Φαινόμενο Peltier
Ανακαλύφθηκε το 1834 από ένα Γάλλο φυσικό, τον Jean C. A. Peltier, και πρόκειται για ένα Θερμοηλεκτρικό Φαινόμενο, που παρατηρείται όταν το Ηλεκτρικό Ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται.
Χαρακτηριστικό είναι το πείραμα του γνωστού επιστήμονα Heinrich Lenz από την Εσθονία. Αυτός μελέτησε εκτενέστερα το φαινόμενο Peltier και πειραματίστηκε με ένα σύστημα βισμούθιου-αντιμονίου που ενώνονταν σε ένα σημείο. Αρχικά, πάγωσε μια σταγόνα νερού που περνούσε από το σημείο αυτό και στη συνέχεια την έλυωσε και πάλι αντιστρέφοντας έτσι τη φορά του ρεύματος.
Ψύκτρα Peltier
Οι ψύκτρες Peltier αποτελούνται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία όμως ενώνονται σε δύο σημεία. Το ένα θερμαίνεται και το άλλο ψύχεται, ακριβώς όπως στο φαινομένο Peltier. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούνται δύο υλικά με διαφορετικό αριθμό ηλεκτρονίων. Αυτά ενώνονται σε δύο σημεία με αγώγιμο υλικό, οπότε για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να υπάρχει παντού ομοιόμορφη κατανομή ηλεκτρονίων, ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των υλικών και δημιουργείται έτσι ένα Ηλεκτρικό Πεδίο. Αν εφαρμόσουμε Ηλεκτρικό Ρεύμα στο σύστημα, τότε θα συμβεί το εξής: στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ισορροπία του, στο ένα σημείο ένωσης θα απορροφάται ενέργεια από το περιβάλλον (ψύξη), ενώ στο άλλο θα αποβάλλεται ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας (θέρμανση). Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ένταση του ρεύματος που εφαρμόζεται.
Ιστογραφία
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License