ART

.

Η Απηνεμία είναι επίσημος ναυτικός όρος, η χρήση του οποίου συνηθίζεται στις εγγραφές των ημερολογίων γεφύρας των πολεμικών πλοίων. Με τον όρο αυτό δηλώνεται η θέση του πλοίου σε υπήνεμη ακτή, όπου ο υφιστάμενος άνεμος και τα απότοκα αυτού φαινόμενα είναι λιγότερο αισθητά. Πρόκειται για την κοινώς λεγόμενη απανεμιά ή απάγγιασμα.

Σημειώνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες αντί αυτού του όρου χρησιμοποιούσαν τούς όρους «σκέπασμα» ή «ασφάλισμα».

Γενικά το ρήμα απηνεμώ σημαίνει φέρω το πλοίο σε υπήνεμη ακτή, π.χ. σε προστατευμένο όρμο, λιμένα κ.λπ. Επίσης για τα μικρότερα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε ναυτική μοίρα και υφίσταται μεγάλος κυματισμός το αυτό ρήμα σημαίνει ο πλους αυτών παράλληλα με την υπήνεμη πλευρά μεγαλυτέρων πλοίων προκειμένου έτσι ν΄ αποφύγουν τους μεγάλους κλυδωνισμούς.
Στην παθητική φωνή απαντάται κυρίως στα ιστιοφόρα (στο γ΄ πρόσωπο ενικού ή πληθυντικού) που αφορά τα ιστία (πανιά), π.χ. στην ουριοδρομία το ακάτιο «απηνεμούται» (=παύει να φουσκώνει).

Οι κοινοί όροι απανεμιά ή απάγγιασμα χρησιμοποιούνται και στη ξηρά και για άλλα καιρικά φαινόμενα εκτός του ανέμου, π.χ. σε βροχόπτωση, κ.λπ. ή και σε προσδιορισμό τόπων. Χαρακτηριστικό είναι το ναξιώτικο κοτσάκι:

"Μέσ΄ την απανεμιά του Ζα (=Ζας - Ζευς, βουνό της Νάξου)
ξεκουδουνώσανε τα ζα" (=αιγοπρόβατα,- αφαίρεσαν τα κουδούνια για να τα πωλήσουν)

Ναυτιλία

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License