.
Η Αστροναυτική είναι κλάδος της αεροδιαστημικής μηχανικής που ασχολείται με την κατασκευή μηχανών σχεδιασμένων να μπορούν να βγούν από την ατμόσφαιρα της Γης και να δουλέψουν πέρα από αυτό. Δηλαδή είναι η επιστήμη των διαστημικών πτήσεων.
Επισκόπηση
Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς κατευθήνεται στο διάστημα.
Ετυμολογικά ο όρος αστροναυτική σημαίνει ναυσιπλοΐα μεταξύ των άστρων. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τα ταξίδια αυτά ονομάζονται διαστημόπλοια. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τον ευρύτερο όρο επιστήμη του Διαστήματος για την αστροναυτική. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον όρο κοσμοναυτική (και κοσμοναύτης, αντίστοιχα, για τον αστροναύτη).
Η αστροναυτική ασχολείται με επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, με τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά, αποστολή ειδικών μηχανημάτων σε μακρινούς πλανήτες για την αποκτήση πληροφοριών σχετικά με αυτούς, γενικά με την κατάκτηση του διαστήματος. Επίσης ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον σχεδιασμό των διαστημικών πτήσεων όπως είναι η μεγάλη εκπομπή ραδιενέργειας στους αστροναύτες χωρίς την προστασία της ατμόσφαιρας, τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν σε χαμηλή γήινη τροχιά. Τα διαστημόπλοια που δέχονται τεράστιες δυνάμεις κατά την εκτόξευση ενώ οι δορυφόροι βιώνουν απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Ιστορία
Η πρώιμη ιστορία της αστροναυτική είναι θεωρητική: τα θεμελιώδη μαθηματικά των διαστημικών ταξιδιών καθιερώθηκαν από τον Ισαάκ Νεύτωνα τον 17ο αιώνα. Άλλοι μαθηματικοί επίσης συνεισέφεραν σημαντικά όπως οι Λέοναρντ Όιλερ και Λαγκράνζ τον 18ο και 19 αιώνα. Παρ 'όλα αυτά η αστροναυτική δεν καταστάθηκε πρακτική μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα. Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα της διαστημικής πτήσης έμπνευσε τη λογοτεχνική φαντασία των συγγραφέων όπως ο Ιούλιος Βερν και Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι ανακάλυψε τη εξίσωση πυραύλων. Η εξίσωση αυτή δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί η τελική ταχύτητα του πυραύλου από τη μάζα του διαστημικού οχήματος (m1),τη συνδυασμένη μάζα του καυσίμου και του διαστημικού οχήματος (m0) και τη ταχύτητα εξάτμισης των προωθητικών (ve).
\( \Delta v\ = v_e \ln \frac {m_0} {m_1} \)
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γκόνταρντ έφτιαχνε πυράυλους υγρών καυσίμων, που σε μερικές δεκαετίες θα αποτελούσε κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη πυραύλων όπως το V-2 και το Κρόνος V.
Διαστημικές Υπηρεσίες
Κυρίως άρθρο: Διαστημικές Υπηρεσίες
Υπάρχουν διαστημικές υπηρεσίες σε διάφορες χωρές που ασχολούνται με την αστροναυτική και γενικότερα τις διαστημικές πτήσης όπως είναι η NASA των ΗΠΑ. Και άλλες:
Γραφείο για τις Υποθέσεις του Εξώτερου Διαστήματος (United Nations - Office for Outer Space Affairs-OOSA) (O.H.E.)
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA) (Ευρώπη)
Διαστημική Υπηρεσία της Αργεντινής (Argentinian Space Agency) (Αργεντινή)
Διαστημική Υπηρεσία της Βραζιλίας (Brazilian Space Agency) (Βραζιλία)
Διαστημική Υπηρεσία του Καναδά (Canadian Space Agency) (Καναδάς)
Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (China National Space Administration - CNSA) (Κίνα)
Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Federal Space Agency of Russian Federation) (Ρωσία)
Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (Indian Space Research Organisation-FSA) (Ινδία)
Διαστημική Υπηρεσία του Ιράν (Iranian Space Agency) (Ιράν)
Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας (Japan Aerospace Exploration Agency - JAXA) (Ιαπωνία)
Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Ουκρανίας (National Space Agency of Ukraine) (Ουκρανία)
Επιτροπή Ερευνών Διαστήματος και Ανώτερης Ατμόσφαιρας (Space and Upper Atmosphere Research Commission) (Πακιστάν)
Δείτε Επίσης
Κονσταντίν Τσιολκόφσκι
Βέρνερ φον Μπράουν
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημη ιστοσελίδα της NASA
Επίσημη ιστοσελίδα της Roscosmos
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License