ART

 

.

Ως θύελλα αναφέρεται επιστημονικά κάθε διατάραξη στην κατάσταση της ατμόσφαιρας ενός ουράνιου σώματος, ιδίως όταν επηρεάζει την επιφάνειά του, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα όμως στη Μετεωρολογία, ο όρος αφορά την επιφάνεια της Γης, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.
Είδη θύελλας
Αμμοθύελλα πλησιάζει την αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ στις 27 Απριλίου 2005.
Σίφωνας έντασης F4 κοντά στο Ροανόκε του Ιλινόι, ΗΠΑ, στις 13 Ιουλίου 2004.
Κλασική καλοκαιρινή καταιγίδα με κεραυνούς, στις 8 Ιανουαρίου 2013, στην Κόρδοβα, Αργεντινή.
Καταιγίδα στην έρημο Μοχάβι, ΗΠΑ, κατά το ηλιοβασίλεμα, στις 13 Ιουνίου 2015.

Υπάρχουν πολλά είδη θύελλας, και μεταξύ αυτών:

Η καταιγίδα είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται από αστραπές, κεραυνούς, μερικές φορές χαλάζι, και σχεδόν πάντα με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Υπάρχουν 4 είδη καταιγίδας: η γραμμή λαίλαπας, το μονοκύτταρο, το πολυκύτταρο και το υπερκύτταρο.
Η χιονοκαταιγίδα είναι ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, στην οποία παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας (αστραπές και βροντές), με τη διαφορά ότι η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση αποτελείται από χιόνι, αντί για βροχή.
Η χιονοθύελλα είναι μια έντονη χειμερινή καταιγίδα που χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και έντονη χιονόπτωση,
Η παγοθύελλα είναι ένα είδος χειμερινής καταιγίδας, κατά την οποία πέφτει υπέρψυχρη, αλλά απάγωτη βροχή, λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία μόλις καταλήξει στο έδαφος γίνεται ακαριαία πάγος. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα τεράστιο παγοκάλυμμα, που μπορεί να παραλύσει ολόκληρες περιοχές ή ακόμα και να διαλύσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αμμοθύελλα χαρακτηρίζεται γενικά από θυελλώδη άνεμο, δηλαδή έντασης άνω των 8 της Κλίμακας Μποφόρ (άνω των 62 χλμ. την ώρα), που μεταφέρει κόκκους άμμου σε μεγάλη έκταση.
Ο τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας είναι ένα σύστημα θύελλας μεγάλης έκτασης με μια κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως «μάτι του τυφώνα».
Ο σίφωνας είναι μια βίαια περιστρεφόμενη στήλη ανέμου με μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, η οποία οφείλεται σε πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο της στήλης. Σχεδόν πάντα αποφύεται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών, που είναι γνωστά ως σωρειτομελανίες, και φτάνει ως το έδαφος. Συνήθως είναι μικρή σε μέγεθος και διάμετρο, αλλά είναι η πλέον βίαιη και επικίνδυνη θύελλα.
Η χαλαζόπτωση είναι μια φυσική καταστροφή όπου, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, παράγονται πολυάριθμοι χαλαζόκοκκοι, οι οποίοι προκαλούν καταστροφές στην περιοχή όπου πέφτουν. Όταν κατά την χαλαζόπτωση πέφτουν τεράστιες ποσότητες χαλαζόκοκκων μεγάλου μεγέθους και βάρους επί αρκετά λεπτά, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως χαλαζοθύελλα.
Η ανεμοθύελλα είναι ο σφοδρός ή θυελλώδης άνεμος που συνοδεύεται από ελάχιστη ή καμία ατμοσφαιρική κατακρήμνιση.
Ο ανεμοστρόβιλος ή επίσημα αεροδίνη, είναι ένα μικρής έκτασης τοπικό μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας. Όπως εξηγεί και το όνομά του, πρόκειται για κατακόρυφο ή κεκλιμένο στροβιλισμό του αέρα, που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά της ώρας. Αντίθετα με τον σίφωνα, «σηκώνεται» από το έδαφος, σε αίθριο ουρανό ή το πολύ με ελαφρά νέφωση, και έχει διαφορετικά αίτια δημιουργίας. Επίσης, ο σίφωνας είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερης έντασης από τον ανεμοστρόβιλο και πολύ πιο επικίνδυνος.

Επιπτώσεις

Πολλά από τα είδη θύελλας αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή και αρτιμέλεια, καθώς και για τις ανθρώπινες περιουσίες. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε άμεσα από το ίδιο το φαινόμενο, είτε έμμεσα αν ένα είδος θύελλας πυροδοτήσει κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, μια καταιγίδα, αν και δεν θεωρείται επίσημα ως φυσική καταστροφή, μπορεί να αφήσει πίσω της ανθρώπινα θύματα αν πυροδοτήσει έναν ή περισσότερους σίφωνες, ή εξαιρετικά σφοδρούς ευθύγραμμους ανέμους ή ακραίο χαλάζι με θανατηφόρα τεράστιους χαλαζόκοκκους (λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων) ή ξαφνική πλημμύρα-αστραπή ή βίαιο καθοδικό ρεύμα αέρα, που φτάσει ως το έδαφος, ή από πτώση κεραυνού στο έδαφος.

Κάποιες φορές, ωστόσο, μπορεί να έχουν και θετικές συνέπειες. Ενδεικτικώς, μια σειρά εποχικών καταιγίδων μπορεί να ανακουφίσει ολόκληρες περιοχές από μια ξηρασία που είχε προηγηθεί ή από έναν προηγούμενο καύσωνα. Παράλληλα, οι έντονες χιονοπτώσεις, με το χιόνι που αφήνουν στο έδαφος, προσφέρουν τα μέγιστα στον χειμερινό αθλητισμό και στον χειμερινό τουρισμό, με αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που χωρίς τη χιονόστρωση θα ήταν αδύνατες.

Επίσης, οι τροπικοί κυκλώνες ή τυφώνες (αν και τα αποτελέσματα στους πληθυσμούς και τα σκάφη μπορεί να είναι ολέθρια) έχουν και θετικές συνέπειες, καθώς ανακουφίζουν τεράστιες περιοχές από ξηρασία. Επιπλέον, απομακρύνοντας τεράστιες ποσότητες θερμότητας μακριά από την τροπική ζώνη, οι τροπικοί κυκλώνες αποτελούν ένα σημαντικό μηχανισμό της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που διατηρεί τη θερμική ισορροπία στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Ακραίο καιρικό φαινόμενο
Φυσικός κίνδυνος
Φυσική καταστροφή

                               
 
         
                                  

Εγκυκλοπαίδεια Μετεωρολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License