.
Σπιντρονική ή σπιντρονική τεχνολογία (αναφέρεται σπανιότερα και «στροφηλεκτρονική»[1]) είναι μια ηλεκτρονική τεχνολογία με την οποία αξιοποιείται η ιδιοστροφορμή (spin) των ηλεκτρονίων και η μαγνητική ροπή τους και όχι μόνο το φορτίο τους. Σημαντικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας αυτής είναι το γεγονός ότι η ιδιοστροφορμή μπορεί να διατηρείται χωρίς την παροχή ρεύματος κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα / συσκευές. Η διαφοροποίηση της τεχνολογίας αυτής από την παλαιότερη μαγνητοηλεκτρονική, είναι ότι η μεταβολή του σπιν γίνεται και με ηλεκτρική μέθοδο και όχι μόνο με μαγνητική.
Ο όρος προέρχεται από την σύντμηση των όρων spin και electronics (τεχνολογία ιδιοστροφορμής). Σημαντική εργασία για την τεχνολογία αυτή έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Αλμάντεν της IBM[2]. Το 2011 ανακοινώθηκε από Ιάπωνες ερευνητές ότι στα επόμενα χρόνια η τεχνολογία αυτή θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε εμπορικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης[3]. Εφαρμογές που χαρακτηρίζονται spintronics είναι σε κεφαλές ανάγνωσης μαγνητικών σκληρών δίσκων. Το 2014, ο καθηγητής Στούαρτ Πάρκιν (Stuart Parkin), έλαβε το Βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας (Millennium Technology Prize) για τη πρωτοποριακή συνεισφορά του στο «πεδίο των σπιντρόνικς, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πεδίο της νανοτεχνολογίας»[4].
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Introduction to Spintronics and Spin Quantum Computation, University of Maryland, Physics
Αναφορές
«Υφάδι των Θεών» από... γραφίτη, Το ΒΗΜΑ, 04/03/2007]
Σπιντρονικά κυκλώματα: Το μαγνητικό προφίλ του ηλεκτρονίου, θεμέλιο νέου τύπου υπολογιστών, 17/2/2002
«Σπιντρονική» για λιγότερη ενέργεια, 146/62011
Hard disk pioneer Stuart Parkin wins Millennium Prize, BBC News, 9/4/2014
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License