EVENTS

 

.

Μπουρίνι κατά την κοινή ναυτική γλώσσα και όχι μόνο, χαρακτηρίζεται γενικά η απότομη μεταβολή του καιρού, σχετικά μικρής διάρκειας, με αύξηση της έντασης του ανέμου, που συνοδεύεται όμως με καταιγίζουσα βροχόπτωση αστραπές, βροντές και κεραυνούς. Το "μπουρίνι" είναι ταυτόσημος όρος με τον επίσημο λαίλαψ ή λαίλαπα και με τον αρχαίο Αριστοτελικό όρο "εκνεφίας".

Το μπουρίνι είναι το συνηθέστερο μετεωρολογικό φαινόμενο, σημείο προγνωστικό ιδιαίτερα στους ναυτικούς, της μετάπτωσης του νοτίου ανέμου σε σφοδρό βόρειο. Σε πολλά νησιά ονομάζεται "προβέντζα"(¹).
Πολλές φορές το μπουρίνι μπορεί να ξεσπάσει χωρίς να υπάρχουν νέφη ή υετός.

Σε δημώδεις εκφράσεις, μεταφορικά, ο όρος μπουρίνι σημαίνει θυμός, νεύρα π.χ. Έχει τα μπουρίνια του ή έχει μπορουνιάσει.

(¹) Ειδικά στον λιμένα Σάμου (Βαθύ) συμβαίνει κατ΄έτος μια τέτοια απότομη εναλλαγή, που λόγω θέσης της εισόδου λιμένος παρουσιάζεται προβέντζα σε μορφή "τσουνάμι", όπου η θάλασσα (2-3 συνεχόμενα κύματα) με περιστροφική προσβολή στην ακτή κυριολεκτικά ορμά στους παράλιους δρόμους και στα καταστήματα αιφνίδια και σε διάρκεια 10-15 λεπτών της ώρας, με αρκετές κάθε φορά καταστροφές.

Εγκυκλοπαίδεια Μετεωρολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License