.
Στην ύψωση σε δύναμη, η βάση είναι ο αριθμός b σε μια έκφραση της μορφής bν. Ο αριθμός ν λέγεται εκθέτης και η έκφραση επίσημα είναι γνωστή ως «ύψωση του b σε δύναμη ν» ή «δύναμη με βάση b και εκθέτη ν». Αναφέρεται πιο συχνά ως «νιοστή δύναμη του b», «b στη νιοστή δύναμη» ή «b σε δύναμη ν». Για παράδειγμα, η τέταρτη δύναμη του 10 είναι 10.000, επειδή 104 = 10.000. Ο όρος δύναμη κανονικά αναφέρεται σε ολόκληρη την έκφραση, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εκθέτη.
Όταν η νιοστή δύναμη του b ισούται με έναν αριθμό a, ή a = bν, τότε το b ονομάζεται «νιοστή ρίζα» του a. Για παράδειγμα, το 10 είναι η τέταρτη ρίζα του 10.000.
Η αντίστροφη συνάρτηση της ύψωσης σε δύναμη ν με βάση b (όταν είναι καλά ορισμένη) καλείται λογάριθμος με βάση b και συμβολίζεται με logb. Έτσι:
\( \log_b a = n. \, \)
Για παράδειγμα, \log_{10} 10000 = 4.
Γράφοντας τις σημειώσεις στη σειρά από πάνω ως κάτω, προκύπτει ο αριθμός σε δυαδική μορφή. Δηλαδή, 11012 = 1310. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μετατρέψουμε έναν δεκαδικό αριθμό σε οποιοδήποτε σύστημα, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις δυνάμεις της βάσης του εκάστοτε συστήματος αρίθμησης (οκταδικό, δεκαεξαδικό κτλ.).
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License