ART

.

Ο Έντουαρντ Τζέιμς Χιούζ (Edward James Hughes), γνωστός ως Τεντ Χιούζ (Ted Hughes) (17 Αυγούστου 1930 – 28 Οκτωβρίου 1998) ήταν Άγγλος ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Θεωρείται από κάποιους ως ένας από τους καλύτερους ποιητές της γενιάς του. Ο Χιούζ ήταν Εθνικός Ποιητής της Αγγλίας από το 1984 μέχρι το θάνατό του. Γνωστός ήταν επίσης και ο γάμος του από το 1956 μέχρι το 1963 με την Αμερικανίδα ποιήτρια Σύλβια Πλαθ, και πολλοί φεμινιστές πιστεύουν πως βοήθησε στην πρόκληση της αυτοκτονίας της Πλαθ (και επίσης της αυτοκτονίας της ερωμένης του Άσσια Γουέβιλλ). Εξερεύνησε την πολύπλοκη σχέση του με την Πλαθ στο τελευταίο βιβλίο ποιημάτων του, Γράμματα Γεννεθλίων (Birthday Letters) (1998).

Πρώτα χρόνια

Ο Χιουζ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1930 στο Mytholmroyd του West Yorkshire και μεγάλωσε ανάμεσα στις φάρμες της περιοχής. Σύμφωνα με τον Χιουζ, “Τα πρώτα έξι μου χρόνια διαμόρφωσαν τα πάντα” [1]. Όταν ο Χιουζ ήταν επτά η οικογένειά του μετακόμισε στο Mexboro του Yorkshire, όπου διηύθυναν ένα μαγαζί εφημερίδων και καπνού.

Προσωπική ζωή

Ο Χιούζ σπούδασε Αγγλικά, ανθρωπολογία και αρχαιολογία στο Κολέγιο Πεμπρόουκ στο Κέιμπριτζ, όπου γνώρισε ην ποιήτρια Σύλβια Πλαθ. Παντρεύτηκαν στις 16 Ιουνίου 1956 και χώρισαν το φθινόπωρο του 1962. Ο ρόλος του Χιουζ στην αυτοκτονία της Πλαθ το 1963 έχει για πολύ καιρό γίνει αντικείμενο συλλογισμών φεμινιστών κριτικών. Ως χήρος της Πλαθ, ο Χιουζ έγινε εκτελεστής της διαθήκης της και διαχειριστής της προσωπικής και λογοτεχνικής περιουσίας της Πλαθ. Επέβλεψε την έκδοση των χειρογράφων της, συμπεριλαμβανομένου του Άριελ (Ariel) (1966). Επίσης κατέστρεψε τον τελευταίο τόμο του ημερολογίου της Πλαθ, στον οποίο καταγράφονταν τα τελευταία τρία χρόνια που πέρασαν μαζί.

Έξι χρόνια μετά το θάνατο της Πλαθ, στις 25 Μαρτίου 1969, η Άσσια Γουέβιλλ (ερωμένη του Χιούζ) αυτοκτόνησε και σκότωσε και την κόρη τους, Αλεξάντρα Τατιάνα Ελοίζ Γουέβιλλ, με το χαϊδευτικό Shura, που είχε γεννηθεί στις 3 Μαρτίου 1965.

Τον Αύγουστο του 1970 ο Χιούζ παντρεύτηκε την Κάρολ Όρτσαρντ, μια νοσοκόμα. Παρέμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του στις 28 Οκτωβρίου 1998. Ο Χιούζ πέθανε μετά από μια 18-μηνη πάλη με καρκίνο του ήπατος.

Γραπτά

Το πρώιμο ποιητικό έργο του Χιούζ έχει τις ρίζες του στη φύση και, συγκεκριμένα, στην αθώα αγριότητα των ζώων. (Η φράση του Τέννυσον ‘φύση, κόκκινη στα δόντια και τα νύχια’ (‘nature, red in tooth and claw’) θα μπορούσε να είχε γραφεί για τον Χιούζ). Το ύστερο έργο του βασίζεται βαθιά στο μύθο και τη βαρδική παράδοση.

Η πρώτη συλλογή του Χιούζ, Hawk in thw Rain (1957) προσέλκυσε αξιοσημείωτη κριτική επιδοκιμασία. Το 1959 κέρδισε το βραβείο Galbraith που του απέφερε 5000 δολάρια. Η πιο σημαντική δουλειά του είναι ίσως το Crow (1970).

Το Tales from Ovid (1997) περιέχει μια συλλογή από ελεύθερου στίχου μεταφράσεις από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Στο Birthday Letters, ο Χιούζ έσπασε τη σιωπή του για την Πλαθ, διηγούμενος όψεις της ζωής που πέρασαν μαζί και της συμπεριφοράς του εκείνη την περίοδο. Το έργο τέχνης στο εξώφυλο είχε γίνει από την κόρη τους Φρίντα.

Πέρα από την ποίηση, ο Χιούζ έγραψε λιμπρέτα για όπερα και παιδικά βιβλία.

Ο Χιούζ ορίστηκε Εθνικός Ποιητής της Αγγλίας (επίσημος ποιητής της Βρετανικής βασίλισσας) το 1984 μετά το θάνατο του Τζον Μπέτγιεμαν (αν και αργότερα υπαινίχτηκε πως ο Χιούζ ήταν δεύτερη επιλογή για τη θέση αφού ο Φίλιπ Λάρκιν, ο προτιμώμενος υποψήφιος, αρνήθηκε, νιώθωντας πως τα ποιητικά χαρίσματά του είχαν εξαντληθεί). Ο Χιούζ υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το θάνατό του το 1998.

Τα τελικά Συλλογικά Ποιήματά (Faber & Faber) του, 1333 σελίδων, εμφανίστηκαν το 2003.

Βιβλιογραφία

Ποίηση

* (1957) The Hawk in the Rain

* (1960) Lupercal

* (1967) Wodwo

* (1968) The Iron Man

* (1970) Crow

* (1977) Gaudete

* (1979) Moortown Diary

* (1979) Remains of Elmet (με φωτογραφίες από την Φέι Γκόντγουιν (Fay Godwin))

* (1986) Flowers and Insects

* (1989) Wolfwatching

* (1992) Rain-charm for the Duchy

* (1994) New Selected Poems 1957-1994

* (1997) Tales from Ovid

* (1998) Birthday Letters

Ανθολογίες επιμελημένες από τον Χιούζ

* Επιλεγμένα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον
* Επιλεγμένη Ποίηση του Σαίξπηρ
* Επιλογή από την Ποίηση του Κόλριτζ
* Οιδίπους του Σενέκα
* Spring Awakening του Wedekind (μετάφραση)
* Φαίδρα του Ρακίνα (μετάφραση)
* The Rattle Bag (επιμελημένο με τον Σέιμους Χίνι)
* The School Bag (επιμελημένο με τον Σέιμους Χίνι)
* By Heart: 101 Poems to Remember

Πεζά

* A Dancer to God

* Shakespeare and the Goddess of Complete Being

* Winter Pollen: Occasional Prose

* Difficulties of a Bridegroom

* Poetry in the Making

Παιδικά βιβλία

* How the Whale Became
* Meet my Folks!
* The Earth Owl and Other Moon-people
* Nessie the Mannerless Monster
* The Coming of the Kings
* The Iron Man
* Moon Whales
* Season Songs
* Under the North Star
* Ffangs the Vampire Bat and the Kiss of Truth
* Tales of the Early World
* The Iron Woman
* The Dreamfighter and Other Creation Tales
* Collected Animal Poems: Vols. 1-4
* Shaggy and Spotty

--------------

Σύλβια (ταινία)

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License