Ο Ντέιβιντ Μπρούστερ (11 Δεκεμβρίου 1781 – 10 Φεβρουαρίου 1868) ήταν Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός διαχειριστής.
Στην επιστήμη τον θυμούνται κυρίως για την πειραματική του εργασία στη φυσική οπτική, που ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη της πόλωσης του φωτός και συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης της γωνίας του Μπρούστερ. Μελέτησε τη διπλή διάθλαση των κρυστάλλων υπό συμπίεση και ανακάλυψε τη φωτοελαστικότητα[2], δημιουργώντας έτσι το πεδίο της οπτικής ορυκτολογίας.[3] Για αυτό το έργο, ο William Whewell τον ονόμασε «πατέρα της σύγχρονης πειραματικής οπτικής» και «ο Johannes Kepler της οπτικής».[4]
Πρωτοπόρος στη φωτογραφία, ο Μπρούστερ εφηύρε ένα βελτιωμένο στερεοσκόπιο,[5] το οποίο ονόμασε «φακοειδή στερεοσκόπιο» και το οποίο έγινε η πρώτη φορητή συσκευή τρισδιάστατης προβολής.[6] Εφηύρε επίσης τη στερεοσκοπική κάμερα,[7][8] δύο τύπους πολωσίμετρων,[9] τον πολυζωνικό φακό, το φωτιστικό φάρων[10] και το καλειδοσκόπιο.
Ο Μπρούστερ ήταν πιστός Πρεσβυτεριανός και παρέλασε χέρι-χέρι με τον αδελφό του κατά τη διάρκεια των γεγονότων της αναταραχής του 1843, που οδήγησαν στον σχηματισμό της Ελεύθερης Εκκλησίας της Σκωτίας.[11] Ως ιστορικός της επιστήμης, ο Μπρούστερ εστίασε στη ζωή και το έργο του ήρωά του, Ισαάκ Νεύτωνα. Ο Μπρούστερ δημοσίευσε μια λεπτομερή βιογραφία του Νεύτωνα το 1831 και αργότερα έγινε ο πρώτος επιστημονικός ιστορικός που εξέτασε πολλές από τις εργασίες στο κτήμα του Νεύτωνα. Ο Μπρούστερ έγραψε επίσης πολυάριθμα έργα λαϊκής επιστήμης[12] και ήταν ένας από τους ιδρυτές της Βρετανικής Εταιρείας Επιστημών[13][14] της οποίας εξελέγη Πρόεδρος το 1849. Έγινε το δημόσιο πρόσωπο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σκωτία. υπηρέτησε ως Διευθυντής του Πανεπιστημίου του St Andrews (1837-1859) και αργότερα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (1859-1868). Ο Μπρούστερ επιμελήθηκε επίσης την Εγκυκλοπαίδεια του Εδιμβούργου 18 τόμων.
Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License