.
O σερ Τόμας Λόρενς (Thomas Lawrence) (γεν. Μπρίστολ, 13 Απριλίου 1769, θ. Λονδίνο, 7 Ιανουαρίου 1830) ήταν Άγγλος ζωγράφος, μεταξύ των σημαντικότερων προσωπογράφων της εποχής του, και συλλέκτης έργων τέχνης.
Paintings
Diana Sturt, later Lady Milner
John, Count Capo d'Istria (1776-1831)
Portrait of George IV as Prince Regent
Portrait of John Lord Mountstuart
Margaret, Countess of Blessington
Master Charles William Lambton
Portrait of Mary Countess of Inchiquin
Η ενασχόλησή του με το σχέδιο ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, όταν προς διασκέδαση των πελατών του πατέρα του στο πανδοχείο που διατηρούσε, φιλοτεχνούσε πορτρέτα τους. Ορισμένα γνωστά έργα εκείνης της περιόδου, όπως αυτό που αναπαριστά τον Λόιντ Κένιον, πρώτο βαρόνο του Κένιον, χρονολογούνται το 1779, όταν ο Λόρενς ήταν μόλις δέκα ετών. Μετά τη χρεωκοπία τους, το 1779, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην Οξφόρδη και αργότερα στο Γουέιμαουθ, επιχειρώντας να εκμεταλευτούν το ταλέντο του γιου τους, χωρίς ωστόσο να φροντίσουν για την εκπαίδευσή τους. Το 1780 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μπαθ, όπου ο Λόρενς ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά. Στην ίδια περίοδο ανάγονται τα πρώτα έργα του με παστέλ. Ο τοπιογράφος Τόμας Μπάρκερ και ο πάτρονάς του Τσαρλς Σπάκμαν καθοδήγησαν τον Λόρενς στην τεχνική της ελαιογραφίας. Το 1787 σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και περίπου την ίδια εποχή ήρθε σε επαφή με τον σπουδαίο προσωπογράφο σερ Τζόσουα Ρέινολντς, ο οποίος τον ενθάρυνε αναγνωρίζοντας το ταλέντο του. Εξαιρετικά προικισμένος, ο Λόρενς εδραίωσε γρήγορα τη φήμη του και σε ηλικία είκοσι ετών ανέλαβε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της βασίλισσας Σάρλοτ, συζύγου του Γεωργίου Γ'. Το 1791 εκλέχτηκε συνεργάτης της Βασιλικής Ακαδημίας και έγινε ακαδημαϊκός το 1794.
Μετά το θάνατο του Ρέινολντς, ο Λόρενς ήταν ο σημαντικότερος προσωπογράφος της Αγγλίας. Το έργο του διακρίνεται για το ζωηρό και δραματικό ύφος του. Συνήθως ζωγράφιζε κατευθείαν στον καμβά, χωρίς χρήση προπαρασκευαστικών σχεδίων. Ο Λόρενς υπήρξε επίσης σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, ειδικότερα πινάκων μεγάλων ζωγράφων της ύστερης αναγέννησης. Για την ανάπτυξη της συλλογής του ευνοήθηκε από τις πολιτικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν τη γαλλική επανάσταση και τους Ναπολεόντειους πολέμους με τη διάλυση αξιόλογων ευρωπαϊκών συλλογών.
Πηγές
* "Sir Thomas Lawrence." Encyclopædia Britannica. 2009. Encyclopædia Britannica Online. 24 Nov. 2009 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/332944/Sir-Thomas-Lawrence>.
* "Lawrence, Sir Thomas". Grove Art Online. Oxford Art Online. 2009
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License