Ο Ουίλιαμ Όρμπιτ (William Orbit, γεννημένος William Mark Wainwright, 15 Δεκεμβρίου 1956, Shoreditch, Hackney) είναι ένας Βρετανός μουσικός, συνθέτης και μουσικός παραγωγός, ο οποίος ίσως είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στο δίσκο Ray of Light της Madonna, που κατάφερε να κερδίσει 4 Grammy Awards και έχει πουλήσει παγκοσμίως 16 εκατομμύρια αντίτυπα. Επίσης, ανέλαβε να κάνει παραγωγή σε αρκετά ανέκδοτα τραγούδια της Madonna, τα οποία έχουν ηχογραφηθεί για άλλα albums αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ., Επιπρόσθετα, έχει κάνει παραγωγή στο album 13 από τους Blur, και διασκεύασε αρκετά τραγούδια από τον ίδιο δίσκο. Σχετικά πρόσφατα επέστρεψε στις ορχηστρικές του συνθέσεις. Συνολικά έχει κερδίσει 3 Grammy Awards.
Βιογραφία
Πέρα από το ότι είναι παραγωγός, ο Orbit είναι επίσης συνθέτης και μουσικός ο οποίος έχει ειδικευτεί στα ηλεκτρονικά πλήκτρα και του οποίου μεγάλο τμήμα της δουλειάς του περιλαμβάνει κιθάρα και μπάσο. Έχει ηχογραφήσει αρκετά κατά κύριο λόγο ορχηστρικά σόλο album μέσω της εταιρίας I.R.S. No Speak κάτω από τον τίτλο Strange Cargo. Στη σειρά αυτών των δίσκων συμπεριλαμβάνονται τραγούδια με φωνητικά μεταξύ άλλων από Beth Orton, Laurie Mayer και Joe Frank. Το τραγούδι "Water from a Vine Leaf" υπήρξε εμπορική επιτυχία μέσα από το δίσκο Strange Cargo 3.
Πίσω στη δεκαετία του ’80 και πολύ πριν από τη solo δουλειά του, δημιούργησε το συγκρότημα Torch Song μαζί με τη Laurie Mayer. Την ίδια εποχή, το συγκρότημα δημιούργησε το δικό του studio σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο στο Harrow Road. Μοιράζονταν τα δικαιώματα του χώρου μαζί με μία ομάδα ισπανών αναρχικών και ο χώρος μετονομάστηκε σε El Centro Iberico. Αργότερα προστέθηκε ένα ακόμα μέλος, ο Rico Conning.
Ο Orbit υπήρξε η μουσική δύναμη πίσω από το συγκρότημα Bassomatic στια αρχές της δεκαετίας του ’90. Το hit τους το 1990 ήταν το τραγούδι "Fascinating Rhythm".
Ανέλαβε επίσης παραγωγές και διασκευές τραγουδιών για αρκετούς άλλους καλλιτέχνες,όπως για τη Γαλλίδα pop star Étienne Daho. Μαζί με τον παραγωγό πλέον Rico Conning ανέλαβαν την παραγωγή του δίσκου Pop Satori, του συγκροτήματος One Dove, και του Seal.Ανέλαβε επίσης να διασκευάσει την νο.1 επιτυχία του Prince από την ταινία του Batman με τίτλο "Batdance" το 1989.οι διασκευές του William Orbit κουβαλάν την υπογραφή των ηλεκτρονικών τεχνικών και ήχων με αποτέλεσμα να αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σόλο δουλειά του.
Ο Orbit ανέλαβε, επίσης, την παραγωγή μίας εκτέλεσης του τραγουδιού "Adagio for Strings" από Samuel Barber (η αυθεντική εκτέλεση του οποίου χρησιμοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ως το κεντρικό θέμα του soundtrack της ταινίας Platoon). Το Adagio μπορεί να το βρει κανείς από το album Pieces in a Modern Style, το οποίο υπήρξε μία συλλογή από σύγχρονες διασκευές κλασικών κομματιών. Η διασκευή δια χειρός Orbit, διασκευάστηκε ξανά εκ νέου το 1999 από τον DJ Ferry Corsten κι έγινε μία αρκετά μεγάλη επιτυχία στα club, αγγίζοντας και το top5 των Βρετανικών charts με υψηλότερη θέση το #4.
Επίσης, έχει εργαστεί με γυναικεία συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Εργάστηκε με το γυναικείο συγκρότημα All Saints ("Pure Shores", "Black Coffee") όπως επίσης και με τις Sugababes ("Spiral") και την Pink ("Feel Good Time" από την ταινία Charlie's Angels 2). Ακόμα, ανέλαβε την παραγωγή του EP "Dice" για τον Finley Quaye σε συνεργασία με την Beth Orton.Ο Quaye ήταν εκείνος που έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε σε ορισμένα τραγούδια του Orbit συμπεριλαμβανομένου και του ανέκδοτου κομματιού 'Arioso' στο οποίο φωνητικά κάνει και η Madonna. Μερικές από τις καλύτερες διασκευές του Orbit συμπεριλαμβάνουν τις διασκευές "Electrical Storm" από το συγκρότημα U2 στο album The Best of 1990-2000. Η διασκευή αυτή έχει τίτλο "Electrical Storm (William Orbit Mix)."
Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγών του, Guerilla Records, το 1989.
Ο Orbit έχει δημιουργήσει επίσης αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε μία εκπομπή η οποία βασιζόταν σε στοιχεία του Los Angeles με όνομα Stereo Odyssey. Ένα τραγούδι του Orbit, "Time To Get Wise", χρησιμοποιήθηκε σε μία ταινία το 2004 με τίτλο What the Bleep Do We Know!?, και ο τίτλος του τραγουδιού αντικατοπτρίζει λόγια βγαλμένα από το σενάριο της ταινίας.
Μέσα στο 2006, το album του Orbit, Hello Waveforms κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sanctuary.Επίσης, ανέλαβε και την παραγωγή δύο ακόμα τραγουδιών— "Louise" και "Summertime" — για το album του Robbie Williams, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 με τίτλο Rudebox. Την ίδια περίοδο διασκεύασε και αρκετά κομμάτια από το πιο πρόσφατο δίσκο της Laurie Mayer, Black Lining.
Το φθινόπωρο του 2006,ένα κομμάτι με τίτλο "Purdy," το οποίο ο Orbit το συνέθεσε μαζί με τη Laurie Mayer και το Rico Conning, χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στην τηλεόραση της διαφημιστικής καμπάνιας της φίρμας H&M στην οποία πρωταγωνιστούσε η Madonna και είχε σκηνοθετηθεί από την ίδια και τον Dan Cadan. Μες στο 2007,ο Orbit συνέθεσε το πρώτο του ορχηστρικό σύνολο για μία ολοκληρωμένη ορχήστρα. Η σύνθεσή του αυτή, βγήκε για πρώτη φορά στα φώτα στις 8 Ιουλίου 2007, από τη φιλαρμονική ορχήστρα του BBC στο Bridgewater Hall κατά τη διάρκεια του διεθνούς φεστιβάλ του Manchester.
Το 2009 ο Orbit επιστρέφει με καινούριο album, κάτω από διαφορετική εταιρεία. Το album με τίτλο My Oracle Lives Uptown κυκλοφόρησε στις 4 Μαΐου 2009. Εργάζεται παράλληλα περιστασιακά ως DJ στο μέρος “Circus” στο Soho Revue Bar το οποίο εντοπίζεται στο Κεντρικό Λονδίνο. Ο Orbit διαμένει μόνιμα στο βόρειο Λονδίνο και διατηρεί κατοικία και στο Los Angeles ενώ το γραφείο και το στούντιό του βρίσκεται στο Λονδίνο, στο Hoxton Square.
Αυτήν τη στιγμή ο Orbit ολοκληρώνει τον προσωπικό του δίσκο “Pieces in Modern Style II”, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς κάτω από το λογότυπο της εταιρείας Decca. Παράλληλα, ο William Orbit μόλις ολοκλήρωσε και μία συλλογή με τίτλο “Ministry of Sound: Oddysey”, η οποία θα περιλαμβάνει μία εκ νέου διασκευή της επιτυχίας “Fascinating Rhythm”, από την εποχή που συνεργαζόταν με τους Bassomatic.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 134477375. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2015.
filmportal.de. 01013c7ca14d4779b6ee3cb3d187dadc. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License