ART

 

.

Το επιχείρημα από πλάνης, ή αλλιώς argumentum ad logicam αποτελεί λογική πλάνη, η οποία τείνει να αποδείξει ότι επειδή ένα επιχείρημα είναι εσφαλμένο, τότε και το συμπέρασμά του είναι απαραιτήτως εσφαλμένο.

Για παράδειγμα:

Αν αφήσω αυτό το μολύβι στον αέρα, τότε άγγελοι εξ ουρανού το σπρώχνουν προς τα κάτω.
Κατά συνέπεια, το μολύβι θα επιταχύνει προς το έδαφος με ρυθμό 9,80665 μέτρα το δευτερόλεπτο σε κάθε δευτερόλεπτο.

Ακόμα και αν μπορούσε κανείς να αποδείξει τον ισχυρισμό ότι άγγελοι εξ ουρανού ωθούν το μολύβι προς τα κάτω εσφαλμένο, αυτό δεν θα σήμαινε απαραιτήτως ότι αν κάποιος αφήσει το μολύβι ελέυθερο, τότε αυτό δεν θα έπεφτε στο έδαφος. Απλώς σημαίνει ότι η θεωρία περί αγγέλων δεν είναι ορθός τρόπος για να καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα, άσχετα με το εάν το συμπέρασμα είναι αληθές ή ψευδές.

Το να καταδεικνύει κανείς ως εσφαλμένα τα επιχειρήματα που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα δεν ανασκευάζει το ίδιο το συμπέρασμα, το οποίο μπορεί και να είναι αληθές. Το γεγονός ότι τα επιχειρήματα αποδεινύονται ψευδή απλώς συνεπάγεται ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί το συμπέρασμα είτε ως αληθές είτε ως ψευδές.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License