.
Η Ουντινέζε Κάλτσιο (ιταλικά: Udinese Calcio) είναι ποδοσφαιρική ομάδα από την πόλη Ούντινε της βόρειας Ιταλίας. Αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος όπου και είναι η δεύτερη παλαιότερη ομάδα μετά την Τζένοα. Τα χρώματα της ομάδας είναι το λευκό και το μαύρο και η έδρα της το δημοτικό Στάντιο Φριούλι, χωρητικότητας 41.652 θεατών.
Ιστορία
Ιδρύθηκε το 1896 ως Società Udinese di Ginnastica e Scherma (Σύλλογος Γυμναστικής και Ξιφασκίας του Ούντινε). Την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο, ακόμη ανεπίσημο, ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε. Ο τίτλος αυτός όμως δεν αναγνωρίζεται καθώς το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο πρωτάθλημα έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, το 1898. Στη δεκαετία του '80 προκάλεσαν αίσθηση οι μετεγγραφές σπουδαίων παιχτών όπως του Φράνκο Κάουζιο και του βραζιλιάνου σούπερσταρ Ζίκο. Η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου ήρθε το 1980 όταν κατέκτησε το Κύπελλο Μιτρόπα.
Ευρωπαϊκά κύπελλα
Από την σεζόν 1995/1996 η Ουντινέζε αγωνίζεται συνεχώς στην Σέριε Α, με καλύτερη βαθμολογική επίδοση της να είναι η τρίτη θέση στην τελική κατάταξη της σεζόν 1998/1999. Γενικά τερματίζει τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις που οδηγούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα όπου όμως, συνήθως, δεν καταφέρνει να προχωρήσει. Το 2005 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της, κάτω από την Μπαρτσελόνα και την Βέρντερ. Κατάφερε να εκτοπίσει ωστόσο τον Παναθηναϊκό στην τέταρτη θέση νικώντας τον μάλιστα και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις με σκορ 3-0 εντός και 1-2 εκτός έδρας.
Πιο επιτυχημένη κρίνεται η ευρωπαϊκή της πορεία την σεζόν 2008/2009 αφού έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου όμως αποκλείστηκε από την Βέρντερ.
Έμβλημα
Σε όλη την ιστορία της Ουντινέζε έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά εμβλήματα, αλλά υπενθυμίζοντας πάντα τα χρώματα και το έμβλημα της πόλης.[1] Το πρώτο παρουσιάστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1970, που απεικονίζει μια ασπίδα με κάθετες ρίγες στο εσωτερικό της και τα αρχικά «ACU» (Associazione Calcistica Udinese). Προς το τέλος της δεκαετίας, χρησιμοποιήθηκε ένα έμβλημα στη φανέλα, το οποίο απεικόνιζε μια ζέβρα πλαισιωμένη από ένα πράσινο κύκλο.
Το δεύτερο έμβλημα εμφανίζεται στις αρχές του 1980, με την έλευση του προέδρου Λαμπέρτο Μάτσα, όπου μέσα σε μία λευκή ασπίδα με μαύρο ανεστραμμένο «v» (βε), παρόμοιο με αυτό του δήμου του Ούντινε, εισάγεται το «Ζ» της Zanussi (η εταιρεία που κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου) με την επιγραφή «udinese calcio».[2] Μία νέα εκδοχή του εμβλήματος παρουσιάζεται αργότερα, στην πραγματικότητα μια παραλλαγή του δεύτερου, όπου με την εξαγορά του συλλόγου από τον Τζανπάολο Πότσο, απαλείφεται το «Ζ» και παραμένει μόνο η ασπίδα με το ανεστραμμένο «v» (βε).
Το τρίτο έμβλημα εμφανίζεται την περίοδο 1995-1996, στο οποίο η ασπίδα πλαισιώνεται από κυκλικό φόντο, τυλιγμένο με δύο κλαδιά δάφνης. Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί άλλες δύο εκδοχές του συγκεκριμένου εμβλήματος, μία το 2008 και μία άλλη το 2010.[3]
Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές
Ίσλα και Σάντσες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της Ουντινέζε είναι οι:
Ιταλία Ντίνο Τζοφ
Ιταλία Φράνκο Καούζιο
Ιταλία Βιντσέντσο Ιακουίντα
Βραζιλία Εντίνιο
Βραζιλία Ζίκο
Βραζιλία Μάρτσιο Αμορόζο
Γερμανία Όλιβερ Μπίρχοφ
Παραπομπές
Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Ουντινέζε newsbeast.gr
Daniele Costantini. passionemaglie.it, επιμ. «La storia degli sponsor sulle maglie italiane: dal Lanerossi Vicenza agli anni '80». Unknown parameter |data= ignored (|date= suggested) (βοήθεια); Unknown parameter |access= ignored (|access-date= suggested) (βοήθεια)
«Il modello ispiratore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
Η Ουντινέζε στην ΟΥΕΦΑ
Ομάδες της Σέριε Α 2015-2016
Αταλάντα Γιουβέντους Ελλάς Βερόνα Έμπολι Ίντερ Κάρπι Κιέβο Βερόνα Λάτσιο Μίλαν Μπολόνια Νάπολι Ουντινέζε Παλέρμο Ρόμα Σαμπντόρια Σασσουόλο Τζένοα Τορίνο Φιορεντίνα Φροζινόνε
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License