.
Ένα ρομπότ ανοιχτού κώδικα είναι ένα ρομπότ του οποίου ο τεχνικός σχέδιασμός, τα σχηματικά διαγράμματα, και ο πηγαίος κώδικας δημοσιεύονται υπό ένα μοντέλο λογισμικού ανοιχτού κώδικα.
Εφαρμογές
Ρομπότ φορητής τηλεπαρουσίας
Sparky Jr.,[1] ερευνητικό έργο φορητής τηλεπαρουσίας, γύρω στο 1994.
Πλήρη ρομποτικά προγράμματα
Willow Garage Προσωπικό Βοηθητικό Ρομπότ.[2]
Open Automaton Project.
Leaf Project.
RobotCub.
OpenRAVE.
The Humanoid Project.
e-puck mobile robot, κινητό ρομπότ, ανοιχτού υλικού, για χρήση στην εκπαίδευση.
Open-source Micro-robotic Project, ένα έργο για ομαδικά ρομπότ ανοιχτού κώδικα.
Qwerkbot, απλό ρομπότ ανοιχτού κώδικα από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλλον.
Roboware E3.[3]
Λογισμικό ανοιχτού κώδικα για ρομπότ
Robot Operating System (ROS), λειτουργικό σύστημα για το ρομπότ Willow Garage.[2]
Player Project, βιβλιοθήκες για ρομπότ.
Orocos, βιβλιοθήκες πλαίσιο προγραμματισμού σε C++ για έλεγχο ρομπότ.
Orca, ρομποβιβλιοθήκες.
MOOS, ρομποβιβλιοθήκες.
RoboComp, βιβλιοθήκες για ρομπότ.
RUBICS.
Carmen Toolkit (CARMEN), εξομοιωτής ρομπότ.
TeamBots, εξομοιωτής ρομπότ.
Open Dynamics Engine, μηχανή φυσικής για μοντελοποίηση αρτικουλατισμένων δυναμικών πηχτού σώματος.
Simbad, εξομοιωτής.
Gazebo, εξομοιωτής πολλαπλών ρομπότ.
Ρομποτικό Λειτουργικό Σύστημα Dave.
Ελεγκτής Τηλεπαρουσίας Sparky.
Λογισμικό για το Spykee.
OpenJAUS (βιβλιοθήκη για ρομπότ και συστήματα δίχως ανθρώπινο οδηγό).
Υλικό ανοιχτού κώδικα
Make Controller Kit.
Μητρικές πλακέτες με μικροεπεξεργαστή Arduino.
The Rossum project, ρομποβιβλιοθήκες και εργαλεία, μερικά των οποίων είναι ανοιχτού κώδικα (χαρτογραφητές, εξομοιωτές ρομπότ, σχεδιαστές κωδικοποίησης, κ.ά.).
Προτερήματα
Το κόστος ενός ρομπότ ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, παραδείγματα είναι τα ρομπότ του Hanson (300$) και του προγράμματος Aiko (25000$). Επίσης, έχουν λογισμικό ή υλικό που μπορεί να αλλάζει σχετικά εύκολα και ταυτόχρονα είναι συμβατό με πολλά άλλα ρομπότ.
Δημοσιότητα
Το πρώτο σημάδι για την αυξανόμενη δημοσιότητα των ρομπότ που μπορούν να κατασκευαστούν με ανοιχτό κώδικα εμφανίστηκε στην κοινότητα "κάντο μόνος σου". Άρχισε με μικρές ομάδες που έπαιζαν ανταγωνιστικά με ασύρματα οχήματα (π.χ. το RobotWars), και τελικά αναπτύχθηκε σε χτίσιμο ρομπότ με αυτόνομη τηλεπαρουσία όπως π.χ. το Sparky[1] και μετά τα πραγματικά ολοκληρωμένα ρομπότ (που μπορούν να πάρουν αποφάσεις μόνα τους) όπως π.χ. το Ανοιχτό Αυτόματο Πρόγραμμα (Open Automaton Project) και το Πρόγραμμα Φύλλο (Leaf Project). Ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις σήμερα φτιάχνουν πακέτα για απλά ρομπότ που κατασκευάζονται στο σπίτι. Ένα παράδειγμα είναι η DeAgostini.[4]
Χρήσεις
Σήμερα τα ρομπότ ανοιχτού κώδικα δεν είναι τόσο αναπτυγμένα ώστε να κάνουν ό,τι κάνει και ένας άνθρωπος, ούτε και πολύ δύσκολες εργασίες που όμως κάποια μέρα μόνο ένα ρομπότ θα μπορούσε να κάνει, όπως:
Εργασία με μέταλλα (μεταλλικά φύλλα ακριβείας και κάμψης σωλήνων, ή κοπής φύλλων και σωλήνων, π.χ. μέσω "πολυμηχανημάτων", ή και άλλα ενσωματωμένα εργαλεία όπως κράμπες, πένσες, κ.λπ.).
Πολυγλωσσικές μεταφράσεις (περιλαμβάνοντας τις κύριες γλώσσες όπως η Μανδαρινική, η Αραβική, η Ισπανική, η Πορτογαλική, κ.λπ.).
Μέτρηση των θερμίδων των τροφίμων που ο ιδιοκτήτης του ρομπότ τρώει και παρεμπόδιση του από την επιπλέον κατανάλωση τροφής εκείνη την μέρα που φτάνει στα 2000kcal.
Κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (PCB-boards).
Μετακινήσεις. Αυτό είναι π.χ. ο όρος ιππασία στο πίσω μέρος, παρόμοιος με ιππασία πάνω σε άλογο (το τελευταίο επιτρέπει στο ρομπότ να επιστρέψει στην φυσιολογική εμφάνισή του, όπως και ένα φυσιολογικό ατόμο, μετά την αποβίβασή του).
Προσωπική προστασία (ρομπότ, που είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, είναι σε θέση να αντέξουν αρκετά χτυπήματα και μπορούν να μάθουν αυτοάμυνα για την εξουδετέρωση των επιτιθεμένων ή την χρήση λιγότερο θανατηφόρων όπλων στην άμυνά τους).[5]
Αναχαίτηση βομβών και δημιουργία εκρηκτικών μιγμάτων για αφοπλισμό βομβών (π.χ. για τους τομείς ιδιοκτησίας της γεωργίας, όπως για παράδειγμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Καμπότζη, οι χώρες νότια και βόρεια της Σαχάρας, όπως η Αγκόλα, η Δυτική Σαχάρα, η Λιβύη, ...), ή την καταστροφή εμποδίων, ή την προετοιμασία εργοταξίων.
Διευκολύνσεις στην επικοινωνία (μέσω ενός μικροϋπολογιστή, π.χ. Linutop, EeeBox, gPC, και ολοκληρωμένη δορυφορική διασύνδεση uplink, ή μεγάλης εμβέλειας Wi-Fi, ή κεραία WiMax. Το είδος της επικοινωνίας μπορεί να περιλαμβάνει: ενεργή αναζήτηση στις ιστοσελίδες (περιήγηση), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επικοινωνία με τους άλλους μέσω κειμένων ή βασισμένη στον ήχο, π.χ. οι VoIP κλήσεις. Σε κάθε περίπτωση για απομακρυσμένους χρήστες μέσω του διαδικτύου ως τοπική VoIP-επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας σε σχετικά κοντινή απόσταση), ...
Μερικοί ερασιτέχνες ωστόσο ήδη κάνουν τα ρομπότ τους να κάνουν χρήσιμες εργασίες όπως το Roomba που λειτουργεί ως χειριστής ηλεκτρικής σκούπας, το Scooba που καθαρίζει το πάτωμα και άλλα ρομπότ που αυτοματοποιούν το κούρεμα του γρασιδιού.[6][7]
Παραπομπές
Sparky Jr.
Willow Garage RPA.
Roboware E3.
DeAgostini.
Tmsuk security robots.
DIY commercial vacuum robot.
DIY Roomba preposition on Arduino motherboard.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Open Source Robot toolkit
DIY Linux robots
Carnegie Mellon DIY Robots
DIY Mobile Telepresence
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Open-source robotics της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License