Η Κιλόσα (Kilossa)[2] ή Κιλόζα (Kilosa)[3]) είναι μια πόλη στην Περιφέρεια Μορογκόρο της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική. Είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Περιοχής Κιλόσα. Κατά το 2002, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 26.060.[4][5]
Θυσιασθέντες Έλληνες
Το 1905, όταν η Τανγκανίκα ήταν ακόμη Γερμανική Αποικία, εκδηλώθηκε η λεγόμενη επανάσταση των Μάτζι-μάτζι (ή κατ'άλλους Μάγκι-μάγκι).[Σημ. 1][Παρ. Σημ. 1] Οι Γερμανοί αρχικά δεν έδωσαν σημασία σε αυτή την εξέγερση των ιθαγενών. Αυτοί όμως όταν έφθασαν να αριθμούν αρκετές χιλιάδες, αποθρασύνθηκαν, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στην ολιγάριθμη Γερμανική φρουρά και να καταλάβουν το Διοικητήριο της πόλης. Προ του Διοικητηρίου, συνάντησαν τον Ηλία Τσάβαλο (εξ Ηπείρου), ήταν τέτοιος ο φανατισμός των εναντίων όλων των λευκών, που έσκαψαν λάκκο, όπου τον ενταφίασαν ζωντανό με το κεφάλι κάτω και τα πόδια του να εξέχουν από το έδαφος.[6]
Απαρίθμηση των Ελλήνων στην Περιοχή Κιλόσα (κατά το 1950)
Η Κιλόσα και η γύρω περιοχή της, είναι πλούσια σε γεωργική παραγωγή. Τα εδάφη της είναι εύφορα, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται έντονα βαμβάκι, αραβόσιτος, ζαχαροκάλαμο, καπόκ και σιζάλ. Κατά το 1950, κατοικούσαν αρκετοί Έλληνες, παρακάτω δε, απαριθμούνται ορισμένοι από αυτούς:
Λεωνίδας Γραμμάτικας,
Φώτιος Κοντόπουλος (εκ Λεμεσού Κύπρου),
Σάββας Καλλής (εκ Κύπρου),
Μιχαήλ Καλογέρης (εκ Κύπρου),
Ονησίφορος Νικολάου (εκ Λεμεσού Κύπρου),
Ιωάννης Μ. Ρουμπίνας (εξ Ευρύχου Κύπρου),
Σάββας Παπαδόπουλος (εκ Κύπρου),
Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκ Κύπρου),
Κ. Παναγιώτου κ.ά.[7]
Ευάγγελος (Άγγελος) Σαπουντζόγλου (εκ Νασλίου Μ. Ασίας) μετά της συζύγου του Πηνελόπης (Πίτσας) Μιχ.Ζερβού (εξ Ερμουπόλεως Σύρου).
Στην Κιλόσα υπήρχε και το μοναδικό ελληνικό ξενοδοχείο ονόματι «Princess Hotel», ιδιοκτησίας των νεονύμφων Ευαγγέλου (Άγγελου) Σαπουντζόγλου (εκ Νασλίου Μ. Ασίας) μετά της συζύγου του Πηνελόπης (Πίτσας) Μιχ.Ζερβού (το γένος Σταματίου Παναγ.Κυμηνά) (εξ Ερμουπόλεως Σύρου).
Δείτε επίσης
Διοικητικές υποδιαιρέσεις της Τανζανίας
Περιφέρεια Μορογκόρο
Περιοχή Κιλόσα
Σημειώσεις
Η επανάσταση των μαύρων ονομάστηκε Μάτζι-μάτζι (ή κατ'άλλους Μάγκι-μάγκι), καθότι στα Σουαχίλι Μάτζι σημαίνει νερό και οι αρχηγοί των ιθαγενών, προκειμένου να τονώσουν το θάρρος των οπαδών των διεκήρυττον ότι τα όπλα των Ουαζούνγκου (Ευρωπαίων) δεν εκτόξευαν σφαίρες αλλά νερό.
Παραπομπές σημειώσεων
Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Ιστορική Εξέλιξις της Τανγκανίκας». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη", σελ. 27, 212.
Παραπομπές
Thomas Brinkhoff (20.07.2013). «Kilosa». city population. Ανακτήθηκε στις 08.04.2015. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
Kilossa (Variant) - GEOnet Names Server, United States National Geospatial-Intelligence Agency
Kilosa (Approved) - GEOnet Names Server, United States National Geospatial-Intelligence Agency
«Tanzania: Kilosa». World Gazetteer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 February 2013.
«2002 Population and Housing General Report: Morogoro: Kilosa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 March 2004.
Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Ιστορική Εξέλιξις της Τανγκανίας». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη", σελ. 27.
Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Κιλόσα, Κιμάμπα, Μορογκόρο». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη", σελ. 237-238.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License