ART

EVENTS

Η ταινία Ένα γράμμα σε τρεις γυναίκες (Πρωτότυπος τίτλος A Letter to Three Wives) είναι ρομαντικό δράμα παραγωγής 1949 σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζον Κλέμπνερ Ένα γράμμα σε πέντε συζύγους. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Αν Σόδερν, η Τζίνι Κρέιν, η Λίντα Νταρνέλ, ο Κερκ Ντάγκλας, ο Πολ Ντάγκλας, ο Τζέφρι Λιν και η Θέλμα Ρίτερ. Η ταινία κέρδισε βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Μάνκιεβιτς βραβεύτηκε ξανά την επόμενη χρονιά με Όσκαρ Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για την ταινία Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950).

Υπόθεση

Πριν την αναχώρησή τους για ένα ταξίδι με μια ομάδα παιδιών, τρεις γυναίκες λαμβάνουν ένα γράμμα από μια φίλη τους, την Άντι Ρος (Σελέστ Χολμ), η οποία τις πληροφορεί ότι το έσκασε μαζί με το σύζυγο μιας από τις τρεις, χωρίς να αποκαλύπτει ποιας ακριβώς. Έτσι οι γυναίκες που είναι δεσμευμένες να συνοδεύσουν τα παιδιά στο ταξίδι με τη βάρκα περνούν ολόκληρη την ημέρα αναλογιζόμενες τη ζωή τους με τους συζύγους τους και προσπαθώντας να καταλάβουν τι ήταν αυτό που ώθησε το σύζυγό τους να τις αφήσει. Η Ντέμπορα Μπίσοπ (Τζίνι Κρέιν) αισθάνεται αταίριαστη στον κοινωνικό περίγυρο του συζύγου της, Μπράντφορντ Μπίσοπ (Τζέφρι Λιν). Η Λόρα Μέι Χόλινγκσγουεϊ παντρεύτηκε, σύμφωνα με τους περισσότερους, το συζυγό της, Πόρτερ (Πολ Ντάγκλας) για τα χρήματά του. Και η Ρίτα Φιπς (Αν Σόδερν) ασχολείται πολύ περισσότερο με τη δουλειά της για το ραδιόφωνο, από ότι με την οικογένειά της και αυτό κάνει το σύζυγό της, Τζορτζ (Κερκ Ντάγκλας), να αισθάνεται παραμελημένος. Με το τέλος της εκδρομής οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την αλήθεια σχετικά με το γράμμα.
Πληροφορίες παραγωγής

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1946, όταν η 20th Century Fox, αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος του Τζον Κλέμπνερ Ένα γράμμα σε πέντε συζύγους[1] που είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες από περιοδικό[2]. Οι Μέλβιλ Μπέικερ και Ντόροθι Μπένετ, εργάστηκαν αρχικά για τη δημιουργία σεναρίου. Ήταν επίσης ιδέα του Μπέικερ, ο χαρακτήρας της Άντι να μην εμφανίζεται στην ταινία, αλλά να ακούγεται μόνο η φωνή της, που να διηγείται στο θεατή τις ζωές των πρωταγωνιστριών. Τον Οκτώβριο του 1946, ο Φ. Χιου Χέρμπερτ προσελήφθη για να κάνει την κινηματογραφική διασκευή, αλλά τελικά η συμμετοχή του στη δημιουργία της ταινίας δεν επιβεβαιώθηκε[3]. Ενώ ακόμη το σενάριο δεν είχε γραφτεί ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Τζιν Τίρνεϊ, Λίντα Νταρνέλ, Μορίν Ο'Χάρα, Ντόροθι ΜακΓκουάιερ και Αλις Φέι για τους πέντε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία που έφερε ακόμα τον τίτλο του βιβλίου: Γράμμα σε πέντε συζύγους[4].

Το σενάριο αποσύρθηκε προσωρινά από την παραγωγή και δυο χρόνια αργότερα, ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς άρχισε να διασκευάζει το σενάριο σε συνεργασία με την Βέρα Κάσπαρι. Η Κάσπαρι μείωσε των αριθμό των συζύγων, από πέντε σε τέσσερις και η ταινία μετονομάστηκε σε Γράμμα σε τέσσερις συζύγους. Το Μάιο του 1948, οι τέσσερις κεντρικοί ρόλοι είχαν δοθεί στις Αν Μπάξτερ, Τζίνι Κρέιν[5], Λίντα Νταρνέλ και Αν Σόδερν, ενώ οι παραγωγοί προσέγγισαν τις Τζόαν Κρόφορντ και Άιντα Λουπίνο, για την ανάθεση του εκτός οθόνης, ρόλου της Άντι. Το καλοκαίρι του 1948 ο Ντάριλ Φ. Ζάνουκ και ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς αποφάσισαν να μειώσουν ακόμα τις συζύγους[2][6]. Ο Μάνκιεβιτς παραπονέθηκε στο Ζάνουκ ότι η ταινία επρόκειτο να γίνει πολύ μεγάλη και τότε ο διευθυντής της 20th Century Fox του είπε: Αφαίρεσε μια από τις συζύγους. Κατά συνέπεια η Αν Μπάξτερ και ο Τάιρον Πάουερ που είχαν αναλάβει να υποδυθούν το τέταρτο ζευγάρι αποχώρησαν από το εγχείρημα και η ταινία μετονομάστηκε σε Γράμμα σε τρεις συζύγους. Όταν ο Ζάνουκ ρωτήθηκε για την αλλαγή του τίτλου υποστήριξε ότι εκείνος και ο Μάνκιεβιτς θεώρησαν το κομμάτι της τέταρτης συζύγου, Μάρθα, που ερμήνευε η Αν Μπάξτερ, πιο αδύναμο από τα άλλα τρία και γι' αυτό το λόγο αναγκάστηκαν να το αφαιρέσουν.

Το όνομα της ηθοποιού που επρόκειτο να ερμηνεύσει το ρόλο της Άντι Ρος παρέμεινε κρυφό μέχρι και την προβολή της ταινίας. Το ρόλο της Άντι, ανέλαβε η Σελέστ Χολμ, ενώ ο Πολ Ντάγκλας έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία.
Βραβεία

Η ταινία έλαβε συνολικά τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας δυο: Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς που στέφθηκε νικητής και στις δυο αυτές κατηγορίες επανέλαβε αυτή τη διάκριση ένα χρόνο αργότερα όταν βραβεύτηκε ξανά για την ταινία Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950). Στην κατηγορία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ηττήθηκε από την ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά (All the King's Men, 1949).

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

Σκηνοθεσίας - Τζόζεφ Μάνκιεβιτς
Διασκευής Σεναρίου - Τζόζεφ Μάνκιεβιτς

Υποψηφιότητα:

Καλύτερης Ταινίας – Σολ Σι Σίγκελ

Παραπομπές

Hutchens, John K. (February 24, 1946). «People Who Read and Write; New House». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 2010-08-23.
«Notes for A Letter to Three Wives (1949)». Turner Classic Movies. Ανακτήθηκε στις 2010-08-23.
«PARAMOUNT NAMES LAKE, LADD TO FILM; Studio Will Co-Star Team in 'Saigon,' Adventure Story-- Fenton to Be Director». The New York Times. October 29, 1946. Ανακτήθηκε στις 2010-08-23.
"A Star For Every Wife" by Frank Morriss, Winnipeg Free Press, November 20, 1946, p. 5
"'Four Wives' Assembled; Douglas Stars With Day" by Edwin Schallert, Los Angeles Times, April 28, 1948. p. 16

Lower, Cheryl Bray. Palmer, R. Barton (2001). Joseph L. Mankiewicz: critical essays with an annotated bibliography and a filmography. McFarland & Company.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ένα γράμμα σε τρεις γυναίκες στην IMDb

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News