ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Τανζανία

Η Ντοντόμα (Αγγλικά και Σουαχίλι Dodoma), είναι η πρωτεύουσα του Αφρικανικού κράτους Τανζανία και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ντοντόμα (Dodoma Region). Η Ντοντόμα βρίσκεται στο κέντρο της Τανζανίας,[2] σε ύψος 1.290 μέτρων και 320 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ινδικού ωκεανού, απέχει 162 μίλια από την Ιρίνγκα, 273 μίλια από την Αρούσα[3] και ο πληθυσμός της στην απογραφή του 2012, ήταν 410.956 κάτοικοι.[1]

Η πόλη ιδρύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1993, η Ντοντόμα έγινε η επίσημη πρωτεύουσα της Τανζανίας, με την πλειονότητα των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων να βρίσκονται εκεί. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό και αερολιμένα.

Ετυμολογία

Η Ντοντόμα (Αγγλικά: Dodoma, Σουαχίλι: Dodoma), στην τοπική γλώσσα των Γκόγκο (Gogo) σημαίνει «έχει βυθιστεί».

Λέγεται ότι η ονομασία «Ντοντόμα» προέρχεται από τη λέξη «Ντοντόμια» («Dodomia») της φυλής Κικόγκο (Kikogo), που σημαίνει βυθίζεται και η ιστορία λέει, ότι περνούσε ένας ελέφαντας από την περιοχή, ο οποίος κόλλησε και όπως είχε βυθιστεί, άφησε σε εκείνο το σημείο, τα αποτυπώματα των ποδιών του.
Γεωγραφία

Βρίσκεται στις συντεταγμένες: 06°10′23″S 35°44′31″E, στο κέντρο της χώρας. Η πόλη βρίσκεται 486 χιλιόμετρα (302 μίλια) δυτικά της πρώην πρωτεύουσας Νταρ ες Σαλαάμ και 441 χιλιόμετρα (274 μίλια) νοτίως της Αρούσα, η έδρα της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής. Καλύπτει μια έκταση 2.607,60 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.006,80 τετραγωνικά μίλια), εκ των οποίων τα 625 τετραγωνικά χιλιόμετρα (241 τετραγωνικά μίλια) έχουν αστικοποιηθεί.
Ο Καθεδρικός Ναός στη Ντοντόμα.[Σημ. 1][Παρ. Σημ. 1]
Δημογραφικά στοιχεία

Από το σύνολο του πληθυσμού, 199.487 άτομα (48,5 τοις εκατό) είναι άνδρες, ενώ 211.469 άτομα (51,5 τοις εκατό) είναι γυναίκες. Το μέσο οικιακό μέγεθος είναι 4,4 άτομα.[4] Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναφέρει ότι 19,2% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί.[5]

Η Ντοντόμα κατοικείται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, επειδή είναι το διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης, αν και οι αυτόχθονες εθνοτικές ομάδες είναι οι Γκόγκο (Gogo), Rangi και Sandawe. Υπάρχουν επίσης, μικρές Ινδικές μειονότητες.
Απαρίθμηση των Ελλήνων της περιοχής της Ντοντόμα (κατά το 1950)

Κατά το 1950, στη Ντοντόμα ζούσαν μόνο πέντε Έλληνες, οι:

Σταύρος Παπαμηνάς (εκ Ρόδου) - διευθυντής (ως ενοικιαστής - επί σειράν ετών) ενός εκ των ωραιότερων ξενοδοχείων στην Τανγκανίκα,
Γεώργιος Κυπρής (εκ Κύπρου) - διατηρών το σοβαρότερο συνεργείο-γκαράζ αυτοκινήτων,
οι Φώτιος Δημ. Μαρμαράς (εκ Στενηκλάρου Μελιγαλά Μεσσηνίας) και ο υιός του
Γεώργιος Φωτ. Μαρμαράς - διατηρούντες αρτοποιείον και κρεοπωλείον, τα μόνα Ευρωπαϊκά στη Ντοντόμα,
Κύριος Σαπούνης - διατηρών ξενοδοχείο[3]

Ιστορία

Η Ντοντόμα ιδρύθηκε το 1907 από τους Γερμανούς αποίκους κατά την κατασκευή της Κεντρικής Σιδηροδρομικής Γραμμής της Τανζανία (Tanzanian central railway). Το 1973, η κυβέρνηση της Τανζανία, ανακοίνωσε ότι η πρωτεύουσα θα μετακινείτο από το Νταρ ες Σαλαάμ (Dar es Salaam) σε μια πιο κεντρική θέση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκε η Ντοντόμα καθώς ήταν ήδη μια εγκατεστημένη πόλη, σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι με ένα ευχάριστο κλίμα, εντυπωσιακό τοπίο και χώρο για ανάπτυξη.[6] Το 1986, ο αρχιτέκτονας των Ηνωμένων Πολιτειών James Rossant ανέπτυξε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ένα γενικό σχέδιο για τη νέα πρωτεύουσα.[7] Η Εθνοσυνέλευση της Τανζανία, μετακόμισε εκεί το Φεβρουάριο του 1996, αλλά πολλά κυβερνητικά γραφεία παραμένουν στο Νταρ ες Σαλαάμ, η οποία παραμένει ως η εμπορική πρωτεύουσα.
Στιγματισμός

Την εποχή της αποικιοκρατίας έως και λίγο μετά, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60 και επειδή στη Ντοντόμα λειτουργούσε το "Άσυλο Φρενοβλαβών Τανγκανίκας",[3] το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα ψυχιατρικών νόσων - παθήσεων της χώρας, όλη η γύρω περιοχή είχε στιγματιστεί. Αυτός ο στιγματισμός, άρχισε σταδιακά να ξεθωριάζει από το 1973 και μετά, όταν η κυβέρνηση της Τανζανίας, ανακοίνωσε τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Νταρ ες Σαλαάμ στη Ντοντόμα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού.
Υποδομές

Μια μεγάλη εθνική οδός συνδέει τη Ντοντόμα με το Νταρ ες Σαλαάμ μέσω της περιοχής του Μορογκόρο (Morogoro) στα ανατολικά. Στα δυτικά, υπάρχουν δρόμοι προς Μουάνζα (Mwanza) και Κιγκόμα (Kigoma) διερχόμενοι την Ταμπόρα (Tabora). Ο Μεγάλος Βόρειος Δρόμος (Great North Road) συνδέει τη Ντοντόμα προς τα βόρεια, μέσω της πόλης Κοντόα (Kondoa), με την πόλη Αρούσα. Η πόλη εξυπηρετείται επίσης από την Κεντρική σιδηροδρομική γραμμή που την συνδέει στα ανατολικά, σε απόσταση 465 χιλιόμετρων (289 μίλια) με το Νταρ ες Σαλαάμ. Το αεροδρόμιο της πόλης, το αεροδρόμιο Ντοντόμα, διοικείται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Τανζανίας (Tanzania Civil Aviation Authority), το μέγεθος των αεροσκαφών περιορίζεται σε μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή εκτός πόλης ενός νέου αεροδρομίου, με αυξημένο μήκος διαδρόμου και αυξημένη ικανότητα φερόμενου βάρους αεροσκαφών. Η δημοτική αρχή της Ντοντόμα είναι επίσης υπεύθυνη για την συντήρηση του κοντινού φράγματος Hombolo.
Κλίμα

Η Ντοντόμα διαθέτει ένα ημίξηρο κλίμα με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο. Ενώ οι μέσες υψηλές είναι κάπως συνεπείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι μέσοι όροι στις χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλώνουν έως τους 12°C (53°F) τον Ιούλιο. Η Ντοντόμα έχει μέση βροχόπτωση 540 χιλιοστά ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. Το υπόλοιπο του έτους περιλαμβάνει την ξηρή περίοδο της πόλης.

Κλιματικά δεδομένα της Ντοντόμα (Dodoma).
Μήνας Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Μέγιστη Μηνιαία° C (°F) 29
(84)
27
(81)
28
(82)
28
(82)
27
(81)
28
(82)
26
(79)
27
(81)
28
(82)
30
(86)
31
(88)
30
(86)
28.2
Ελάχιστη Μηνιαία °C (°F) 18
(64)
18
(64)
17
(63)
17
(63)
16
(61)
13
(55)
12
(53)
13
(55)
15
(59)
17
(63)
18
(64)
18
(64)
15.9
Κατακρημνίσεις mm (ίντσες) 149,9 100,1 130 50 0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
20,1 89,9 53
Πηγή: Weatherbase [8]


Εκπαίδευση
Το Πανεπιστήμιο της Ντοντόμα (UDOM).

Κατά το 2016 υπήρχαν αρκετά πανεπιστήμια στη Ντοντόμα: Το Πανεπιστήμιο St Johns της Τανζανίας [2], που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία της Τανζανίας και το Πανεπιστήμιο της Ντοντόμα -περισσότερο γνωστό ως UDOM- τη στιγμή αυτή με 35.000 περίπου μαθητές. Το τελευταίο αναμένεται να έχει συνολικά 40.000 φοιτητές στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Και τα δύο πανεπιστήμια, άνοιξαν επίσημα το 2007. Υπάρχουν επίσης, το Πανεπιστήμιο Mipango και το CBE.

Η Αγγλικανική Εκκλησία επίσης κατέχει και το μόνο διεθνές σχολείο στη Ντοντόμα: το Canon Andrea Mwaka School (CAMS)[3]. Το CAMS παρέχει εκπαίδευση σε παιδιά από το νηπιαγωγείο έως τη Τετάρτη τάξη (Form 4). Η εκπαίδευση βασίζεται στο Αγγλικό πρόγραμμα διδασκαλίας και το σχολείο προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του IGCSE και το πρόγραμμα σπουδών στις τάξεις Τρίτη και Τετάρτη (Forms Three and Four), όπου τα θέματα εξετάσεων τίθενται και ελέγχονται από το Λονδίνο. Εκτιμάται ότι φοιτούν 280 μαθητές και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι καλά εκπαιδευμένοι διεθνείς εθελοντές.
Μεταφορές
Αεροδρόμιο

Η πόλη είναι προσβάσιμη με πτήσεις που εκτελούνται από την Auric Air.[9]
Σιδηροδρομικά

Η πόλη εξυπηρετείται επίσης, από το σιδηροδρομικό σταθμό Ντοντόμα (Dodoma) που βρίσκεται κοντά στην λεωφόρο Κικούιου (Kikuyu) η οποία διαθέτει την Κεντρική Σιδηροδρομική Γραμμή (Central Railway Line). Η Κεντρική Σιδηροδρομική Γραμμή συνδέεται σε απόσταση άνω των 465 χιλιομέτρων (289 μίλια) με το Νταρ ες Σαλάαμ (Dar es Salaam) στα ανατολικά.
Μέσα μαζικής μεταφοράς

Ένας σταθμός daladala[Σημ. 2] βρίσκεται επίσης, εξυπηρετώντας τη Ντοντόμα (Dodoma) στη B129 νοτιοδυτικά της Ντοντόμα.
Οδική σύνδεση

Ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος συνδέει τη Ντοντόμα (Dodoma) με το Νταρ ες Σαλάαμ (Dar es Salaam) μέσω της περιφέρειας Μορογκόρο (Morogoro) στα ανατολικά. Στα δυτικά, υπάρχουν δρόμοι προς τη Μουάνζα (Mwanza) και την Κιγκόμα (Kigoma) οι οποίοι διέρχονται από τη Σινγκίντα (Singida) και την Ταμπόρα (Tabora). Ο Μεγάλος Βόρειος Δρόμος (Great North Road) συνδέει την πόλη με το Μπαμπάτι (Babati) και την Αρούσα (Arusha) προς τα βόρεια, μέσω της Κοντόα (Kondoa) και της Περιφέρειας Μανυάρα.
Πολιτισμός και αθλητισμός

Λόγω των ποικίλων ορυκτών στην ευρύτερη περιφέρεια, λειτουργεί στην πόλη και Ορυκτολογικό Μουσείο.[3]

Η πόλη εκπροσωπείται στην Tanzanian Premier League, από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους Polisi Dodoma και JKT Ruvu Stars.
Αδελφοποιημένες πόλεις

  • Flag of India.svg Τζαϊπούρ, Ινδία
  • Flag of the Central African Republic.svg Μπανγκί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  • Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Ουάτσα (Watsa), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Εικόνες

Dodoma Train Station

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Ντοντόμα.

Dodoma Shops

Καταστήματα στη Ντοντόμα.

Κεντρικό Ντοντόμα.

Το αεροδρόμιο στη Ντοντόμα.

Η Αγγλικανική Εκκλησία στη Ντοντόμα.

Η πλατεία Νυερέρε στη Ντοντόμα.

Δείτε επίσης

Διοικητικές υποδιαιρέσεις της Τανζανίας
Περιφέρεια Ντοντόμα

Σημειώσεις
Αρχιτέκτονας του Καθεδρικού Ναού στη Ντοντόμα, φαίνεται να είναι ο Robert (Bob) Goode (ο οποίος γεννήθηκε το 1881).

Τα ιδιόκτητα daladala (προφέρεται ντάλα-ντάλα), όπως λέγονται επισήμως στην Τανζανία, είναι τα μόνα είδη μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο όρος «Daladala», προήλθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του '80, από τη λέξη Σουαχίλι "Ντάλα" ή πέντε σελίνια, όταν το κόστος στις δημόσιες συγκοινωνίες τότε ήταν πέντε σελίνια.

Παραπομπές σημειώσεων

[1], nTZ Feedback, Extract Author: Helen Grazier (nee Goode) (η εγγονή του Robert (Bob) Goode), Page Number: 2004 06 11, Extract Date: 1950's, ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018

Παραπομπές

Thomas Brinkhoff (20.07.2013). «Dodoma Municipal». city population. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2015. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
«Country Profile from the official website of Tanzanian government». Ανακτήθηκε στις 2014-03-01.
Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Ντοντόμα». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη", σελ. 209.
«2012 Tanzania Population and Housing Census». Ανακτήθηκε στις 2014-03-12.
Catholic Hierarchy - Diocese of Dodoma
Aloysius C. Mosha. «The planning of the new capital of Tanzania: Dodoma, an unfulfilled dream». University of Botswana. Ανακτήθηκε στις 2013-03-13.
«Dodoma, Tanzania». JamesRossant.com. Ανακτήθηκε στις 18 July 2013.
«Weatherbase: Historical Weather for Dodoma, Tanzania». Weatherbase. 2015. Retrieved on January 9, 2015.

«Auric Air». Auric Air Services Ltd. March 30, 2012. Ανακτήθηκε στις March 30, 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Dodoma Guide
Pictures of Dodoma and its surroundings on Flickr

Πρωτεύουσες κρατών της Αφρικής
Ανεξάρτητα Κράτη

Άκκρα Αλγέρι Αμπούζα Ανταναναρίβο Αντίς Αμπέμπα Ασμάρα Βικτώρια Βίντχουκ Γιαμουσσούκρο Γιαουντέ Γκαμπορόνε Γκιτέγκα Κάιρο Καμπάλα Κέιπ Τάουν2 Κιγκάλι Κινσάσα Κονακρί Λααγιούν Λιλόνγκουε Λιμπρεβίλ Λομέ Λουάντα Λουσάκα Μαζέρου Μαλάμπο Μαπούτο Μογκαντίσου Μονρόβια Μορονί Μπαμακό Μπαμπάνε Μπανγκί Μπανζούλ Μπισσάου Μπραζαβίλ Ναϊρόμπι Νιαμέυ Νουακσότ Ντακάρ Ντζαμένα Ντοντόμα Ουαγκαντουγκού Πορ-Λουί Πόρτο-Νόβο Πράια Πρετόρια1 Ραμπάτ Σάο Τομέ Τζιμπουτί Τζούμπα Τρίπολη Τύνιδα Φρίταουν Χαράρε Χαρτούμ

Εξαρτημένα Εδάφη
Μαμουτζού Σαιν-Ντενί Τζέιμσταουν

Εγκυκλοπαίδεια Τανζανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News