945), Το Βαλς του Αυτοκράτορα (The Emperor's Waltz, 1948), Παντρεύουν τον Πατέρα μου (Here Comes the Groom, 1952), Το Όγδοο Θαύμα (The Greatest Show on Earth, 1952), Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas, 1954), Η χωριατοπούλα (The Country Girl, 1954) και Υψηλή Κοινωνία (High Society, 1956).
Παραπομπές

Young, Larry (October 15, 1977). «Bing Crosby dies of heart attack». Spokesman-Review: σελ. 1.
Πρότυπο:BillboardID/Πρότυπο:BillboardEncode/biography «Bing Crosby Billboard Biography». Billboard. Ανακτήθηκε στις October 28, 2009.
Giddins, 2001, p. 8.
Giddins, 2001, p. 6.

Hoffman, Dr. Frank. «Crooner». Ανακτήθηκε στις December 29, 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μπινγκ Κρόσμπι, σελίδα στον ιστότοπο Cine.gr (Ελληνικά).
Μπινγκ Κρόσμπι, σελίδα στον ιστότοπο της Internet Movie Database (Αγγλικά).

Μουσικοί

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License