ART

 

.

Η Hyundai Motor Company (Χάνγκουλ: 현대 자동차) είναι μία νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1967 και μαζί με την θυγατρική της, Kia Motors, της οποίας κατέχει το 32,8%, και την κατά 100% θυγατρική πολυεθνική της, Genesis Motors, η οποία αποτελείται από το Hyundai Motor GROUP, είναι ο πρώτος μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων στον κόσμο.

Η Hyundai εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο στην Ούλσαν της Νότιας Κορέας, η οποία έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 1,6 εκατομμυρίων μονάδων. Η εταιρεία απασχολεί 75.000 άτομα παγκοσμίως. Τα οχήματα Hyundai πωλούνται σε 193 χώρες μέσω 5.000 αντιπροσωπειών και εκθεσιακών χώρων.
Ιστορία

Ο Chung Ju-Yung ίδρυσε την Hyundai Engineering and Construction Company το 1947. Η Hyundai Motor Company ιδρύθηκε αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου 1967. Το πρώτο μοντέλο της εταιρίας, η Cortina, κυκλοφόρησε το 1968, σε συνεργασία με την Ford Motor Company. Όταν η Hyundai ήθελε να αναπτύξει το δικό της αυτοκίνητο, προσέλαβε τον George Turnbull τον Φεβρουάριο του 1974, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Austin Morris στη British Leyland. Με τη σειρά του προσέλαβε άλλους πέντε κορυφαίους βρετανούς μηχανικούς αυτοκινήτων. Πρόκειται για τον σχεδιασμό του Kenneth Barnett, τους μηχανικούς John Simpson και Edward Chapman, τον John Crosthwaite πρώην BRM ως μηχανικό σασί και τον Peter Slater ως κύριο μηχανικό ανάπτυξης. Το 1975 κυκλοφόρησε το Pony, το πρώτο κορεατικό αυτοκίνητο, με στυλ από τον Giorgio Giugiaro της ItalDesign και την τεχνολογία του κινητήρα που παρέχεται από την Mitsubishi Motors της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν το επόμενο έτος στον Ισημερινό και σύντομα στη συνέχεια στις χώρες της Μπενελούξ.

Το 1984, η Hyundai εξήγαγε το Pony στον Καναδά, αλλά αρχικά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή το Pony δεν πληρούσε τα πρότυπα εκπομπής ρύπων εκεί. Οι καναδικές πωλήσεις όμως υπερέβησαν τις προσδοκίες και ήταν σε κάποιο σημείο το κορυφαίο αυτοκίνητο στην καναδική αγορά. Το 1985, κατασκευάστηκαν το ένα εκατομμύριο αυτοκίνητο Hyundai.

Το 1986, η Hyundai άρχισε να πωλεί αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Excel υποδείχθηκε ως το "Best Product # 10" από το περιοδικό Fortune, κυρίως λόγω της οικονομικής του αξίας. Η εταιρεία άρχισε να παράγει μοντέλα με τη δική της τεχνολογία το 1988, ξεκινώντας από το μεσαίο Sonata. Την άνοιξη του 1990, η συνολική παραγωγή των αυτοκινήτων Hyundai έφθασε στο όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων. Το 1991, η εταιρεία πέτυχε να αναπτύξει τον πρώτο ιδιόκτητο βενζινοκινητήρα της, τον τετρακύλινδρο Alpha, καθώς και τη δική της μετάδοση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την τεχνολογική ανεξαρτησία. Το 1996, η Hyundai Motor India Limited ιδρύθηκε με εργοστάσιο παραγωγής στο Irungattukottai κοντά στο Τσεννάι της Ινδίας.

Το 1998, η Hyundai άρχισε να αναθεωρεί την εικόνα της σε μια προσπάθεια να καθιερωθεί ως παγκόσμιας κλάσης μάρκα. Ο Chung Ju Yung μετέφερε την ηγεσία της Hyundai Motor στο γιο του, Chung Mong Koo, το 1999. Η μητρική εταιρεία της Hyundai, η Hyundai Motor Group, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη μακροπρόθεσμη έρευνα των οχημάτων της. Προσθέτει εγγύηση 10 ετών ή 100.000 μιλίων / 160.000 χλμ στα αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ και ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ.

Το 2004, η Hyundai κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην "αρχική ποιότητα" σε μια έρευνα / μελέτη της JD Power and Associates. Η Hyundai είναι σήμερα μία από τις 100 πιο πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως. Από το 2002, η Hyundai είναι επίσης ένας από τους παγκόσμιους επίσημους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Το 2006, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πρακτικές της Chung Mong Koo ως επικεφαλής της Hyundai, υποψιάζοντάς τον για διαφθορά. Στις 28 Απριλίου 2006, ο Chung συνελήφθη και κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Νότιας Κορέας (106 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ως αποτέλεσμα, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai, Kim Dong-jin, τον αντικατέστησε ως επικεφαλής της εταιρείας.

Εγκυκλοπαίδεια Νότια Κορέας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License