ART

.

Στην ύψωση σε δύναμη, η βάση είναι ο αριθμός b σε μια έκφραση της μορφής bν. Ο αριθμός ν λέγεται εκθέτης και η έκφραση επίσημα είναι γνωστή ως «ύψωση του b σε δύναμη ν» ή «δύναμη με βάση b και εκθέτη ν». Αναφέρεται πιο συχνά ως «νιοστή δύναμη του b», «b στη νιοστή δύναμη» ή «b σε δύναμη ν». Για παράδειγμα, η τέταρτη δύναμη του 10 είναι 10.000, επειδή 104 = 10.000. Ο όρος δύναμη κανονικά αναφέρεται σε ολόκληρη την έκφραση, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εκθέτη.

Όταν η νιοστή δύναμη του b ισούται με έναν αριθμό a, ή a = bν, τότε το b ονομάζεται «νιοστή ρίζα» του a. Για παράδειγμα, το 10 είναι η τέταρτη ρίζα του 10.000.

Η αντίστροφη συνάρτηση της ύψωσης σε δύναμη ν με βάση b (όταν είναι καλά ορισμένη) καλείται λογάριθμος με βάση b και συμβολίζεται με logb. Έτσι:

\( \log_b a = n. \, \)

Για παράδειγμα, \log_{10} 10000 = 4.

Γράφοντας τις σημειώσεις στη σειρά από πάνω ως κάτω, προκύπτει ο αριθμός σε δυαδική μορφή. Δηλαδή, 11012 = 1310. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μετατρέψουμε έναν δεκαδικό αριθμό σε οποιοδήποτε σύστημα, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις δυνάμεις της βάσης του εκάστοτε συστήματος αρίθμησης (οκταδικό, δεκαεξαδικό κτλ.).

Εγκυκλοπαίδεια Μαθηματικών

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License