.
Το Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (αγγλικός τίτλος Patton) είναι βιογραφική πολεμική ταινία του 1970 πάνω στη ζωή του στρατηγού Τζωρτζ Σμιθ Πάττον σε σκηνοθεσία Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ και σενάριο των Φράνσις Φορντ Κόπολα και Έντμουντ Χ. Νορθ. Πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής είναι ο Τζορτζ Σι Σκοτ, στον ομώνυμο ρόλο, ενώ συμμετέχουν οι Καρλ Μάλντεν, Μάικλ Μπέιτς και Καρλ Μάικλ Βόγκλερ. Η ταινία βραβεύτηκε με εφτά βραβεία όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και εκείνου καλύτερης ταινίας. Ο μονόλογος του Πάττον κατά την έναρξη της ταινίας μπροστά από την αμερικανική σημαία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία και θεωρείται πλέον κλασική[1].
Το 1997 το Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας έλαβε την 89η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου[2], ενώ το 2003 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[3]
Πλοκή
Η ταινία πραγματεύεται την προσωπικότητα του στρατηγού Τζορτζ Σμιθ Πάττον (Τζορτζ Σι Σκοτ), ο οποίος αποτέλεσε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πεισματάρης, αντικομφορμιστής, αλαζόνας, εκκεντρικός, φιλόδοξος, προκλητικός, φιλοπόλεμος κι αυστηρός, ο Πάττον δε χαριζόταν σε κανένα. Επικρίθηκε πολλές φορές για την αντιμετώπιση των ανδρών του, για τις αποφάσεις του, που πήγαιναν κόντρα στις εντολές που λάμβανε από τους Συμμάχους και για το μεγάλο του στόμα. Μια πολύπλευρη κι έντονη προσωπικότητα που θα έλεγε κανείς ότι το πεδίο της μάχης ήταν ο φυσικός του χώρος κι ότι γεννήθηκε για να πολεμάει. Εκτιμούσε τη γενναιότητα και περιφρονούσε το φόβο και τη δειλία για τη μάχη. Ήταν πριμαντόνα (όχι μόνο στρατηγός, αλλά και σταρ), όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, δια στόματος Σκοτ, κάποια στιγμή στην ταινία. Η δόξα ήταν για αυτόν το παν κι η ζωή του επηρεασμένη από τις μάχες των αρχαίων λαών και κυρίως των Ελλήνων. Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, της φιλοσοφίας και του Αλκιβιάδη (ο οποίος οδήγησε τους Αθηναίους σε ήττα από τους Σπαρτιάτες μετά από μια καταστρεπτική ναυμαχία στις Συρακούσες, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου). Η ταινία μας μεταφέρει στο 1943, την περίοδο που ο Άγγλος στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ είχε καταφέρει να νικήσει το Γερμανό στρατηγό Έρβιν Ρόμελ στη μάχη του Ελ Αλαμέιν και τα στρατεύματα του ενώθηκαν με τα αμερικανικά, ώστε οι Σύμμαχοι να καταλάβουν την Τυνησία. Εκείνη την περίοδο, μετά από την ήττα των Αμερικανών στη μάχη του Κάσεριν, ο Πάττον αναλαμβάνει τη διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού των Η.Π.Α., με σκοπό να επιβάλλει την τάξη. Μεγάλος του αντίπαλος ο Γερμανός στρατηγός Ρόμελ (Καρλ Μάικλ Βόγκλερ) τον οποίο θέλει να κερδίσει, ανταγωνιστής του ο Μοντγκόμερι (Μάικλ Μπέιτς), από τον οποίο ο Πάττον θέλει περισσότερη δόξα και συμπαραστάτης του (άσχετα με το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με τις μεθόδους του) ο στρατηγός Όμαρ Μπράντλεϊ (Καρλ Μάλντεν).
Πληροφορίες παραγωγής
Η ταινία, βραβευμένη με όσκαρ σεναρίου, είναι βασισμένη στα βιογραφικά A Soldier's Story του Όμαρ Μπράντλεϊ και Patton: Ordeal and Triumph του Λάντισλας Φάραγκο. Αρχικά είχε ζητηθεί η βοήθεια των συγγενών του Πάττον για τη συγγραφή του σεναρίου, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Το σενάριο είναι του Φράνσις Φορντ Κόπολα και του Έντμουντ Νορθ. Ο Κόπολα δύο χρόνια αργότερα θα γύριζε την ταινία Ο Νονός (The Godfather, 1972) και θα γινόταν ένας από τους πιο αξιόλογους και σεβάσμιους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. Πρώτη επιλογή για το ρόλο του Πάττον ήταν ο Ροντ Στάιγκερ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια ταινία που κατά την άποψή του εξυμνούσε τον πόλεμο. Όταν όμως ο Στάιγκερ είδε το φιλμ στο σινεμά παραδέχτηκε ότι η απόρριψη του ρόλου ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στην καριέρα του[4]. Πρότειναν επίσης το ρόλο στο Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος επίσης τον απέρριψε για να συμμετάσχει στην ταινία Η Κόρη του Ράιαν (Ryan's Daughter, 1970) του Ντέιβιντ Λιν κι ο ρόλος του αμφιλεγόμενου αυτού στρατηγού δόθηκε τελικά στον Τζορτζ Σι Σκοτ. Ο Τζορτζ Σι Σκοτ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στα όσκαρ, δήλωσε ότι δεν ήθελε να βρίσκεται σε συναγωνισμό με άλλους ηθοποιούς, (είχε υπάρξει ξανά υποψήφιος το 1961, για το Ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler) κι εκείνη τη φορά δεν είχε αποδεχθεί την υποψηφιότητα). Μετά τη νίκη του αρνήθηκε το βραβείο κι έτσι έγινε ο πρώτος ηθοποιός στην ιστορία των βραβείων που έχει αρνηθεί την τιμή αυτή. Δύο χρόνια αργότερα κάτι ανάλογο έκανε κι ο Μάρλον Μπράντο, μετά τη νίκη του για την ταινία Ο Νονός. Μόνο που ο Μπράντο έστειλε μια ινδιάνα στη θέση του για να εξηγήσει τους λόγους της μη αποδοχής του βραβείου. Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία εκτός από κάποιες σκηνές στην Τυνησία. Μια τηλεοπτική συνέχεια που συνέχιζε την ταινία, γυρίστηκε το 1985 με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Σι Σκοτ και την Εύα Μαρί Σεντ με τίτλο The last days of Patton και εξιστορούσε τις τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου αυτού στρατηγού το 1945.
Ιστορικές ανακρίβειες
Μια από τις ανακρίβειες που χαρακτηρίζουν την ταινία αφορά τη σχέση του Πάττον με τον στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε αντιπάθεια μεταξύ του Πάττον και του Μοντγκόμερι κυρίως για τον διαφορετικό τρόπο διοίκησης των αντρών τους. Ο Μοντγκόμερι αγαπούσε τους άνδρες του, σε αντίθεση με τον Πάττον και για αυτό το λόγο ήταν δημοφιλέστερος. Ωστόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την κατοχή της Μεσσίνης μετά την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία, δημιουργήθηκε για κινηματογραφικούς λόγους και για να τονιστεί η ένταση μεταξύ των δύο. Άλλη μια ανακρίβεια αφορά τη φιλία του Πάττον με τον Μπράντλεϊ, οι οποίοι δεν υπήρξαν ποτέ φίλοι σε αντίθεση με αυτό που αφήνεται να εννοηθεί στην ταινία. Φίλοι του Πάττον ήταν ο Ντουάιτ Ν. Άιζενχαουερ κι ο Ντάγκλας Μακάρθουρ. Στο συνέδριο των στρατηγών την προπαραμονή της μάχης των Αρδεννών, στην ταινία ως πρόεδρος απεικονίζεται ο στρατηγός Μπέντελ Σμιθ, στην πραγματικότητα ηγήθηκε της σύσκεψης ο Άιζενχαουερ.
Κριτικές και επιτυχία
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 12 εκατομμύρια δολάρια και κατάφερε να εισπράξει 62 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας παγκόσμια επιτυχία[5]. Οι κριτικές για την ταινία ήταν διθυραμβικές, ενώ ειδική μνεία γινόταν στην ερμηνεία του Σκοτ[6][7].
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εκείνη την περίοδο, Ρίτσαρντ Νίξον δήλωσε ότι επρόκειτο για την αγαπημένη του ταινία.
Βραβεύσεις
Μετά την προβολή της η ταινία άρχισε να λαμβάνει θετικές κριτικές και να τιμάται με βραβεία από τις διάφορες ενώσεις κριτικών. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για τις χρυσές σφαίρες, αλλά κατάφερε να κερδίσει μόνη εκείνη για την ερμηνεία του Σκοτ. Στην κατηγορία καλύτερη ταινία έχασε από την ταινία Ιστορία Αγάπης (Love Story, 1970). Στη συνέχεια έλαβε 10 υποψηφιότητες για τα βραβεία της ακαδημίας αμερικανικού κινηματογράφου. Τη βραδιά της τελετής των όσκαρ ο Σκοτ απουσίασε, καθώς προτίμησε να δει αγώνα χόκεϊ σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε νικητής. Ο Σκοτ που χαρακτήρισε τα όσκαρ παρέλαση κρέατος και δεν αποδέχτηκε το βραβείο του, δώδεκα χρόνια αργότερα τηλεφώνησε στην ακαδημία για να ζητήσει δύο εισιτήρια για να πάει στην τελετή κι έτσι έγινε. Η ταινία κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας και ο Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ το όσκαρ σκηνοθεσίας. Η ταινία έλαβε συνολικά 7 βραβεία[8].
Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)
Βράβευση:
Καλύτερης Ταινίας – Φρανκ Μακάρθι
Σκηνοθεσίας – Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ
Α’ Ανδρικού Ρόλου – Τζορτζ Σι Σκοτ
Διασκευασμένου Σεναρίου – Φράνσις Φορντ Κόπολα και Έντμουντ Χ. Νορθ
Μοντάζ – Χιού Σ. Φόουλερ
Ήχου - Ντάγκλας Ο' Γουίλιαμς και Ντον Τζ. Μπάσμαν
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Σκηνικών) - Γιούρι Μακ Κλίαρι, Τζιλ Παρόντο, Αντόνιο Ματέος και Πιέρ Λουί Τεβενέ
Υποψηφιότητα:
Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη ταινία – Φρεντ Τζ. Κένεκαμπ
Μουσικής επένδυσης - Τζέρι Γκόλντσμιθ
Οπτικά εφέ - Άλεξ Γουέλντον
Παραπομπές
Rabin, Nathan (2006-05-24). «Patton». AV Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-01-05. Ανακτήθηκε στις 2007-01-07.
«AFI's 100 Years...100 Stars». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2006.
«Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021.
Cornwell, Rupert (2002-07-10). Rod Steiger, 'brooding and volatile' Hollywood tough guy for more than 50 years, dies aged 77. The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-13. Ανακτήθηκε στις 2009-05-21
«Allmovie Gross». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2010.
Roger Ebert (17 Μαρτίου 2002). «Patton (1970)». rogerebert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2009.
«#1: Patton». reelviews.net.
«NY Times: Patton». NY Times. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2008.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας
Ο Πάττον στο imdb
Ο Πάττον στο cine.gr
[απόκρυψη]π • σ • ε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
1927/28–1940
Wings / Τα Φτερά (1927/28) The Broadway Melody / Η Μελωδία του Μπρόντγουεϊ (1928/29) All Quiet on the Western Front / Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1929/30) Cimarron / Σίμαρον (1930/31) Grand Hotel / Γκραντ Οτέλ (1931/32) Cavalcade / Καβαλκάντι (1932/33) It Happened One Night / Συνέβη μια Νύχτα (1934) Mutiny on the Bounty / Ναυτική Ανταρσία (1935) The Great Ziegfeld / Ο μέγας Ζίγκφελντ (1936) The Life of Emile Zola / Η Ζωή του Εμίλ Ζολά (1937) You Can't Take It With You / Δε θα τα πάρεις μαζί σου (1938) Gone with the Wind / Όσα παίρνει ο Άνεμος (1939) Rebecca / Ρεβέκκα (1940)
1941–1960
How Green Was My Valley / Η κοιλάδα της κατάρας (1941) Mrs. Miniver / Κυρία Μίνιβερ (1942) Casablanca / Καζαμπλάνκα (1943) Going My Way / Ο Δρόμος της Αγάπης (1944) The Lost Weekend / Το Χαμένο Σαββατοκύριακο (1945) The Best Years of Our Lives / Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (1946) Gentleman's Agreement / Συμφωνία Κυρίων (1947) Hamlet / Άμλετ (1948) All the King's Men / Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά (1949) All About Eve / Όλα για την Εύα (1950) An American in Paris / Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (1951) The Greatest Show on Earth / Το Όγδοο Θαύμα (1952) From Here to Eternity / Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953) On the Waterfront / Το λιμάνι της αγωνίας (1954) Marty / Μάρτι (1955) Around the World in 80 Days / Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες (1956) The Bridge on the River Kwai / Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957) Gigi / Ζιζί (1958) Ben-Hur / Μπεν Χουρ (1959) The Apartment / Η Γκαρσονιέρα (1960)
1961–1980
West Side Story / Γουέστ Σάιντ Στόρι (1961) Lawrence of Arabia / Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) Tom Jones / Τομ Τζόουνς (1963) My Fair Lady / Ωραία μου Κυρία (1964) The Sound of Music / Η Μελωδία της Ευτυχίας (1965) A Man for All Seasons / Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (1966) In the Heat of the Night / Η Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967) Oliver! / Όλιβερ! (1968) Midnight Cowboy / Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (1969) Patton / Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (1970) The French Connection / Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (1971) The Godfather / Ο Νονός (1972) The Sting / Το Κεντρί (1973) The Godfather Part II / Ο Νονός ΙΙ (1974) One Flew Over the Cuckoo's Nest / Στη Φωλιά του Κούκου (1975) Rocky / Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976) Annie Hall / Ο Νευρικός Εραστής (1977) The Deer Hunter / Ο Ελαφοκυνηγός (1978) Kramer vs. Kramer / Κράμερ εναντίον Κράμερ (1979) Ordinary People / Συνηθισμένοι Άνθρωποι (1980)
1981–2000
Chariots of Fire / Οι Δρόμοι της Φωτιάς (1981) Gandhi / Γκάντι (1982) Terms of Endearment / Σχέσεις Στοργής (1983) Amadeus / Αμαντέους (1984) Out of Africa / Πέρα από την Αφρική (1985) Platoon / Πλατούν (1986) The Last Emperor / Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987) Rain Man / Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988) Driving Miss Daisy / Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι (1989) Dances with Wolves / Χορεύοντας με τους Λύκους (1990) The Silence of the Lambs / Η Σιωπή των Αμνών (1991) Unforgiven / Οι Ασυγχώρητοι (1992) Schindler's List / Η Λίστα του Σίντλερ (1993) Forrest Gump / Φόρεστ Γκαμπ (1994) Braveheart (1995) The English Patient / Ο Άγγλος ασθενής (1996) Titanic / Τιτανικός (1997) Shakespeare in Love / Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998) American Beauty (1999) Gladiator / Μονομάχος (2000)
2001–σήμερα
A Beautiful Mind / Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001) Chicago / Σικάγο (2002) The Lord of the Rings: The Return of the King / Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003) Million Dollar Baby (2004) Crash (2005) The Departed / Ο Πληροφοριοδότης (2006) No Country for Old Men / Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (2007) Slumdog Millionaire (2008) The Hurt Locker (2009) The King's Speech / Ο Λόγος του Βασιλιά (2010) The Artist (2011) Argo / Επιχείρηση: Argo (2012) 12 Years a Slave / 12 χρόνια σκλάβος (2013) Birdman / Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας (2014) Spotlight / Spotlight: Όλα στο Φως (2015) Moonlight (2016) The Shape of Water / Η Μορφή του Νερού (2017) Green Book / Το Πράσινο Βιβλίο (2018) Parasite / Παράσιτα (2019) Nomadland / Η Χώρα των Νομάδων (2020) CODA / CODA: Στον Ρυθμό της Καρδιάς (2021)
[απόκρυψη]π • σ • ε Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου ΗΠΑ
Δεκαετία 1910
Η Γέννηση ενός Έθνους (1915)
Δεκαετία 1920
Ο Χρυσοθήρας (1925) Ο Στρατηγός (1926) Το Λυκόφως της Δόξας (1928)
Δεκαετία 1930
Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1930) Ο Άρχων του Εγκλήματος (1931) Δράκουλας (1931) Τα Φώτα της Πόλης (1931) Σκάρφεϊς (1932) Φασαρία στον Παράδεισο (1932) Κινγκ Κονγκ (1933) Τρία Γουρουνάκια (1933) Master Hands (1936) Ο Αιχμάλωτος της Ζέντα (1937) Ζέζεμπελ (1938) Γκάνγκα Ντιν (1939) Γυναίκες (1939) Ο Πύργος των Καταιγίδων (1939)
Δεκαετία 1940
Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (1940) Ρεβέκκα (1940) Τα σταφύλια της οργής (1940) Η γυναίκα πειρασμός (1941) Ο Λοχίας Γιορκ (1941) Πολίτης Κέιν (1941) Το Γεράκι της Μάλτας (1941) Η Γυναίκα της Χρονιάς (1942) Καζαμπλάνκα (1942) Να ζει κανείς ή να μη ζει (1942) Οι Υπέροχοι Άμπερσον (1942) Ο ουρανός της δόξας (1942) Τα ταξίδια του Σάλιβαν (1942) Το ξέσπασμα μιας ψυχής (1942) Η Πόλη του Μίσους (1943) Η Σκιά της Αμφιβολίας (1943) Κολασμένη Αγάπη (1944) Λάουρα (1944) Ας την κρίνει ο Θεός (1945) Θύελλα σε μητρική καρδιά (1945) Το Χαμένο Σαββατοκύριακο (1945) Οι Δολοφόνοι (1946) Πάθος και αίμα (1946) Παράκαμψη (1945) Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (1946) Τζίλντα (1946) Υπόθεση Νοτόριους (1946) Αμάρτημα του παρελθόντος (1947) Συμφωνία Κυρίων (1947) Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947) Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (1948) Ο Νόμος των Γκάνγκστερς (1948) Ο μεγάλος αμαρτωλός (1949) Από το Πλευρό του Αδάμ (1949) Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά (1949)
Δεκαετία 1950
Γεννημένη Χθες (1950) Η Ζούγκλα της Ασφάλτου (1950) Η Λεωφόρος της Δύσης (1950) Κυνηγώντας τον δολοφόνο μου (1950) Σταχτοπούτα (1950) Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (1951) Η βασίλισσα της Αφρικής (1951) Λεωφορείον ο Πόθος (1951) Το Τελευταίο Ατού (1951) Η Ωραία και το Κτήνος (1952) Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (1952) Τραγουδώντας στη βροχή (1952) Άρπαγες της γης (1953) Η μεγάλη κάψα (1953) Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου (1953) Ο πορτοφολάς (1953) Σιωπηλός Μάρτυς (1954) Το λιμάνι της αγωνίας (1954) Ανατολικά της Εδέμ (1955) Άσχημη μέρα στο μαύρο βράχο (1955) Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (1955) Η Νύχτα του Κυνηγού (1955) Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι (1955) Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (1956) Ο Γίγας (1956) Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957) Οι 12 ένορκοι (1957) Σκοτεινοί Δολοφόνοι (1957) Ανατομία ενός Εγκλήματος (1959) Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (1959) Δεσμώτης του Ιλίγγου (1958) Μπεν Χουρ (1959)
Δεκαετία 1960
Σπάρτακος (1960) Ψυχώ (1960) Γουέστ Σάιντ Στόρι (1961) Η εκδίκηση είναι δική μου (1961) Ο κόσμος είναι δικός μου (1961) Πρόγευμα στο Τίφανις (1961) Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης (1961) Και οι επτά ήταν υπέροχοι (1962) Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (1962) Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) Σκιές και Σιωπή (1962) Αμέρικα, Αμέρικα (1963) Τα Πουλιά (1963) Φιλμ Ζαπρούντερ (1963) S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (1964) Μαίρη Πόππινς (1964) Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (1966) Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί (1967) Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967) Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ (1967) Μπόνι και Κλάιντ (1967) Ο Επαναστάτης του Αλκατράζ (1967) Ο Πρωτάρης (1967) Το Μωρό της Ρόζμαρι (1967) 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968) Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968) Κάποτε στη Δύση (1968) Μπούλιτ (1968) Ο Πλανήτης των Πιθήκων (1968) Άγρια συμμορία (1969) Ξένοιαστος Καβαλάρης (1969) Οι Δύο Ληστές (1969) Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (1969) Τοπάζ (1969)
Δεκαετία 1970
MASH (1970) Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (1970) Η Τελευταία Παράσταση (1971) Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (1971) Ο επιθεωρητής Κάλαχαν (1971) Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (1971) Καμπαρέ (1972) Ο Νονός (1972) Όταν Ξέσπασε η Βία (1972) Κακόφημοι δρόμοι (1973) Ο Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ (1973) Ο Εξορκιστής (1973) Το Κεντρί (1973) Chinatown (1974) Η Συνομιλία (1974) Μια γυναίκα εξομολογείται (1974) Ο Νονός ΙΙ (1974) Σκυλίσια μέρα (1975) Στη Φωλιά του Κούκου (1975) Τα σαγόνια του καρχαρία (1975) Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (1976) Ο Ταξιτζής (1976) Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976) Ο Πόλεμος των Άστρων (1977) Στενές επαφές τρίτου τύπου (1977) Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978) Ο Ελαφοκυνηγός (1978) Σούπερμαν (1978) Αποκάλυψη, Τώρα! (1979) Νόρμα Ρέι (1979)
Δεκαετία 1980
Ατλάντικ Σίτι (1980) Οι ατσίδες με τα μπλε (1980) Μια Απίθανη... Απίθανη Πτήση (1980) Οργισμένο Είδωλο (1980) Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981) Τούτσι (1982) Ghostbusters (1984) Αμαντέους (1984) Ο Εξολοθρευτής (1984) Breakfast Club (1985) Επιστροφή στο Μέλλον (1985) Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985) Πλατούν (1986) Top Gun (1986)
Δεκαετία 1990
Τα Καλά Παιδιά (1990) Χορεύοντας με τους Λύκους (1990) Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) Η Σιωπή των Αμνών (1991) Θέλμα & Λουίζ (1991) Το Δικό Τους Παιχνίδι (1992) Οι Ασυγχώρητοι (1992) Η Μέρα της Μαρμότας (1993) Η Λίστα του Σίντλερ (1993) Pulp Fiction (1994) Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994) Toy Story (1995) Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό (1997) Τιτανικός (1997) Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998) Ο Αρχάριος (1998) Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (1998) The Matrix (1999)
Δεκαετία 2000
The Hurt Locker (2008) Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)
(Οι ημερομηνίες αναφέρονται στο έτος κυκλοφορίας των ταινιών και όχι στο έτος ένταξης τους στο μητρώο)
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License