ART

.

Καλύτερα δε Γίνεται (αγγλικά: As Good as It Gets) είναι αμερικανική δραματική ρομαντική κομεντί παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Τζέιμς Λ. Μπρουκς και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Μαρκ Άντρους. Πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον και Έλεν Χαντ. Η ιστορία ακολουθεί έναν κυνικό και μανιακό με την καθαριότητα μισάνθρωπο και τη σχέση που αναπτύσσει με μια σερβιτόρα και τον ασθματικό γιο της.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Δεκεμβρίου 1997 και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, φτάνοντας τα 314,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους και για Καλύτερη Ταινία αλλά επισκιάστηκε από την ταινία Τιτανικός (Titanic) εκείνη τη χρονιά. Οι Νίκολσον και Χαντ όμως κέρδισαν και οι δύο το βραβείο Α' Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα.
Πλοκή

Ο Μέλβιν Γιούνταλ είναι ένας πετυχημένος συγγραφέας και ζει στη Νέα Υόρκη. Υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που μαζί με την αντικοινωνική του συμπεριφορά, εκνευρίζει τους γείτονές του και όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί του. Τρώει πρωινό στο ίδιο τραπέζι, στο ίδιο εστιατόριο κάθε μέρα χρησιμοποιώντας πλαστικά μαχαιροπίρουνα τα οποία φέρνει μαζί του εξαιτίας της μικροβιοφοβίας του. Η μόνη σερβιτόρα που τον ανέχεται είναι η Κάρολ Κόνελι.

Μια μέρα, ο γείτονάς του Σάιμον Μπίσοπ, ένας ομοφυλόφιλος ζωγράφος, δέχεται επίθεση. Ο Μέλβιν αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία του, τον σκύλο του Βερντέλ όσο καιρό ο Σάιμον θα νοσηλεύεται. Αν και στην αρχή βρίσκει το σκύλο ανυπόφορο, στη συνέχεια δένεται μαζί του και ταυτόχρονα παίρνει όλο και περισσότερη προσοχή από την Κάρολ. Όταν η Κάρολ αποφασίζει να πάρει μια δουλειά που να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι της ώστε να περνάει περισσότερη ώρα με το γιο της που πάσχει από άσθμα, ο Μέλβιν κανονίζει να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα του γιου της. Φοβούμενη ότι η Κάρολ χρωστάει στον Μέλβιν κάτι, παίρνει το τραίνο με προορισμό το διαμέρισμά του στη μέση της νύχτας για να του ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κοιμηθεί μαζί του.

Εν τω μεταξύ, η επίθεση του Σάιμον και η αποκατάστασή του σε συνδυασμό με τον Βερντέλ που προτιμάει πλέον τον Μέλβιν, τον κάνουν να χάσει τη δημιουργικότητά του. Χωρίς ιατρική ασφάλεια, με υπέρογκους ιατρικούς λογαριασμούς και την πιθανότητα της έξωσης, ο ατζέντης του Φρανκ Σακς τον πείθει να ταξιδέψει μέχρι τη Βαλτιμόρη και να ζητήσει από τους αποξενωμένους γονείς του χρήματα. Για να το κάνει, ο Φρανκ προσφέρει στον Μέλβιν το αμάξι του για το ταξίδι. Ο Μέλβιν προσκαλεί την Κάρολ να τους κάνει παρέα και για να μη νιώθει αμηχανία με τον ομοφυλόφιλο Σάιμον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η Κάρολ δέχεται και οι σχέσεις μεταξύ των τριών αρχίζουν να αναπτύσσονται.

Αφού επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, η Κάρολ λέει στον Μέλβιν ότι δεν τον θέλει στη ζωή της πια. Αργότερα μετανιώνει και του τηλεφωνεί για να ζητήσει συγγνώμη. Η σχέση του παραμένει μπερδεμένη, μέχρις ότου ο Σάιμον ο οποίος πλέον συγκατοικεί με τον Μέλβιν μέχρι να βρει καινούριο διαμέρισμα, πείθει τον Μέλβιν να πάει στο σπίτι της Κάρολ στο Μπρούκλιν και να εκφράσει την αγάπη του για αυτήν. Εκεί και οι δύο θα συνειδητοποιήσουν το βάθος της σχέσης τους και η ταινία τελειώνει με τους Μέλβιν και Κάρολ να περπατούν μαζί.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του Μέλβιν Γιούνταλ
Έλεν Χαντ στο ρόλο της Κάρολ Κόνελι
Γκρεγκ Κινίαρ στο ρόλο του Σάιμον Μπίσοπ
Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. στο ρόλο του Φρανκ Σακς
Σίρλεϊ Νάιτ στο ρόλο της Μπέβερλι Κόνελι, μητέρα της Κάρολ
Τζέσι Τζέιμς στο ρόλο του Σπένσερ Κόνελι, γιος της Κάρολ
Σκιτ Όλριτς στο ρόλο του Βίνσεντ
Γιάρντλεϊ Σμιθ στο ρόλο του Τζάκι Σίμπσον
Λούπε Οντιβέρος στο ρόλο της Νόρα Μάνινγκ
Χάρολντ Ράμις στο ρόλο του Δόκτωρ Νόρμαν Μπετς
Τζιλ στο ρόλο του Βερντέλ

Παραγωγή
Κάστινγκ

Ο ρόλος του Μέλβιν αρχικά προτάθηκε στον Τζον Τραβόλτα και της Κάρολ στη Χόλι Χάντερ ενώ η Μπέτι Γουάιτ απέρριψε το ρόλο της Μπέβερλι Κόνελι. Ο Τζον Κιούζακ αναγκάστηκε να αρνηθεί το ρόλο του Σάιμον λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων.[3]
Box Office

Προϋπολογισμός: 50.000.000 δολάρια[4]
Θέση ανοίγματος: 3η[4]
Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 12.600.000 δολάρια[4]
Εισπράξεις στην Αμερική: 148.400.000 δολάρια[4]
Παγκόσμιες εισπράξεις: 314.100.000 δολάρια[4]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[5] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Μάρκ Άντρους & Τζέιμς Λ. Μπρουκς Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου Τζακ Νίκολσον Νίκη
Α' Γυναικείου Ρόλου Έλεν Χαντ Νίκη
Β' Ανδρικού Ρόλου Γκρεγκ Κινίαρ Υποψηφιότητα
Μουσική Χανς Ζίμερ Υποψηφιότητα
Μοντάζ Ρίτσαρντ Μαρκς Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[6] Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ Νίκη
Σκηνοθεσία Τζέιμς Λ. Μπρουκς Υποψηφιότητα
Σενάριο Μάρκ Άντρους & Τζέιμς Λ. Μπρουκς Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Τζακ Νίκολσον Νίκη
Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Έλεν Χαντ Νίκη
Μουσική Χανς Ζίμερ Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[7] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Τζακ Νίκολσον Νίκη
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Έλεν Χαντ Νίκη
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Γκρεγκ Κινίαρ Υποψηφιότητα

Μέχρι και σήμερα το Καλύτερα δε Γίνεται παραμένει η τελευταία ταινία που ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ενώ έχει κερδίσει τα βραβεία Α' Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου.[8]
Παραπομπές

www.film4.com/reviews/1997/as-good-as-it-gets.
(Αγγλικά) FilmAffinity. 256051.
«Καλύτερα δε Γίνεται στο Internet Movie Database». IMDb. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010.
«Καλύτερα δε Γίνεται στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010.
«The 70th Academy Awards (1998)». oscars.org. 23 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
«The 55th Annual Golden Globe Awards (1998)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
«The 4th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 8 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.

«1997 Academy Awards® Winners and History». filmsite.org. Filmsite. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Καλύτερα δε Γίνεται στο IMDb

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License