ART

.

Οι Μηνίσκοι είναι Ινοχόνδρινες κατασκευές στα γόνατα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα οστά της Κνήμης και του Μηριαίου «σαν φλάντζες» για αποφυγή της τριβής. Κάθε γόνατο έχει δύο Μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Οι Μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το πάθεις και με ένα παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα για να δέσεις τα κορδόνια σου. Τραυματισμοί Μηνίσκων υπάρχουν ΣΕ ΟΛΕΣ τις ηλικίες, παιδική, μέση, και Τρίτη ηλικία. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Στην τρίτη ηλικία (50-75 ετών) οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου, εκδηλώνονται μετά από καταπόνηση ή μετά από χρόνια φθορά, και δεν απαιτείται τραυματισμός για να εκδηλωθούν. Εκδηλώνονται με ένα απλό γονάτισμα ή στα σκαλοπάτια, ή με λίγο τρέξιμο, ή μετά από ένα χορό.

Ρήξη μηνίσκου
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές
Ταξινόμηση ICD-10 S83.2 M23.2
Ταξινόμηση ICD-9 836.0-836.2

Διάγνωση ρήξης Μηνίσκων

Η ρήξη Μηνίσκων διαγιγνώσκεται εύκολα με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται ΜΟΝΟ με Μαγνητική Τομογραφία του Γόνατος. Παλιά, επιβεβαιώνονταν με αρθρογράφημα με σκιαγραφικό.
Ασθενής 2 ημέρες μετά από εγχείρηση αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής μηνίσκου (Block)
Θεραπεία

Οι ρήξεις Μηνίσκων θεραπεύονται ανάλογα με πολλά διαγνωστικά κριτήρια βαρύτητας. Έχουν σημασία, τα κλινικά ευρήματα, η ηλικία του ασθενούς, το επάγγελμα, οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και η ύπαρξη ή όχι επιπλοκών. Ετσι θεωρείται απόλυτη ένδειξη για εγχείρηση η ύπαρξη ενός από τα κάτωθι κριτήρια:

(1) Ρήξη Μηνίσκου με Υποπτροπιάζον ύγραρθρο
(2) Ρήξη Μηνίσκου με μη ανατασσόμενη Εμπλοκή- μπλοκάρισμα του γόνατος (Block)
(3) Πόνος στο βαθύ κάθισμα (γονάτισμα) ή σε σκαλοπάτια, παρά την πάροδο 2-3 μηνών.

Θεραπεία τραυματικής ρήξης Μηνίσκων

Υπάρχουν σήμερα τρεις θεραπείες για ρήξη Μηνίσκου.

1. Νάρθηκας + Φυσικοθεραπείες
2. Ενδαρθρικές ενέσεις Υαλουρονικού Νατρίου
3. Εγχείρηση αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής, μερική ή ολική. Είναι ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος, με γενική αναισθησία σε νοσοκομείο, όπου αφαιρείται ένα τμήμα του Μηνίσκου ή όλος ο μηνίσκος, με διάνοιξη δύο οπών (=τρύπες) στο δέρμα του γόνατος. Χρειάζεται νοσηλεία 24-48 ώρες.

Θεραπεία εκφυλιστικής ρήξης Μηνίσκων

Μέχρι σήμερα ουδεμία θεραπεία εκφυλιστικής βλάβης των μηνίσκων θεωρείται η τέλεια αποκατάσταση. Η Ολική Μηνισκεκτομή, ως «τέλεια» λύση, οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια. Πάντως είναι διαθέσιμες σήμερα οι εξής θεραπείες ανάλογα με την περίπτωση ασθενούς:

1. Παλιά απλή θεραπεία: Αντιφλεγμονώδη φάρμακα + Φυσικοθεραπεία + ασκήσεις τετρακεφάλου. Έχει προσωρινό αποτέλεσμα και παρενέργειες.
2. Εγχείρηση αρθροσκοπικού καθαρισμού (Endoscopic Debridenend). Γίνεται από το έτος 1990-2010. Δεν γίνεται για ρήξεις οπισθίου κέρατος έσω Μηνίσκου. Απεδείχθη ότι είναι βραχείας αποτελεσματικότητας. Στην Τρίτη ηλικία (50-75 ετών) οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου, προϋπάρχει η λεγόμενη "μυξοειδής εκφύλιση" και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από καταπόνηση ή μετά από χρόνια φθορά. Δεν απαιτείται σαφής τραυματισμός ή απότομη κίνηση για να εκδηλωθούν. Εκδηλώνονται με ένα απλό γονάτισμα ή στα σκαλοπάτια, ή με λίγο τρέξιμο, ή μετά από ένα χορό. Ο ασθενής αναφέρει συνήθως ένα αίσθημα "κρακ" που τον οδήγησε στην ακινητοποίηση [4]

3. Eνδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού νατρίου 5 Sodium Hyaluronate (HYALART, VISCURE, YARDEL, κλπ) + Περπάτημα. Γίνεται από το 1997, ετησίως άπαξ. Έχει καλά αποτελέσματα στο 80-90% των περιπτώσεων, και είναι ακίνδυνη θεραπεία.

Εγκυκλοπαίδεια Ιατρικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License