Η Άντζελα Ντέιβις (Angela Yvonne Davis, 26 Ιανουαρίου 1944) είναι Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Εμφανίστηκε ως εξέχουσα ακτιβίστρια της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 συνεργαζόμενη με το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων και ασχολούμενη ιδιαίτερα με το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα[7].
Ως αποτέλεσμα της αγοράς πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για την ένοπλη κατάληψη μίας δικαστικής αίθουσας στο Σαν Ραφαέλ, Καλιφόρνια, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, διώχθηκε για συνωμοσία. Αργότερα απαλλάχθηκε από την κατηγορία αυτή[8].
Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ. Είναι επίσης πρώην διευθύντρια του τμήματος φεμινιστικών σπουδών του πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται είναι ο φεμινισμός, οι αφροαμερικανικές σπουδές, η κριτική θεωρία, ο μαρξισμός, η pop μουσική, η κοινωνική συνείδηση και η φιλοσοφία και ιστορία της τιμωρίας και των φυλακών.
Το γεγονός ότι η Ντέιβις ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οδήγησε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρήγκαν το 1969 να προσπαθήσει να την εμποδίσει να διδάξει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Η Ντέιβις υποστήριξε τις κυβερνήσεις του Ανατολικού Μπλοκ για αρκετές δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ήταν δύο φορές υποψήφια για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Έφυγε από το κόμμα το 1991.
Η ζωή της
Η Ντέιβις γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1944 στο Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα). Μεγάλωσε σε συνθήκες απαρτχάιντ και καταπίεσης σε μια εποχή (δεκαετίες του ’40 και του ’50) που τα σπίτια της «μαύρης» μεσαίας τάξης γίνονταν καθημερινά στόχος πυρπόλησης από λευκούς ρατσιστές[9]. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης, του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και της Καλιφόρνιας, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και κοινωνιολογία από τον παγκοσμίως διάσημο διανοητή Χέρμπερτ Μαρκούζε. Το 1969 έγινε σε ηλικία 25 ετών επίκουρη καθηγήτρια της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά αποβλήθηκε από αυτό όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ενεργό μέλος του Κ.Κ. Η.Π.Α. Στη συνέχεια επέστρεψε για ένα μικρό διάστημα, καθώς πολιτειακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόλυσή της, για να εκδιωχθεί οριστικά τον Ιούνιο του 1970, αυτή τη φορά για "μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής".
Την περίοδο εκείνη η Ντέιβις, που υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους μαύρους φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ, που κατηγορήθηκαν για το φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες για την απάνθρωπη σκληρότητά τους φυλακές Σολεδάδ, στην Καλιφόρνια[10]. Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία, φέρνοντας στο φως όλη τη ρατσιστική μισαλλοδοξία του αμερικανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος[11][12].
Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν, και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ[13]. Στις 15 Αυγούστου η αμερικανική κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πολύκροτη υπόθεση της Σολεδάδ, έμεινε άφωνη διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγόρησε την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της μαύρης κομμουνίστριας. Η υπόθεση απέκτησε πανεθνικό ενδιαφέρον καθώς η Ντέιβις, που κρυβόταν για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετώπιζε ακόμα και την ποινή του θανάτου, αφού η πολιτειακή νομοθεσία προέβλεπε την ίδια τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών προκειμένου για εγκλήματα πρώτου βαθμού. Έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, η Ντέιβις συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίστηκε στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας[14]. Μόνο έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκριναν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επέτρεψαν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.
Η Άντζελα Ντέιβις (στο κέντρο, χωρίς γυαλιά) μπαίνει στο UCLA τον Οκτώβριο του 1969 για να δώσει την πρώτη της διάλεξη.
Εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για 18 μήνες χαρακτηριζόμενη από το FBI ως μία από τους «Δέκα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους» τη δεκαετία του 1970, η Άντζελα Ντέιβις δεν είναι μόνο μια σημαντική φεμινίστρια ακαδημαϊκός, που έχει γράψει μερικά από τα πιο ρηξικέλευθα κείμενα φεμινιστικής σκέψης, αλλά και μια γυναίκα με διαρκή πολιτική και ακαδημαϊκή δράση, κυρίως σε κινήματα που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο[15]. Η Άντζελα Ντέιβις γνωρίζει από μέσα τις σωφρονιστικές μεθόδους και την μετεξέλιξη τους στις Η.Π.Α. σε ένα σύστημα φυλακής βιομηχανικής κλίμακας[16]. Είναι σημαντικότατη η συμβολή της στη σύγχρονη ιστορία τόσο της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών, αλλά και των γυναικών, όσο και του κομμουνιστικού κινήματος της Αμερικής στο τελευταίο τρίτο του 20ού αιώνα[17].
Η Άντζελα Ντέιβις με την Βαλεντίνα Τερεσκόβα, 1972
Η Άντζελα Ντέιβις έγινε τραγούδι (Sweet Βlack Αngel των Rolling Stones), έγινε μπλουζάκι, όμως παραμένει μία από τις λίγες φυσιογνωμίες πρώτης γραμμής των κινημάτων του 1960 και του 1970 στις Η.Π.Α. που διασώθηκαν πολιτικά και προσωπικά[18].
Το 2017, η Άντζελα Ντέιβις ήταν η κεντρική ομιλήτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας»Η θρυλική Άντζελα Ντέιβις από την Αθήνα: Ο καπιταλισμός συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις Al Tsantiri</ref>. Ακτιβιστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων», συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α. τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη[19].
Άντζελα Ντέιβις: Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους[20].
Παραπομπές
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 11852402X. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2015.
(Αγγλικά) SNAC. w6ms3wf2. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
«Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Angela-Davis. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
filmportal.de. 96ff4ffcc3ed450d832d9abd0ec1da21. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb11898827q. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
feministstudies.ucsc.edu/faculty/singleton.php?singleton=true&cruz_id=aydavis. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015.
Angela Davis CCCB
Mary Timothy, Jury woman, Palo Alto (1974) Καλιφόρνια: Emty Press
«Όσες κι αν χτίζουν φυλακές…: Άντζελα Ντέιβις ο Μαύρος Άγγελος της Ελευθερίας» Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
Angela Davis Biography Biography
Σημειώνεται ότι ο Τζορτζ Τζάκσον καταδικάστηκε σε ηλικία 18 ετών, το 1970, σε μια αόριστης διάρκειας ποινή, που μπορούσε να κυμανθεί από φυλάκιση ενός χρόνου μέχρι ισόβια κάθειρξη, ανάλογα με τη διαγωγή του. Το αδίκημά του ήταν ότι είχε κλέψει 70 δολάρια για να βρει κάτι να φάει.
America’s fortress of blood: The death of George Jackson and the birth of the prison-industrial complex Salon
Search broadens for Angela Davis Eugene Register-Guard
F.B.I. Seizes Angela Davis in Motel Here The New York Times
Η θρυλική Αντζελα Ντέιβις στην Αθήνα Ανεξάρτητη Συνεταιριστική Εφημερίδα
Άντζελα Ντέιβις: να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες από τις ιδέες που μας ενέπνευσαν αρχικά Στο Κόκκινο
Άντζελα Ντέιβις: ο μοχθηρός αντικομμουνισμός συνδυαζόταν με το ρατσισμό και το σεξισμό, για να με καταστήσει στόχο από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις Κατιούσα
Η Άντζελα Ντέιβις στην Αθήνα Το Μωβ
Άντζελα Ντέιβις: Ο καπιταλισμός συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις News247
Τι είπε η Άντζελα Ντέιβις στο θέατρο Αλίκη για τον φεμινισμό Lifo
Εξωτερικές συνδέσεις
Ομιλία Άντζελα Ντέιβις σε εκδήλωση του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" (11/12/2017)
Αντζελα Ντέιβις: Πανδημία η βία κατά γυναικών Καθημερινή
Άντζελα Ντέιβις: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε το μακρύ μονοπάτι για την ελευθερία Barikat
Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License