.
Ο Άντερς Λέοναρντ Ζορν (Anders Leonard Zorn, 18 Φεβρουαρίου 1860 – 22 Αυγούστου 1920) ήταν Σουηδός καλλιτέχνης, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης στη γραμμική οξυγραφία.
Dalecarlian Girl Knitting. Cabbage Margit
Carmen. Spanish Woman In Profile II
A Portrait Of The Daughters Of Ramon Subercaseaux
Mephisto. Consul Harald Johan Dahlander
Isabella Stewart Gardner in Venice
Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Μόρα (Mora) της επαρχίας Ντάλαρνα (Dalarna) της κεντρικής Σουηδίας. Από το 1875 ως το 1880 σπούδασε στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Στοκχόλμης. Ταξίδεψε σ’ όλη την Ευρώπη και Αμερική: Λονδίνο, Παρίσι, Βαλκάνια, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πριν εγκατασταθεί οριστικά στη γενέτειρά του Μόρα, το 1896, αποκτώντας τη φήμη ως ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους της εποχής του.
Τα πρώτα έργα του ήταν φωτεινές υδατογραφίες, αλλά από το 1887 στράφηκε αποκλειστικά στις ελαιογραφίες. Η τεχνοτροπία του τον κατατάσσει στους εμπρεσιονιστές καλλιτέχνες της σκανδιναβικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα. Ζωγράφισε πορτρέτα, ρωπογραφικές σκηνές με απεικονίσεις της αγροτικής ζωής και των συνηθειών στην ύπαιθρο. Ο Ζορν έγινε επίσης διάσημος για τα γυμνά στους πίνακές του. Διακρίνεται για τις ευαίσθητες φωτοσκιάσεις και τη φυσικότητα των γυμνών σωμάτων, όπως η γυμνή νύμφη «Ντάγκμαρ» (1911), που θαυμάζει το είδωλό της στην επιφάνεια μιας λίμνης, ενώ η στάση της και το χυμώδες κορμί της αποπνέει μια αισθησιακή αθωότητα. Στο ίδιο ύφος κινούνται τα γυμνά στους πίνακες «Μετά το Λουτρό» (1895), «På Sandhamn» (1906) ή «Κορίτσια από τη Ντάρλανα παίρνουν το μπάνιο τους» (1906).
Τα έργα του
Τα πιο πολλά έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης, μεταξύ των οποίων το περίφημο «Χορός στο μεσοκαλόκαιρο» (1897). Έργα του υπάρχουν επίσης στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης στις ΗΠΑ. Στα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνονται: «Αυτοπροσωπογραφία» (1882), «Καλοκαιρινές διακοπές» (Sommarnöje, 1886), «Το μικρό εργοστάσιο μπύρας» (1890), «Το λιμάνι του Αμβούργου» (1891), «Αυτοπροσωπογραφία με μοντέλο» (1896), «Μουσική οικογένεια» (1905), «Χορός στο Gopsmor» (1906), «Ο ζωγράφος Μπρούνο Λίλγεφορς» (1906), «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ» (1911), «Αυτοπροσωπογραφία με κόκκινα» (1915) κ. ά. Στη γενέτειρά του Μόρα λειτουργεί το «Μουσείο Άντερς Ζορν».
Πηγές
“THE ART BOOK” (ελληνική έκδοση), σελ. 501, ΤΕΡΖΟ-ΒΙΒΛΙΑ, Άρης Τερζόπουλος – Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε., Αθήνα, 1994.
Χέρμπερντ Ρηντ: «Λεξικό Εικαστικών Τεχνών», λήμμα «Τσορν, Άντερς Λέοναρντ», σελ. 349, Εκδόσεις ΥΠΟΔΟΜΗ Ε.Π.Ε., Αθήνα, 1986.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License