ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Γουίλιαμ Χένρι Πρατ (William Henry Pratt, 23 Νοεμβρίου 1887 - 2 Φεβρουαρίου 1969), γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Μπόρις Καρλόφ (Boris Karloff), ήταν Άγγλος ηθοποιός που ήταν πρωτίστως γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες τρόμου. Υποδύθηκε το τέρας του Φρανκενστάιν στις ταινίες Φρανκενστάιν (Frankenstein, 1931), Η Μνηστή του Φρανκενστάιν (Bride of Frankenstein, 1935) και Ο Γιος του Φρανκενστάιν (Son of Frankenstein, 1939), που είχαν ως αποτέλεσμα την τεράστια δημοτικότητά του. Εμφανίστηκε επίσης ως Ιμχοτέπ στην ταινία Η Μούμια (The Mummy, 1932).

Borris Karloff still

Για τη συμβολή του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Μπόρις Καρλόφ βραβεύτηκε με δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.
Η ζωή του

Ο Μπόρις Καρλόφ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1887 στο Λονδίνο, το πραγματικό του όνομα ήταν Γουίλιαμ Χένρι Πρατ και ήταν το νεότερο από 9 παιδιά ενός διπλωμάτη. Το 1909 μετανάστευσε στον Καναδά και τον επόμενο χρόνο έγινε μέλος περιοδεύοντος θιάσου[3]. Άλλαξε το όνομά του σε Μπόρις Καρλόφ για επαγγελματικούς λόγους και για να προστατέψει την οικογένειά του από τυχόν διασυρμό. Το 1931 ανέλαβε τον ρόλο του τέρατος του Φρανκενστάιν, με τον οποίο έγραψε ιστορία[4]. Ο Καρλόφ πέρασε στην κινηματογραφική αθανασία χάρη στον ρόλο του νεκρού πλασματος που απέκτησε μαρτυρική ζωή, εξαιτίας της ύβρης των δυνάμεων της ανθρώπινης προόδου[5]. Αν και ηθοποιός μικρών ρόλων ως τότε, παρέδωσε με άνεση και φυσικότητα μια εξαιρετική ανθρώπινη ερμηνεία στο ρόλο του τέρατος και μέσα σε λίγους μήνες η εικόνα του γκρέμιζε τα σινεμά όλου του κόσμου, παρά τις απαγορεύσεις που υπήρξαν σε μερικές χώρες[6]

Εξαιτίας του πρωταγωνιστικού του ρόλου ο Μπόρις Καρλόφ τυποποιήθηκε στο είδος[7]. Έγινε το πιο γνωστό «τέρας» του κινηματογράφου[8] και το όνομά του έγινε συνώνυμο με ταινίες φρίκης[9].

Το 1932 ο Καρλόφ έπαιξε στην ταινία Η Μούμια (The Mummy). Αν και ταινίες με μούμιες είχαν αρχίσει να γυρίζονται από το 1899, με εννιά βουβές ταινίες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκείνη την περίοδο, η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, και το ενδιαφέρον του κόσμου γύρω από αυτή, οδήγησε στην πρώτη ομιλούσα, κλασική πλέον, ταινία Η Μούμια του Γερμανού σκηνοθέτη Καρλ Φρόιντ, με τον Μπόρις Καρλόφ στον ρόλο της μούμιας του Ιμχοτέπ, η οποία εντάχθηκε στο «Dark Universe» της Universal, του σύμπαντος των κινηματογραφικών τεράτων της το οποίο άρχιζε να χτίζει από το 1923[10].

Το 1934, ο Μπόρις Καρλόφ έπαιξε στην ταινία Ο Μαύρος Γάτος (The Black Cat). Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο ρόλο του τέρατος του Φρανκενστάιν στην ταινία Η Μνηστή του Φρανκενστάιν (Bride of Frankenstein, 1935) και για μια τελευταία φορά, με μικρότερη συμμετοχή, στην ταινία Ο Γιος Του Φρανκενστάιν (Son of Frankenstein, 1939). Όντας γνήσιος Άγγλος ο Καρλόφ, στα διαλείμματα των γυρισμάτων των τριών ταινιών Φρανκενστάιν έπινε συχνά τσάι.

Ο Μπόρις Καρλόφ υποδύθηκε επίσης Κινέζους εγκληματίες και τον τρελό επιστήμονα στην ταινία Ο Άνθρωπος Που Άλλαξε Το Μυαλό Του (The Man Who Changed His Mind, 1936)[11]. Επιπλέον, έπαιξε στις ταινίες Ποιός Είσαι, Ποιός; (The Man With Nine Lives, 1940), Τα Τρία Πρόσωπα Του Σατανά (I Tre Volti Della Paura, 1963)[12], Die, Monster, Die! (1965)[13], Ο 13ος Στόχος (Targets, 1968)[14], Το Σπίτι Του Τρόμου (Curse of the Crimson Altar, 1968)[15] κ.ά.

Πέθανε στο Σάσσεξ στις 2 Φεβρουαρίου του 1969[16]. Όταν πέθανε, οι νεκρολογίες τού απέδωσαν τον τίτλο του βασιλιά των ταινιών τρόμου του Χόλυγουντ. Υπήρξε ένας από τους γνωστότερους ηθοποιούς, αλλά ποτέ δεν έγινε μεγάλος σταρ. Η καταπληκτική μεταμόρφωσή του στον Φρανκενστάιν, τον ταύτισε σχεδόν με τον ρόλο και, αν και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, εξακολουθεί να παραμένει στη συνείδηση των θεατών ως το ιδανικό εφιαλτικό, αλλά και ευαίσθητο, τέρας[17].

Το 2015, προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία Boris In The Forest, μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή έναν τύπο από την Καλιφόρνια που αναζητά τον αγαπημένο του ήρωα ταινιών τρόμου, τον Μπόρις Καρλόφ.
Παραπομπές

LIBRIS. 2 Οκτωβρίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/20dghqpl5bm6dq9. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2018.
The Monster's Daughter SF Gate
Καρλόφ, Μπόρις Υγεία Online
Αν οι κάμερες μπορούσαν να μιλήσουν Καθημερινή
Monster Movies Avopolis
Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Lifo
Φρανκενστάιν (1931) Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ο πρωταγωνιστής του Φρανκεστάιν δεν προσκλήθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας που πρωταγωνιστούσε! Πώς ήταν το κανονικό του πρόσωπο Μηχανή του Χρόνου
Ο έβδομος Μπόρις Protagon
«Mummy Dearest»: Oι μούμιες στον κινηματογράφο Flix
Η άγνωστη ιστορία του… Φρανκεστάιν Enikos
Τα Τρία Πρόσωπα Του Σατανά Clickatlife
Die, Monster, Die! Public
Ο 13ος Στόχος Videoinn
Μπόρις Κάρλοφ Αθηνόραμα
Καρλόφ, Μπόρις Academic
Ιστορικό Λεύκωμα 1969, σελ. 152, Καθημερινή (1998)

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Βρετανοί

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News