ART

 

EVENTS

Graphic1

Ο Αρχιμήδης χρησιμοποίησε μοχλούς για να ανυψώσει πολύ βαριά αντικείμενα.


Είναι ισχυρή ράβδος που χρησιμεύει για να μετακινήσουμε βαριά σώματα και λέγεται στην καθομιλουμένη λοστός ή μανέλα.

Στη Φυσική με τη λέξη μοχλός χαρακτηρίζουμε ένα στερεό σώμα που μπορεί να γυρίζει γύρω από έναν άξονα με δυο δυνάμεις να ενεργούν σε δυο σημεία του. Ο άξονας αυτός ονομάζεται υπομόχλιο. Ο μοχλός ανήκει στις απλές μηχανές. Εκτός από τον άξονα, το υπομόχλιο έχει και τους μοχλοβραχίονες, δηλ. την απόσταση κάθε δύναμης από τον άξονα. Αν πολλαπλασιάσουμε κάθε δύναμη με την απόσταση αυτή, βρίσκουμε τη ροπή, ένα ποσό, που δείχνει έναν αριθμό και διεύθυνση. Με το μοχλό μπορούμε να εξουδετερώνουμε μεγάλη αντίσταση, αν ο μοχλοβραχίονας είναι μεγαλύτερος απ' αυτόν της αντίστασης. Για να κινήσουμε π.χ. ένα βαρύ σώμα, τοποθετούμε το υπομόχλιο κοντά στην αντίσταση και με τον τρόπο αυτόν η δύναμη επιδρά στα σημεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το υπομόχλιο.

Τους μοχλούς τους διακρίνουμε ανάλογα με τη χρήση του καθενός και τους χωρίζουμε σε τρία είδη, αν και αυτό δε γίνεται με βάση τις κυριότερες διαφορές των μοχλών.

F1D1 = F2D2

.

* Μοχλοί πρώτου είδους: Στους μοχλούς αυτούς το υπομόχλιο Γ βρίσκεται ανάμεσα στη δύναμη Β και στην αντίσταση Α. Πρώτου είδους μοχλοί είναι ο ζυγός, το ψαλίδι, οι μοχλοί στις αντλίες κλπ.

* Μοχλοί δεύτερου είδους: Η αντίσταση Α βρίσκεται ανάμεσα στο υπομόχλιο Γ και στη δύναμη Β, π.χ. καρυοθραύστης, κουπί κ.ά.

* Μοχλοί τρίτου είδους: Έχουν τη δύναμη Β ανάμεσα στην αντίσταση Α και στο υπομόχλιο Γ, όπως η λαβίδα, ο βραχίονας του ανθρώπου κ.ά.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License