ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Το πειραματικό πρόγραμμα HAARP (High frequency Active Auroral Research Project) έχει σκοπό τη μελέτη της ιονόσφαιρας για τη διέγερση και χρήση αυτής ως κεραίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τη βελτίωση των επικοινωνιών (π.χ. HF, VHF, επικοινωνίες υποβρυχίων ELF, κτλ) αλλά ακόμη και για επιτήρηση (surveillance).

Ο κύριος στόχος του HAARP είναι η βασική επιστημονική έρευνα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Ουσιαστικά μια μετάβαση μεταξύ της ατμόσφαιρας και της μαγνητόσφαιρας, η ιονόσφαιρα είναι όπου η ατμόσφαιρα είναι αρκετά λεπτή ώστε οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες UV του ήλιου να μπορούν να την φτάσουν, αλλά αρκετά παχύ ώστε να υπάρχουν αρκετά μόρια για να απορροφήσουν αυτές τις ακτίνες. Κατά συνέπεια, η ιονόσφαιρα αποτελείται από μια ταχεία αύξηση της πυκνότητας των ελεύθερων ηλεκτρονίων, ξεκινώντας από ~70 km, φτάνοντας στην κορυφή στα ~300 km, και στη συνέχεια πέφτει ξανά καθώς η ατμόσφαιρα εξαφανίζεται εντελώς κατά ~1.000 km. Διάφορες πτυχές του HAARP μπορούν να μελετήσουν όλα τα κύρια στρώματα της ιονόσφαιρας.

Το προφίλ της ιονόσφαιρας είναι εξαιρετικά μεταβλητό, αλλάζει συνεχώς σε χρονικές κλίμακες λεπτών, ωρών, ημερών, εποχών και ετών. Αυτό το προφίλ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο κοντά στους μαγνητικούς πόλους της Γης, όπου η σχεδόν κάθετη ευθυγράμμιση και η ένταση του μαγνητικού πεδίου της γης μπορεί να προκαλέσει φυσικές επιπτώσεις όπως το σέλας.

Η ιονόσφαιρα είναι παραδοσιακά πολύ δύσκολο να μετρηθεί. Τα μπαλόνια δεν μπορούν να το φτάσουν επειδή ο αέρας είναι πολύ λεπτός, αλλά οι δορυφόροι δεν μπορούν να περιφέρονται εκεί επειδή ο αέρας είναι πολύ παχύς. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα πειράματα στην ιονόσφαιρα δίνουν μόνο μικρά κομμάτια πληροφοριών. Το HAARP προσεγγίζει τη μελέτη της ιονόσφαιρας ακολουθώντας τα βήματα ενός θερμαντήρα ιονόσφαιρας που ονομάζεται EISCAT κοντά στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Εκεί, οι επιστήμονες πρωτοστάτησαν στην εξερεύνηση της ιονόσφαιρας διαταράσσοντάς την με ραδιοκύματα στην περιοχή 2–10 MHz και μελετώντας πώς αντιδρά η ιονόσφαιρα. Το HAARP εκτελεί τις ίδιες λειτουργίες αλλά με περισσότερη ισχύ και πιο ευέλικτη και ευέλικτη δέσμη HF.

Μερικές από τις κύριες δυνατότητες του HAARP περιλαμβάνουν:

Δημιουργία ραδιοκυμάτων πολύ χαμηλής συχνότητας (VLF) μέσω διαμορφωμένης θέρμανσης του ηλεκτρικού πίδακα σέλας, χρήσιμη επειδή η παραγωγή κυμάτων VLF συνήθως απαιτεί γιγάντιες κεραίες
Δημιουργία τεχνητής λάμψης αέρα, η οποία είναι συνήθως υποοπτική αλλά συνήθως ανιχνεύσιμη. Κάτω από ορισμένες γεωφυσικές συνθήκες και διαμορφώσεις πομπού, μπορεί να είναι αρκετά φωτεινό ώστε να παρατηρείται με γυμνό μάτι.[16][17]
Δημιουργία κυμάτων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) στην περιοχή 0,1 Hz. Αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να παραχθούν με άλλο τρόπο, επειδή το μήκος μιας κεραίας υπαγορεύεται από το μήκος κύματος του σήματος που εκπέμπει ή λαμβάνει.
Δημιουργία σημάτων VLF σε λειτουργία whistler που εισέρχονται στη μαγνητόσφαιρα και διαδίδονται στο άλλο ημισφαίριο, αλληλεπιδρώντας με τα σωματίδια της ζώνης ακτινοβολίας Van Allen στην πορεία
VLF τηλεπισκόπηση της θερμαινόμενης ιονόσφαιρας

Η έρευνα στο HAARP περιελάμβανε:

Παρατηρήσεις γραμμών πλάσματος
Παρατηρήσεις διεγερμένων εκπομπών ηλεκτρονίων
Έρευνα θέρμανσης γυροσυχνοτήτων
Εξάπλωση σε παρατηρήσεις F (θάμπωμα των ιονόσφαιρων ηχώ των ραδιοκυμάτων λόγω ανωμαλιών στην πυκνότητα ηλεκτρονίων στο στρώμα F)
Διαδρομές ίχνους υψηλής ταχύτητας
Παρατηρήσεις λάμψης αέρα[18]
Παρατηρήσεις σπινθηρισμών που προκαλούνται από θέρμανση
Παρατηρήσεις γενεάς VLF και ELF[19]
Ραδιοπαρατηρήσεις μετεωριτών
Οι πολικές μεσοσφαιρικές καλοκαιρινές ηχώ (PMSE) έχουν μελετηθεί, διερευνώντας τη μεσόσφαιρα χρησιμοποιώντας το IRI ως ισχυρό ραντάρ και με ένα ραντάρ 28 MHz και δύο ραντάρ VHF στα 49 MHz και 139 MHz. Η παρουσία πολλαπλών ραντάρ που εκτείνονται και στις ζώνες HF και VHF επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν συγκριτικές μετρήσεις που μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν στην κατανόηση των διαδικασιών που σχηματίζουν αυτά τα άπιαστα φαινόμενα.
Έρευνα σε εξωγήινους ηχούς ραντάρ HF: το πείραμα Lunar Echo (2008).[20][21]
Δοκιμή πομπών διάχυτου φάσματος (2009)
Επιπτώσεις της βροχής μετεωριτών στην ιονόσφαιρα
Απόκριση και ανάκτηση της ιονόσφαιρας από ηλιακές εκλάμψεις και γεωμαγνητικές καταιγίδες
Η επίδραση των ιονοσφαιρικών διαταραχών στην ποιότητα του δορυφορικού σήματος GPS
Παράγοντας σύννεφα πλάσματος υψηλής πυκνότητας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης[22]

Η έρευνα που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις HAARP επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να τελειοποιήσει τις επικοινωνίες με τον στόλο των υποβρυχίων του, στέλνοντας ραδιοφωνικά σήματα σε μεγάλες αποστάσεις.[24][25]

Το πρόγραμμα έχει συνοδευτεί από αστείες συνωμοσιολογικές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες, το HAARP αποτελεί αμερικανικό «υπερόπλο» μαζικής καταστροφής, το οποίο μέσω εσκεμμένης διέγερσης της ιονόσφαιρας επιτυγχάνει επιλεκτική διακοπή των επικοινωνιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, εξουδετέρωση των κατοίκων θέτοντάς τους σε κατάσταση λήθαργου/αδράνειας (ψυχοτρονικό όπλο), την πρόκληση καιρικών φαινομένων, σεισμών (περιβαλλοντικό/γεωφυσικό όπλο), κτλ.

Η πυκνότητα της ιονόσφαιρας ειναι παρα πολή μικρή για να επηρεάζει τον καιρό. Η ενέργεια του HAARP που προέρχεται απο ντιζελογεννήτριες είναι πολύ μικρή. Η ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε ανάλογη επιφάνεια είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη.

Παρόμοια με το HΑARP ιονοσφαιρικά συστήματα είναι το EISCAT (European Incoherent Scatter Scientific Association) με εγκαταστάσεις στο Τρόμσο της Νορβηγίας (μέλη Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Κίνα), καθώς επίσης και το Ρωσικό SURA. Παρόμοιο σύστημα υπάρχει και στο Ακρωτήρι της Κύπρου[εκκρεμεί παραπομπή].
Δικτυακοί τόποι

US Air Force, US Navy, και πανεπιστήμιο της Αλάσκα

"High Frequency Active Auroral Research Program". haarp.alaska.edu.
"About ELF Αρχειοθετήθηκε 2006-10-10 στο Wayback Machine.". haarp.alaska.edu, 2 Ιουλίου, 1996. (Δημιουργία ΗΜΣ με τη χρήση του HAARP)
HAARP - Εγκατάσταση οπλικής έρευνας - Από στρατιωτικής άποψης
"Ionospheric Interaction Research References, by U.S. Authors: 1980 - 1999". haarp.alaska.edu, 24 Ιουνίου, 1999.
"HAARP Cam Αρχειοθετήθηκε 2008-05-16 στο Wayback Machine.". haarp.alaska.edu. (live HAARP antenna array daylight pictures)
"HAARP Αρχειοθετήθηκε 2011-05-01 στο Wayback Machine.: HF Active Auroral Research Program". Joint Services Program Plans and Activities: Air Force, Geophysics Laboratory; Navy, Office of Naval Research. (Executive Summary)

Άλλες εγκαταστάσεις

Häggström, Christian, "European Incoherent SCATter's ionospheric Heating facility including Dynasonde". eiscat.se, 04 July 2003.
Zabotin, Nikolay, "Evidence for Precipitation of Energetic Particles by Ionospheric Heating Transmissions". noaa.gov, Dec 7 2004.

Πληροφορίες

Demirkol, Characterization of the Modified and Ambient Lower Ionosphere for HAARP using VLF diagnostics ". leland.stanford.edu. (Impact of HAARP on VLF signals, a 2% effect.)
Hagfors, T., "Early Ionospheric HF Modification Work in Arecibo". Max Planck Institut für Aeronomie, Katlenburg-Lindau, Germany.
McQuerry, Shawn, "Platteville Heating Experiments" References.
DLC, "VLF Group Science Background". nova.stanford.edu, June 13, 1995. (VLF Tutorial)
Inan, U. S., and T. F. Bell, "Polar Aeronomy and Radio Science (PARS)" STAR Laboratory, Stanford University. [ULF/ELF/VLF PROJECT]

Δορυφορική εικόνα

Google maps satellite image of HAARP

Διάφορα

Jerry E. Smith author προσωπικός δικτυακός τόπος
"HAARP: The Ultimate Weapon of the Conspiracy". Adventures Unlimited Press, 1998. ISBN 0-932813-53-4
"HAARP Tremors Rock Earth Deep Beneath San Andreas Fault Αρχειοθετήθηκε 2006-08-14 στο Wayback Machine.". Portland IMC.
Begich, Nick και Jeane Manning, "Το κουτί της Πανδώρας των στρατιωτικών". haarp.net.
"To Understand HAARP: NWO's Scalar Electromagnetics Αρχειοθετήθηκε 2006-08-14 στο Wayback Machine.: secret 20th century parallel tech path". Portland IMC. (This article is an assemblage of scalar electromagnetics information detailed by scientist Tom Bearden).
www.ethericwarriors.com -- to learn how to neutralize HAARP facilities in your area.
Θεωρίες Συνωμοσίας: HAARP [1]


Ταινίες

"HAARP: Holes in Heaven?" HAARP and Advances in Tesla Technology. Wednesday, Jun. 01, 2005
The 51 minute documentary features the authors who wrote the book "Angels Don't Play this HAARP: Advances in Tesla Technology" ( ISBN 0-9648812-0-9 ), and interviews biologists, ecologists, and HAARP technologists directly associated with the project and its patents.
"VIDEO: "HAARP: Holes in Heaven Αρχειοθετήθηκε 2007-11-11 στο Wayback Machine." (alternative site)
"Owning the Weather" Discovery Channel, 2005
Ντοκυμαντέρ που καλύπτει τους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους μεταβολής του καιρού με συνοπτική αναφορά στο HAARP.
Digisonde
Τρέχοντα και αρχειοθετημένα μαγνητομετρικά δεδομένα[νεκρός σύνδεσμος]
Induction Magnetometer data page
Induction Magentometer description page

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org και el.wiktionary.org/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License