ART

EVENTS

Ψάχνοντας τον Νέμο (αγγλικά: Finding Nemo) είναι αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2003. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Άντριου Στάντον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τους Μπομπ Πάτερσον και Ντέιβιντ Ρέινολντς. Εξαιτίας της επίθεσης ενός μπαρακούντα στη γειτονιά όπου ζούσαν οι γονείς του κλοουνόψαρου Νέμο, το μόνο ψάρι που διασώζεται είναι ο πατέρας του, Μάρλιν, και το αβγό του Νέμο που ακόμη δεν έχει εκκολαφτεί. Η υπερπροστατευτικότητα του Μάρλιν στη μετέπειτα ζωή του μοναχογιού του, Νέμο, θα τον οδηγήσει σε μια επικίνδυνη πράξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγωγή του από δύτες. Ο πατέρας του θα πρέπει να περάσει από χίλια κύματα για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει κοντά του. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η Pixar, στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της και τη χρηματοδότησε η Disney. Το όνομα του χαρακτήρα του τίτλου, θυμίζει τον Κάπτεν Νέμο, καπετάνιο σε δύο από τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" και "Η μυστηριώδης νήσος".

Η ταινία έγινε τεράστια καλλιτεχνική[5] και εισπρακτική επιτυχία. Απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων[6] ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι και εισπράξεις της που άγγιξαν τα 871 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2003.[7] Το Ψάχνοντας το Νέμο, βρέθηκε στην πρώτη θέση των πιο κερδοφόρων ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, μέχρι που ξεπεράστηκε από την ταινία Σρεκ 2 (Shrek 2, 2004), κρατώντας την κορυφή για περίπου 20 μήνες και συνθλίβοντας την πρωτιά της ταινίας Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King, 1994) που διατήρησε την πρώτη θέση των κινουμένων σχεδίων από το 1994 μέχρι το τέλος του 2003. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 η ταινία επανακυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε μορφή 3D.[8] Η επανακυκλοφορία ανέβασε τις συνολικές εισπράξεις της ταινίας στα 940,3 εκατομμύρια δολάρια.[7]

Συνέχεια της ταινίας αποτελεί η πολυσυζητημένη επιτυχία Ψάχνοντας τη Ντόρι (Finding Dory), η οποία και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 17 Ιουνίου 2016 για τις ΗΠΑ και στη 1 Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα.[9]
Πλοκή

Ο Μάρλιν είναι ένα ευτυχισμένο κλοουνόψαρο που ζει μαζί με τη γυναίκα του την Κοραλένια στον κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας. Όταν όμως ένα μπαρακούντα επιτίθεται σ' αυτόν και την οικογένεια του, το μόνο που απομένει είναι ένα αβγό και ο Μάρλιν αποφασίζει να ονομάσει το ψάρι που θα βγει "Νέμο".

Ο Νέμο σε μικρή ηλικία ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τον υπερπροστατευτικό πατέρα του, απαγάγεται από δύτες. Ο Μάρλιν (ο πατέρας του Νέμο) με τη βοήθεια μιας μάσκας που έπεσε από τη βάρκα των δυτών και με σύντροφο την Ντόρι, ένα αφηρημένο αλλά γλυκύτατο ψάρι, ξεκινάνε να βρούνε τον Νέμο ο οποίος έχει καταλήξει στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου ο οποίος σκοπεύει να τον χαρίσει στην "κακιά" ανιψιά του, την Ντάρλα.

Ο Νέμο γίνεται γρήγορα φίλος με τους ένοικους του ενυδρείου. Ενώ ο Μάρλιν και η Ντόρι έρχονται αντιμέτωποι με τρεις καρχαρίες, ο Νέμο περνάει ένα είδος μύησης για να μπει στην ομάδα των ψαριών του ενυδρείου τα οποία σκοπεύουν να αποδράσουν βρομίζοντας το ενυδρείο και γλιστρώντας από το παράθυρο στον ωκεανό, όταν ο οδοντίατρος τους βγάλει από το ενυδρείο και τους βάλει σε σακουλάκια για να το καθαρίσει.

Εν τω μεταξύ ο Μάρλιν και η Ντόρι κατευθύνονται προς το Σίδνεϋ όπου είναι το οδοντιατρείο, έχοντας περάσει πολλές περιπέτειες με ένα "δαίμονα του βυθού", μέδουσες κ.α. Ο Γκιλ, ένα από τα ψάρια του ενυδρείου κάνει την πρώτη απόπειρα να βρομίσει το ενυδρείο η οποία αποτυγχάνει αλλά ο Νέμο (ο υπαίτιος της αποτυχίας) θα τα καταφέρει τη δεύτερη φορά παίρνοντας θάρρος από τα νέα του πατέρα του, που του φέρνει ένας πελεκάνος, ο Νάιτζελ, ότι ο Μάρλιν κατευθύνεται προς το Σίδνεϊ πάνω στο καύκαλο μιας θαλάσσιας χελώνας.

Τελικά όμως το σχέδιο αποτυγχάνει και ο οδοντίατρος βάζει μέσα σε ένα σακουλάκι τον Νέμο για να τον δώσει στην Ντάρλα μα εκείνος κάνει τον πεθαμένο και αυτήν την αίσθηση έχει και ο πατέρας του. Τελικά μετά από μια μεγάλη περιπέτεια ο Νέμο σώζεται και μαζί με τον πατέρα του και την Ντόρι αναχωρούν για τον ύφαλο για να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Άλμπερτ Μπρουκς (Θοδωρής Αθερίδης στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Μάρλιν, ένα ψάρι κλόουν και ο υπερπροστατευτικός πατέρας του Νέμο.
Έλεν ΝτιΤζένερις (Δήμητρα Παπαδοπούλου στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο της Ντόρι, ένα αισιόδοξο και ήσυχο ψάρι με μικρή διάρκεια μνήμης και η σύντροφος του Μάρλιν, στην προσπάθειά του να βρει το Νέμο.
Αλεξάντερ Γκουλντ στο ρόλο του Νέμο, ένα μικρό κλοουνόψαρο και γιος του Μάρλιν.
Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του Γκιλ, ο αρχηγός του ενυδρείου.
Μπραντ Γκάρετ στο ρόλο του Κοιλίτσα, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου.
Άλισον Τζάνεϊ στο ρόλο της Αστεράτης, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου.
Όστιν Πέντλετον στο ρόλο του Γκεργκλ, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου με μικροβιοφοβία.
Στίβεν Ρουτ στο ρόλο του Φούσκα, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου με εμμονή στις φούσκες.
Βίκι Λιούις στο ρόλο της Ντεμπ, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου, η οποία πιστεύει πως η αντανάκλασή της είναι η αδερφή της "Φλο".
Τζο Ρανφτ στο ρόλο του Ζακ, μέλος της "συμμορίας" του ενυδρείου και ο καθαριστής τους.
Τζέφρεϊ Ρας στο ρόλο του Νάιτζελ, ένας πελεκάνος και φίλος με τη "συμμορία" του ενυδρείου.
Άντριου Στάντον στο ρόλο του Κάφκα, μια χελώνα σέρφερ που δίνει συμβουλές στο Μάρλιν πως να μεγαλώνεις παιδιά.
Ελίζαμπεθ Πέρκινς στο ρόλο της Κοραλένιας, η σύζυγος του Μάρλιν, η οποία σκοτώνεται από ένα μπαρακούντα.
Νίκολας Μπερντ στο ρόλο του Σπίθα, μια μικρή χελώνα και γιος του Κάφκα.
Μπομπ Πίτερσον στο ρόλο του Κύριου Σαλάχη, ο δάσκαλος του ύφαλου.
Μπάρι Χάμφρις στο ρόλο του Χάρχα, ένας λευκός καρχαρίας και ο αρχηγός της ομάδας του, που αποτελείται από καρχαρίες που κάνουν αποχή έχοντας πάρει όρκο να μην ξαναφάνε ψάρι.
Έρικ Μπάνα στο ρόλο του Κεφάλη, ένας σφυρίας και μέλος της ομάδας αποχής του Χάρχα.
Μπρους Σπενς στο ρόλο του Σβούρα, ένας καρχαρίας και μέλος της ομάδας αποχής του Χάρχα.
Μπιλ Χάντερ στο ρόλο του Δόκτωρ Φίλιπ Σέρμαν, ο οδοντίατρος που έπιασε τον Νέμο.
Λούλου Έμπελινγκ στο ρόλο της Ντάρλα, η ανιψιά του Δρ. Σέρμαν

Box office

Με προϋπολογισμό 94 εκατομμύρια δολάρια[7], το Ψάχνοντας τον Νέμο έκανε άνοιγμα στην 1η θέση με 70,2 εκατομμύρια δολάρια.[7] Οι συνολικές εισπράξεις στις ΗΠΑ έφτασαν τα 380,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 871 εκατομμύρια δολάρια.[7] Η ταινία έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία κινουμένων σχεδίων τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως. Το 2004 ξεπεράστηκε από το Σρεκ 2 (Shrek 2) και το 2010 από το Toy Story 3. Ήταν η 2η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2003 τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως και μέχρι σήμερα αποτελεί τη 23η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.[7] Η επανακυκλοφορία της ταινίας ανέβασε τα συνολικά έσοδα της ταινίας στα 940,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[7]
Βραβεία & Υποψηφιότητες
Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[6] Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Νίκη
Πρωτότυπο Σενάριο Άντριου Στάντον, Μπομπ Πίτερσον & Ντέιβιντ Ρέινολντς Υποψηφιότητα
Μουσική Τόμας Νιούμαν Υποψηφιότητα
Μοντάζ Ηχητικών Εφέ Γκάρι Ράιντστρομ & Μάικλ Σίλβερς Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[10] Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ Υποψηφιότητα
BAFTA[11] Πρωτότυπο Σενάριο Άντριου Στάντον, Μπομπ Πίτερσον & Ντέιβιντ Ρέινολντς Υποψηφιότητα

Το Ψάχνοντας τον Νέμο συμπεριλήφθηκε στην 10η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top 10 Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.[12]
Συνέχεια

Το 2005 μετά από διαφωνία μεταξύ του Μάικλ Άιζνερ, Προέδρου της Disney και του Στιβ Τζομπς της Pixar σχετικά με τη διανομή των ταινιών της Pixar, η Disney ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός καινούριου στούντιο κινουμένων σχεδίων, το Circle 7 Animation, ώστε να υλοποιήσουν συνέχειες στις 7 ταινίες της Pixar, που κυκλοφόρησαν από το 1995 μέχρι το 2006, και. που ανήκαν στη Disney.[13] Το στούντιο προχώρησε στην ανάπτυξη των ταινιών Toy Story 3 και Μπαμπούλας Α.Ε. 2 (Monsters, Inc. 2) και προσέλαβε τη σεναριογράφο Λόρι Κρεγκ να γράψει ένα προσχέδιο για το Ψάχοντας τον Νέμο 2 (Finding Nemo 2).[14] Το Circle 7 στη συνέχεια έκλεισε μετά την αντικατάσταση του Άιζνερ από τον Ρόμπερτ Άιγκερ, ο οποίος πήρε πίσω την Pixar.

Τον Ιούλιο του 2012, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Άντριου Στάντον βρισκόταν στο στάδιο ανάπτυξης μιας συνέχειας του Ψάχνοντας τον Νέμο[15][16] με τη Βικτόρια Στράουζ να αναλαμβάνει το σενάριο και με την ταινία να είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 2016.[17] Ωστόσο, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησαν οι φήμες μιας πιθανής συνέχειας, ο Στάντον το αρνήθηκε.[18] Το Σεπτέμβριο του 2012, όμως, ο Στάντον επιβεβαίωσε τη συνέχεια και τον Απρίλιο του 2013, η Disney ανακοίνωσε επίσημα το πρότζεκτ, το οποίο θα έχει τον τίτλο Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory), με τους Άλμπερτ Μπρουκς και Έλεν ΝτιΤζένερις να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους.[19] Η ταινία κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 2016.[20]
Παραπομπές

europeanfilmawards.eu. 5856. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021.
(Αγγλικά) Behind The Voice Actors. Finding-Nemo/Marlin.
www.boxofficemojo.com/movies/?id=findingnemo.htm.
www.d-zine.se/filmer/hittanemo.htm.
«Ψάχνοντας τον Νέμο στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«The 76th Academy Awards (2004) Nominees and Winners». oscars.org. 29 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«Ψάχνοντας τον Νέμο στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011.
Smith, Grady (4 Οκτωβρίου 2011). «'Beauty and the Beast,' 'The Little Mermaid,' 'Finding Nemo,' 'Monsters, Inc.' get 3-D re-releases». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Lussier, Germain (18 Σεπτεμβρίου 2013). «Pixar Skips 2014 as ‘The Good Dinosaur’ Shifts to 2015 and ‘Finding Dory’ to 2016». /Film. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, 2013.
«The 61st Annual Golden Globe Awards (2004)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«BAFTA Awards». IMDb. 15 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«AFI 10 Top 10 Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Hill, Jim (7 Αυγούστου 2005). «The Skinny on Circle Seven». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Armstrong, Josh (5 Μαρτίου 2012). «Bob Hilgenberg and Rob Muir on the Rise and Fall of Disney's Circle 7 Animation». Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«'Pixar Facebook' Finding Dory coming to Cinemas 2015». Disney's Official Facebook Page. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
«'John Carter' Helmer Andrew Stanton Dives Back Into Animation With 'Finding Nemo' Sequel». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Kit, Borys (17 Ιουλίου 2012). «Andrew Stanton to Direct Pixar's 'Finding Nemo' Sequel». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Stanton, Andrew. «@andrewstanton». Twitter. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.
Farley, Christopher John (2 Απριλίου 2013). «Ellen DeGeneres to Star in ‘Nemo’ Sequel ‘Finding Dory’». The Wall Street Journal. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013.

Kit, Borys (7 Ιουλίου 2012). «Andrew Stanton to Direct Pixar's 'Finding Nemo' Sequel». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 3 Α[ριλίου 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Wikiquote logo
Στα Βικιφθέγματα υπάρχει υλικό σχετικό με το λήμμα:
Ψάχνοντας τον Νέμο

Επίσημη ιστοσελίδα Αρχειοθετήθηκε 2008-10-13 στο Wayback Machine. στη Disney
Επίσημη ιστοσελίδα στην Pixar
Ψάχνοντας τον Νέμο στο IMDb

Pixar
Ταινίες

Toy Story (1995) Ζουζούνια (1998) Toy Story 2 (1999) Μπαμπούλας Α.Ε. (2001) Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) Οι Απίθανοι (2004) Αυτοκίνητα (2006) Ο Ρατατούης (2007) ΓΟΥΟΛ·Υ (2008) Ψηλά στον Ουρανό (2009) Toy Story 3 (2010) Αυτοκίνητα 2 (2011) Brave (2012) Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013) Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015) Ο Καλόσαυρος (2015) Ψάχνοντας την Ντόρι (2016) Αυτοκίνητα 3 (2017) Coco (2017) Οι Απίθανοι 2 (2018) Toy Story 4 (2019) Φύγαμε (2020) Soul (2020) Λούκα (2021) Πάντα στο Κόκκινο (2022) Lightyear (2022)

Επερχόμενες ταινίες
Elemental (2023) Elio (2024) Inside Out 2 (2024)
Μικρού μήκους
Το Παιχνίδι του Τζέρι (1997) Χαζοπούλια (2000) Η Επίθεση του Τζακ-Τζακ (2005)
Δημιουργοί
Στηβ Τζομπς Τζον Λάσιτερ Άντριου Στάντον Μπραντ Μπερντ Πιτ Ντόκτερ
Ταινίες κινουμένων σχεδίων Disney
[εμφάνιση] Walt Disney Animation Studios
[απόκρυψη] Pixar Studios

Toy Story (1995) Ζουζούνια (1998) Toy Story 2 (1999) Μπαμπούλας Α.Ε. (2001) Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) Οι Απίθανοι (2004) Αυτοκίνητα (2006) Ο Ρατατούης (2007) ΓΟΥΟΛ·Υ (2008) Ψηλά στον Ουρανό (2009) Toy Story 3 (2010) Αυτοκίνητα 2 (2011) Brave (2012) Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013) Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015) Ο Καλόσαυρος (2015) Ψάχνοντας την Ντόρι (2016) Αυτοκίνητα 3 (2017) Coco (2017) Οι Απίθανοι 2 (2018) Toy Story 4 (2019) Φύγαμε (2020) Soul (2020) Λούκα (2021) Πάντα στο Κόκκινο (2022) Lightyear (2022)

[απόκρυψη] DisneyToon Studios

Ιστορίες για Πάπιες η Ταινία: Ο Θησαυρός του Χαμένου Λυχναριού (1990) Η Γκουφοταινία (1995) Πίτερ Παν: Επιστροφή στη Χώρα του Ποτέ (2002) Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 (2003) Το Γουρουνάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι (2003) Το Φελαντάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι (2005) Μπάμπι 2 (2006) Αεροπλάνα (2013) Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες (2014)

Disney TV Animation

Η 1η Ταινία του Ντάγκ (1999) Ο Τίγρης, ο Γουίνι και η Παρέα τους (2000) Διακοπές για Πάντα (2001) Σποτ: Το Όνειρο ενός Σκύλου (2004) Φινέας και Φερμπ η Ταινία: Στη 2η Διάσταση (2011)

20th Century Animation

Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (2019) Ο Ρον Χάλασε (2021) Bob's Burgers: The Movie (2022)

Άλλα

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993) Η Ζούγκλα (2006) Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009) Ζουμπαίος και Ιουλιέτα (2011) Άρης Καλεί Μαμά (2011) Frankenweenie (2012) Παράξενη μαγεία (2015) Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)

Live-action με κινούμενα σχέδια

Ο Απρόθυμος Δράκος (1941) Victory Through Air Power (1943) Το Τραγούδι του Νότου (1946) So Dear to My Heart (1948) Μαίρη Πόππινς (1964) Μάγισσες και Σκουπόξυλα (1971) Ο Πητ και ο Δράκος (1977) Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ (1988) Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο (1996) Ποπ Σταρ (ταινία, 2003)Ποπ Σταρ (2003) Η Μαγεμένη (2007) Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει (2018)

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License