Ο Άρθουρ Κέιλεϊ ( Arthur Cayley) FRS (/ ˈkeɪli /; 16 Αυγούστου 1821 - 26 Ιανουαρίου 1895) ήταν ένας παραγωγικός Βρετανός μαθηματικός που εργάστηκε κυρίως στην άλγεβρα. Βοήθησε στην δημιουργία της σύγχρονης βρετανικής σχολής καθαρών μαθηματικών.
Ως παιδί, ο Κέιλεϊ απόλαυσε την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων για διασκέδαση. Μπήκε στο Trinity College, Cambridge, όπου διακρίθηκε στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα ιταλικά, καθώς και στα μαθηματικά. Εργάστηκε ως δικηγόρος για 14 χρόνια.
Υποστήριξε το θεώρημα του Κέιλεϊ – Χάμιλτον – ότι κάθε τετραγωνικός πίνακας είναι ρίζα του δικού του χαρακτηριστικού πολυωνύμου, και το επαλήθευσε για πίνακες των τάξεων 2 και 3. [1] Ήταν ο πρώτος που καθόρισε την έννοια μιας ομάδας με τον σύγχρονο τρόπο - ως σύνολο με δυαδική λειτουργία που ικανοποιεί ορισμένους νόμους. [2] Στο παρελθόν, όταν οι μαθηματικοί μίλησαν για "ομάδες", είχαν εννοηθεί ομάδες παραλλαγής. Οι πίνακες Κέιλεϊ και τα γραφήματα Κέιλεϊ καθώς και το θεώρημα του Κέιλεϊ ονομάζονται προς τιμήν του Κέιλεϊ .
Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License