Έβερτον


Everton FC, Goodison Park, Liverpool

Η Έβερτον (αγγλ.: Everton FC) είναι μια απο τις παλιότερες αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες με έδρα την πόλη του Λίβερπουλ. Αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας. Η Έβερτον ιδρύθηκε το 1878 με το αρχικό όνομα St. Domingo FC, μετά από επιθυμία των κατοίκων της ενορίας του Αγ. Δομίνικου να ασχοληθούν με κάποιο χειμερινό σπορ εκτός από το κρίκετ που έπαιζαν το καλοκαίρι. Έπειτα από ένα χρόνο η ομάδα μετονομάστηκε σε Έβερτον.

Η Έβερτον ήταν ανάμεσα στις ομάδες που ίδρυσαν το επαγγελματικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Αγγλίας το 1888, τη Φούτμπολ Λιγκ.

Everton FC Team Photo


Ιστορία

1888 ως 1950
Η Έβερτον στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1893 με αντιπάλους τους Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς.

Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Η Έβερτον ως η μοναδική τότε ομάδα της πόλης του Λίβερπουλ είχε μια ξεχωριστή δυναμική. Ήρθε δεύτερη το 1889-90 και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1890-91, την τελευταία χρονιά πριν μετακομίσει από το Άνφιλντ που ήταν ως τότε το γήπεδό της. Η μετακόμιση αυτή έδωσε την αφορμή να δημιουργηθεί η αιώνια αντίπαλός της, η Λίβερπουλ.

Παρά τη δημιουργία των κόκκινων του Λίβερπουλ, η Έβερτον συνέχισε να κατακτάει τίτλους. Πήρε το Κύπελλο Αγγλίας την περίοδο 1905-06 κερδίζοντας 1-0 τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και το πρωτάθλημα ξανά την περίοδο 1914-15.

Το 1925 υπογράφει στην Έβερτον ο μεγαλύτερος επιθετικός που πέρασε από την ομάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Γούιλιαμ Ράλφ Ντήν (αγγλ.: William Ralph Dean) πιο γνωστός ως Ντίξι Ντιν (Dixie Dean). Στην πρώτη του σεζόν με την ομάδα σκοράρει 32 γκόλ και τη χρονιά 1927-28 που η Έβερτον πρόσθεσε το τρίτο πρωτάθλημα στην τροπαιοθήκη της ο Ντιν σκόραρε 60 γκολ σε μία σεζόν. Το ρεκόρ είναι αδιανόητο για οποιονδήποτε επιθετικό και παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Η περίοδος 1929-30 βρίσκει την ομάδα να υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Κατακτά διαδοχικά το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας το 1930-31, το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας το 1931-32, το δεύτερο κύπελλο τη σεζόν 1932-33 κερδίζοντας στον τελικό με 3-0 τη Μάντσεστερ Σίτι και τέλος το πρωτάθλημα της περιόδου 1938-39, που ήταν το πέμπτο στην ιστορία του συλόγου.

Την επόμενη σεζόν αρχίζει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και όλες οι διοργανώσεις διακόπτονται. Ξαναρχίζουν το 1946 με την ομάδα να μένει στη 10η θέση στο πρωτάθλημα αυτής της περιόδου. Αυτό, όμως, δεν είναι το χειρότερο. Η ομάδα μετά τον πόλεμο ακολουθεί συνέχεια καθοδική πορεία: τερματίζει 14η την περίοδο 1947-48 και 18η τις περιόδους 1948-49 και 1949-50.

1950 ως 1970

Η παρακμή συνεχίζεται και ο υποβιβασμός έρχεται αναπόφευκτα την επόμενη περίοδο 1950-51, που η ομάδα τερματίζει τελευταία. Τα δύσκολα χρόνια συνεχίζονται. Στη δεύτερη κατηγορία η Έβερτον, όχι μόνο δεν ανεβαίνει κατευθείαν αλλά τερματιζει 7η την περίοδο 1951-52 και μόλις 16η την περίοδο 1952-53. Επιστρέφει τελικά την επόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, έστω και ως δεύτερη πίσω απο τη Λέστερ Σίτι.

Η ομάδα επιστρέφει μεν στην μεγάλη κατηγορία αλλά βολοδέρνει στη μέση της βαθμολογίας μέχρι τη σεζόν 1960-61. Τότε αρχίζουν σημάδια ανακαμψης και καταλαμβάνει την 5η θέση. Τη χρονιά εκείνη αναλαμβάνει την ομάδα ο μάνατζερ Χάρι Κάττερικ (αγγλ.: Harry Catterick), ο οποίος, στην πρώτη του σεζόν, την οδηγεί στην 4η θέση, πέντε μόλις βαθμούς πίσω απο την πρωταθλήτρια Ίπσουιτς Τάουν και την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1962-63, στο πρωτάθλημα.

Η Έβερτον συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τις επόμενες χρονιές, διαγράφοντας οριστικά από τη μνήμη των οπαδών της τις τραυματικές εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας. Τη σεζόν 1963-64 τερματίζει 3η, πέντε βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια ομάδα και την επόμενη σεζόν 1964-65 τερματίζει 5η, πάντα με το σπουδαίο Χάρι Κάττερικ στο τιμόνι.

Την επόμενη σεζόν η Έβερτον κάνει ένα κακό πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην 11η θέση αλλά κατακτάει το κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ με 3-2. Μετά απο δύο χρόνια απραξίας η Έβερτον ξαναφτάνει στον τελικό αλλά δεν καταφέρνει να κατακτήσει το τρόπαιο που πηγαίνει στην τροπαιοθήκη της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον.

Την σεζόν 1969-70 η ομάδα κατακτά το έβδομο πρωτάθλημα στην ιστορία της, αφήνοντας τη δεύτερη Λιντς Γιουνάιτεντ εννιά βαθμούς πίσω. Την επόμενη χρονιά η Έβερτον έδωσε βαρύτητα στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Ως τότε τα πράγματα για την ομάδα στην Ευρώπη ήταν κάπως άσχημα. Αν και αγωνιζόταν τακτικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν είχε καταφέρει κάτι αξιόλογο. Η καλύτερη πορεία που είχε πραγματοποιήσει ως τότε ήταν ως τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων το 1964-65 που αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αλλά και τη σεζόν 1970-71 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν πετυχαίνει κατι σημαντικό φτάνει ως τις οχτώ καλύτερες ομάδες της διοργώνωσης έχοντας απέκλεισει την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ στα πέναλτι.Πέφτει όμως πάνω στον καλύτερο Παναθηναικό όλων των εποχών και αποκλείστηκε από ένα εκτός έδρας γκολ. Στο πρωτάθλημα τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα, μια και η ομάδα τερματίζει μόλις 14η.

1970 ως 1987

Το πρωτάθλημα του 1970 είναι ο μοναδικός τίτλος την δεκαετία του '70 και ο σπουδαίος προπονητής Χάρι Κάττερικ αποσύρεται το 1973. Η ομάδα παίρνει την κάτω βόλτα με εξαιρέσεις τις σεζόν 1977-78 (3η) και 1978-79 (4η) που γιορτάζει τα 100 χρόνια ως ποδοσφαιρικός σύλλογος. Φτάνει μάλιστα προ των πυλών του υποβιβασμού την περίοδο 1979-80.

Το 1981 αναλαμβάνει την ομάδα ένας άλλος σημαντικός μάνατζερ ο Χάουαρντ Κένταλ (Howard Kendall) -αργότερα πέρασε για λίγο και από τη Σκόντα Ξάνθη- που οδήγησε την Έβερτον στην πιο πετυχημένη ίσως περίοδο της ιστορίας της.

Απο την πρώτη του χρονιά η ομάδα δείχνει να ανακάμπτει. Από την 15η θέση την περίοδο 1980-81 ανεβαίνει στην 8η την αμέσως επόμενη σεζόν και στην 7η τις περιόδους 1982-83 και 1983-84. Την ίδια σεζόν κατακτά και το Κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας την Γουότφορντ με 2-0.

Ακολουθεί το 1984-85, η καλύτερη σεζόν στην ιστορία της Έβερτον. Τη σεζόν αυτή η ομάδα πλησίασε στο να κατακτήσει τους τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνιζόταν. Καταρχήν φτάνει στον τίτλο με 13 βαθμούς διαφορά απο την δεύτερη Λίβερπουλ, αν και τα προγνωστικά στην αρχή της χρονιάς ήθελαν τη συντοπίτισσά της φαβορί, μιας και κατακτούσε το πρωτάθλημα τρία χρόνια συνεχώς.

Την ίδια χρονιά κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Ως τότε η Έβερτον δεν ήταν η ομάδα που έκανε μεγάλες ευρωπαικές πορείες. Όμως, εκείνη η σεζόν ήρθε να αλλάξει τα πάντα. Μετά από ένα διστακτικό ξεκίνημα κόντρα στην ιρλανδική Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Δουβλίνου (0-0, 1-0), η Έβερτον πήρε φωτιά. Στο δεύτερο γύρο κερδίζει δυο φορές την Ίντερ Μπρατισλάβας (1-0, 3-0), στους προημιτελικούς βγάζει άνετα έξω την ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ με συνολικό σκορ 5-0 (3-0, 2-0), και φτάνει στους ημιτελικούς, όπου πέφτει πάνω στο μεγαθήριο Μπάγερν Μονάχου.

Το πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου έρχεται ισόπαλο χωρίς γκόλ. Στο δεύτερο παιχνίδι στο Γκούντισον Πάρκ, μπροστά σε σχεδόν 50.000 θεατές, η Έβερτον κερδίζει με 3-1 και φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο τελικός διεξάγεται στο Ρότερνταμ στις 15 Μαΐου 1985 με αντίπαλο την ισχυρή τότε Ραπίντ Βιέννης. Μετά από ένα στείρο πρώτο ημίχρονο η Έβερτον ανοίγει το σκορ στο 57' με τον Γκρέι. Έπειτα από ένα τέταρτο, στο 72', ο Στίβεν διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας. Η Ραπίντ μειώνει προσωρινά με τον Κρανκλ στο 83' αλλά η Έβερτον τελειώνει οριστικά το παιχνίδι με γκολ του Σίντι στο 85'. Έτσι ο πρώτος και μοναδικός, μεχρι στιγμής ευρωπαϊκός τίτλος, μπήκε στην τροπαιοθήκη της ομάδας.

Τη σχεδόν τέλεια εκείνη σεζόν η Έβερτον άγγιξε το τρεμπλ (τρεις τίτλοι σε μια χρονιά) αλλά δεν τα κατάφερε, αφού στον τελικό του κυπέλλου έχασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στην παράταση.

Το 1985-86 δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξαιτίας των γνωστών θλιβερών γεγονότων του Χέιζελ, όπως όλες οι αγγλικές ομάδες. Η Έβερτον αδικήθηκε αγωνιστικά από τον αποκλεισμό όσο καμία άλλη αγγλική ομάδα. Το 1985-86 είχε μια σπουδαία ομάδα. Όμως, τα χάνει όλα: το πρωτάθλημα για δύο βαθμούς διαφορά και το κύπελλο με 3-1 και τα δύο από την αιώνια αντίπαλό της, τη Λίβερπουλ.

Την επόμενη χρονιά 1986-87 ξαναπαίρνει τον τίτλο, που ήταν το ένατο και τελευταίo μέχρι στιγμής πρωτάθλημα που πήγε στο Γκούντισον Πάρκ. Ο πενταετής ευρωπαϊκός αποκλεισμός ήταν η αιτία που έκανε το Χάουαρντ Κένταλ να αφήσει την Έβερτον για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με τη φυγή του μια από τις πιο επιτυχημένες εποχές στην ιστορία της Έβερτον έφτασε στο τέλος της.

Goodison Park, Everton FC

1987 ως σήμερα
Ο Μικέλ Αρτέτα της Έβερτον ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα πλάγιο.

Οι διακρίσεις της ομάδας των μπλε μετά την εποχή Κένταλ ήταν μετρημένες η παρουσία στον τελικό Κυπέλλου του 1989, στον οποίο ηττήθηκε στην παράταση από τη Λίβερπουλ με 3-2 και η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1995 με νίκη εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0. Αυτός είναι τελευταίος τίτλος της ομάδας μέχρι σήμερα (2008).

Ο Κένταλ ανέλαβε την ομάδα άλλες δύο φορές, χωρίς όμως την παλιά επιτυχία. Μάλιστα, την τελευταία φορά, κατά την περίοδο 1997-98, η ομάδα ισοβάθμισε με την Μπόλτον Γουόντερερς στις τελευταίες θέσεις και σώθηκε από τον υποβιβασμό επειδή είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Aπο το 2002 την ομάδα ανέλαβε ο Σκωτσέζος Ντέιβιντ Μόγιες (αγγλ.: David Moyes), ο οποίος κατάφερε απο την πρώτη περίοδο να φέρει έναν αέρα αναγέννησης πάνω από το Γκούντισον Παρκ. Μόλις την πρώτη του χρονιά οδήγήσε την μισοδιαλυμένη Έβερτον στην 7η θέση και ανακυρήχθηκε από τους συναδέλφους του προπονητής της χρονιάς. Η αξιοθαύμαστη προπονητική του ικανότητα οδήγησε την μεθεπόμενη χρονιά την Έβερτον στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ πάνω απο την πρωταθλήτρια Ευρώπης εκείνη την χρονιά Λίβερπουλ Φ.Κ..

Ακολούθησε η χρονιά 2005-06, χωρίς επιτυχίες. Η ομάδα έχασε την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν αγώνα όπου ο Ιταλός διαιτητής Κολίνα ακύρωσε γκολ που θα έδινε την πρόκριση στην Έβερτον. Στη συνέχεια αποκλείστηκε γρήγορα από Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο πρωτάθλημα τερμάτισε μόλις 11η εξαιτίας του πολύ κακού ξεκινήματος.

Την σεζόν 2006-07 ο Μόγιες οδήγησε εκ νέου την ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Τη σεζόν 2007-08 η ομάδα της Έβερτον συνέχισε την ανοδική της πορεία φτάνοντας στους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Φιορεντίνα. Στην Πρέμιερ Λιγκ ανανέωνει το ευρωπαϊκό της εισιτήριο καταλαμβάνοντας την 5η θέση .Την σεζόν 2008-09 η ομάδα εδραιώνεται στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος αν και έκανε ένα κακό ξεκίνημα και αποκλείστηκε νωρίς απο το Κύπελλο Ουέφα κατάφερε να φτάσει έως τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας όπου έχασε απο την Τσέλσι με 2-1.

Το Ρόστερ

Νούμερο Ποδοσφαιριστής Εθνικότητα Ημερομηνία Γέννησης


Τερματοφύλακες
1 Γιάν Μούτσα 12/05/82
12 Ίαν Τέρνερ 26/01/84
24 Τίμ Χάουάρντ 06/03/79
Αμυντικοί
2 Τόνι Χίμπερτ 20/02/81
3 Λέιτον Μπέινς 11/12/84
5 Τζόνι Χέιτινγκα 15/11/83
6 Φιλ Τζαγκιέλκα 17/08/82
15 Σίλβέν Ντιστίν 16/12/77
23 Σίμους Κόλεμαν 11/10/88
30 Σκοντράν Μουστάφι 17/4/92
34 Σέειν Ντάφι 01/01/92
Μέσοι
7 Ντίνιαρ Μπιλιαλέντινοφ 27/02/85
10 Μικέλ Αρτέτα 28/03/82
17 Τίμ Καχίλ 21/03/85
18 Φίλ Νέβιλ Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας 21/01/77
21 Λεόν Όσμαν 17/05/81
25 Μαρουάν Φελαϊνί 22/11/87
26 Τζακ Ρόντγουελ 11/03/91
32 Ρος Μπάρκλει 5/12/93
38 Τζέιμς Γουάλας 19/12/91
Επιθετικοί


8 Λουίς Σαχά 08/08/78
14 Τζέιμς Βόγκαν 14/07/88
16 Ζερμέν Μπέκφορντ 09/12/83
19 Μαγκάγιε Γκουέγιε 06/07/90
28 Βίκτορ Ανιτσέμπε 23/04/88
29 Ζοάο Σιλβα 21/05/90
35 Κιεράν Αγκάρντ 10/10/89
37 Τζος Μπάξτερ 07/02/92
Προπονητής
Ντέιβιντ Μόγιες 25/04/63

Δανεικοί

* Νιγηρία Τζόζεφ Γιόμπο σε Φενερμπαχτσέ
* Νιγηρία Γιακούμπου Αγιεκμπένι σε Λέστερ Σίτι
* Αγγλία Κιεράν Αγκάρντ σε Πιτέρμπορο Γιουνάιτεντ
* Αξερμπαιτζαν Αραζ Αμπντουλάγιεφ σε Νεφτσι Μπακού


Οι Τίτλοι

Η Έβερτον έχει κατακτήσει εννιά φορές το Αγγλικό Πρωτάθλημα, πέντε φορές το Κύπελλο Αγγλίας, εννιά φορές το αγγλικό Σούπερ καπ (αγγλ.: Charity Shield) και μια φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (φέτος αγωνίζεται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Πρωταθλήματα Αγγλίας

* 1890-91
* 1914-15
* 1927-28
* 1931-32
* 1938-39
* 1962-63
* 1969-70
* 1984-85
* 1986-87


Κύπελλα Αγγλίας

* 1906: Έβερτον - Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ: 1-0
* 1933: Έβερτον - Μάντσεστερ Σίτι: 3-0
* 1966: Έβερτον - Σέφιλντ Γουένσντεϊ: 3-2
* 1984: Έβερτον - Γουότφορντ Π.Σ: 2-0
* 1995: Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 1-0


Τσάριτι Σιλντ

* 1928 Έβερτον - Μπλάκμπερν Ρόβερς: 2-1
* 1932 Έβερτον - Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ: 5-3
* 1963 Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 4-0
* 1970 Έβερτον - Τσέλσι: 2-1
* 1984 Έβερτον - Λίβερπουλ 1-0
* 1985 Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 2-0
* 1986 Έβερτον - Λίβερπουλ: 1-1 (Ο τίτλος μοιράστηκε στις δύο ομάδες)
* 1987 Έβερτον - Κόβεντρι Σίτι: 1-0
* 1995 Έβερτον - Μπλάκμπερν Ρόβερς: 1-0

Κύπελλο Κυπελλούχων

* 1985: Έβερτον - Ραπίντ Βιέννης: 3-1


Προσωνύμια

Το γνωστότερο παρατσούκλι της Έβερτον είναι το "toffees: ζαχαρωτά" ή toffeemen, το οποίο υπάρχει από την εποχή που η Έβερτον πρωτομετακόμισε στο Γκούντισον Παρκ. Η πιθανότερη αιτία προέλευσης είναι μάλλον από ένα μαγαζί, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν κοντά στο γήπεδο και λεγόταν "Mother Νoblett's toffee shop". Μάλιστα, πουλούσε ένα ζαχαρωτό τις ημέρες των αγώνων που λεγόταν "Έβερτον μιντ".

Μία άλλη εκδοχή για την προέλευση του toffees είναι πως η λέξη "ζαχαρωτά" στο τοπικό λαϊκό ιδίωμα αναφερόταν στους Ιρλανδούς, οι οποίοι στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν στο Λίβερπουλ και προτιμούσαν την Έβερτον από τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ Φ.Κ.

Ένα άλλο παρατσούκλι της ομάδας είναι "οι Μπλέ". Φυσικά, προέρχεται από τα χρώματα της φανέλας.

Λιγότερο γνωστό είναι το παρατσούκλι "Η μαύρη περίπολος" (The black watch), που ήταν το όνομα μιας στρατιωτικής ταξιαρχίας, το οποίο προήλθε από τη μαύρη στολή που φορούσε για ένα διάστημα η ομάδα γιατί η μπλε παραδοσιακή στολή ξέβαφε στο πλύσιμο. Πιθανότατα είναι και το πρώτο προσωνύμιο της ομάδας μια και η μαύρη στολή ήταν από τις πρώτες της ομάδας.

Τέλος, το παρατσούκλι που παλιότερα ακουγόταν συχνά στην Ελλάδα ήταν "εφοπλιστές" και είχε επικρατήσει ιδίως μετά τον αγώνα της Έβερτον με τον Παναθηναϊκό το 1971 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Πιθανότατα, αποτελεί εφεύρεση κάποιου ευφάνταστου Έλληνα δημοσιογράφου, αφού αυτό το παρατσούκλι δεν ακούγεται στην Αγγλία.

Ρεκόρ συμμετοχών και γκολ

Το ρεκόρ των περισσότερων εμφανίσεων με τη φανέλα της Έβερτον κατέχει ο Ουαλός τερματοφύλακας Νέβιλ Σάουθχολ, ο οποίος κάθισε κάτω απο τα δοκάρια της ομάδας για 751 αγώνες από το 1981 ως το 1997.

Ο κεντρικός αμυντικός Μπράιαν Λαμπόν είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές με 534 ματς ενώ ο τερματοφύλακας Τέντ Σάγκαρ, ο οποίος έπαιξε για 23 χρόνια στην Έβερτον από το 1929 ως το 1953, δηλαδή πριν και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχει 495 συμμετοχές συνολικά.

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Έβερτον είναι ο Ντίξι Ντιν, με 383 γκολ συνολικά. Ο ίδιος έχει και το ρεκόρ περισσότερων γκολ σε μία σεζον για όλη την Αγγλία με 60 γκολ.

Δεύτερος σκόρερ είναι ο Γκράιαμ Σαρπ με 159 γκολ.

Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές

Από την Έβερτον έχουν περάσει πάρα πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

  • Ντίξι Ντιν
  • Ρέι Γουίλσον
  • Άλαν Μπολ
  • Τρέβορ Στίβεν
  • Πήτερ Ρίντ
  • Μπράιαν Λάμπόν
  • Γκάρι Στίβενς
  • Τζον Χάρστ
  • Μάρτιν Κίον
  • Γκόρντον Γουέστ
  • Πόλ Γκασκόιν
  • Τεντ Σάγκαρ
  • Κόλιν Χάρβει
  • Γκάρι Λίνεκερ
  • Ντέιβ Γουάτσον
  • Γκρέιαμ Σαρπ
  • Άλεξ Γιάνγκ
  • Άντι Γκρέι
  • Ντάνκαν Φέργκιουσον
  • Νέβιλ Σάουθολ
  • Κέβιν Ράτκλιφ
  • Μάρκ Χιούζ
  • Κέβιν Σίντι
  • Τόμας Γκράβεσεν
  • Μάρκο Ματεράτσι

Σπουδαίοι προπονητές

Οι παρακάτω προπονητές κέρδισαν τουλαχιστον έναν τίτλο με την Έβερτον. Είναι αξιο αναφοράς πως όλοι όσοι κατέκτησαν τίτλο με την ομάδα είναι Άγγλοι,αν και έχουν περάσει επίσης πέντε Σκωτσέζοι, ένας Βορειοϊρλανδός, ένας Ιρλανδός και ένας Ουαλλός.

  • Ντίκ Μολινό: 1889-1901
  • Γουίλιαμ Κουφ: 1901-1918
  • Τόμας Μάκιντος: 1919-1935
  • Τεό Κέλλι: 1936-1948
  • Χάρι Κάττερικ: 1961-1973
  • Χάουαρντ Κένταλ: 1981-1987, 1990-1993, 1997-1998
  • Τζόε Ρόιλ: 1994-1997


Πρωτοπορίες

* Ιδρυτικό μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας το 1888.
* Ιδρυτικό μέλος της Πρέμιερ Λιγκ το 1992.
* Πρώτη ομάδα που παρουσίασε τρόπαιο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
* Πρώτη ομάδα που παρουσίασε μετάλια για του ποδοσφαιριστές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
* Πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε επίσημα με μπλέ και άσπρες στολές το 1901.
* Πρώτη ομάδα που ποδοσφαιριστής της σκόραρε 60 γκολ πρωταθλήματος ο Ντίξι Ντιν 60 γκολ
* Πρώτη ομαδα που οι παίκτες φόρεσαν στολές με νούμερα απο το 1-11 τελικός Κύπελλο Αγγλίας 1933
* Πρώτη ομάδα που έφτασε 100 σεζόν στην κορυφαία αγγλική κατηγορία ποδοσφαίρου
* Πρώτη ομάδα που έφτασε τα 4000 παιχνίδια στην κορυφαία αγγλική κατηγορία ποδοσφαίρου


Έδρα
Το Γκούντισον Παρκ, έδρα της Έβερτον

Η Έβερτον αρχικά αγωνιζόνταν στο Στάνλει Παρκ, που βρισκόταν κοντά στο σημείο που θα ανεγερθεί το νέο γήπεδο της Λίβερπουλ Φ.Κ..

Το 1882 κάποιος κ.Κρούιτ δώρισε γη στην Έβερτον σε μια περιοχή που λεγόταν Πράιορι Ρόουντ (Priory road), στην οποία έπαιζε πριν μετακομίσει στο Άνφιλντ.

Στο Άνφιλντ αγωνίστηκε ως το 1892. Μία διαφωνία σχετικά με το ενοίκιο έκανε την Έβερτον να μετακομίσει ξανά το 1892 στην τωρινή της έδρα, το Γκούντισον Παρκ (Goodison Park).


Στις 16 Ιουνίου του 2006 η διοίκηση της Έβερτον ανακοίνωση πως βρίσκεται σε συνομιλίες με την επαρχία του Νόσλει και την αλυσίδα σουπερμάρκετ Τέσκο για την δημιουργία νέου γηπέδου 55.000 θέσεων στην περιοχή Κίρκμπι.Οι αντιδράσεις όμως οπαδών της ομάδας για το γεγονός οτι η σιγκεκριμένη περιοχή που εξετάζεται για την ανέγερση του γηπέδου βρίσκεται οριακά εκτός των γεωγραφικών ορίων της επαρχίας του Λιβερπουλ οδήγησε την διοίκηση να πάρει μια ασυνίθιστη απόφαση να διεξάγει δημοψήφισμα μεταξύ των φίλων της ομάδας.Το δημοψίφισμα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2007 και ποσοστο 59,27% των φίλων της ομάδας ψήφισε υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων.Τον Νόεμβριο του 2009 η Αγγλική κυβέρνηση απέριψε το σχέδιο της ομάδας για την δημιουργία νέου γηπέδου στο Κίρκμπι η ομάδα πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέας περιοχής.

Γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα

Η Έβερτον διαθέτει γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αγωνίζεται στη γυναικεία Πρέμιερ Λιγκ.

Έχει κατακτήσει από μία φορά το Πρωτάθλημα το 1998 και το Κύπελλο Αγγλίας γυναικών το 1989, όταν ακόμα λεγόταν Λέασο Πασίφικ.

Καλαθοσφαίριση

Η Έβερτον διαθέτει και τμήμα καλαθοσφαίρισης με το όνομα Έβερτον Τάιγκερς.

Η ομάδα αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία τις βρετανικής καλαθοσφαίρησης, στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης και στο γήπεδο Γκρίνπαρκ Σπορτς Ακάντεμι.

Συνδέσεις

* Επίσημη σελίδα
* Σελίδα οπαδών

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License